Κίνα | Σε ιστορικό υψηλό το εξωτερικό εμπόριο

Share on:

Στο ιστορικό υψηλό των 20,1 τρισεκατομμυρίων γουάν (2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια) ανήλθε το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας έφτασε, το πρώτο εξάμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 2,1% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που αντανακλά την ανθεκτικότητα της κινεζικής οικονομίας σε ένα περίπλοκο διεθνές τοπίο, καθώς η χώρα σημείωσε βελτίωση στις εμπορικές συναλλαγές της εν μέσω συνεχιζόμενης οικονομικής ανάκαμψης και αναβάθμισης της βιομηχανικής αλυσίδας.

Το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας διατήρησε σταθερή ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το εμπόριο με τις αναδυόμενες αγορές συνέχισε να αυξάνεται, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Διοίκηση Τελωνείων (GAC) την Πέμπτη.

Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της χώρας έφτασαν τα 9,76 τρισεκατομμύρια γουάν το πρώτο τρίμηνο και τα 10,34 τρισεκατομμύρια γουάν το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας θετική ανάπτυξη αμφότερες σε ετήσια βάση. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές το δεύτερο τρίμηνο ήταν κατά 6% υψηλότερες σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

Αύξηση εμπορευματικών συναλλαγών στον ιδιωτικό τομέα

Από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η GAC φαίνεται επίσης ότι οι εισαγωγές και οι εξαγωγές των ιδιωτικών επιχειρήσεων αυξάνονται. Το ποσοστό των εξαγωγών ηλεκτρομηχανολογικών προϊόντων αυξήθηκε, ενώ οι εισαγωγές εμπορευμάτων και καταναλωτικών αγαθών παρουσίασαν ταχεία ανάπτυξη.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές των ιδιωτικών επιχειρήσεων της Κίνας αυξήθηκαν κατά 8,9% στα 10,59 τρισεκατομμύρια γουάν, αντιπροσωπεύοντας το 52,7% του συνόλου της χώρας. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές επιχειρήσεων με ξένες επενδύσεις ανήλθαν σε 6,16 τρισεκατομμύρια γουάν, αντιπροσωπεύοντας το 30,7%.

Οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,7 % σε ετήσια βάση και ανήλθαν στα 11,46 τρισεκατομμύρια γουάν το πρώτο εξάμηνο. Οι εξαγωγές ηλεκτρομηχανολογικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 6,3% στα 6,66 τρισεκατομμύρια γουάν, αποτελώντας το 58,2% των εξαγωγών, 1,4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από έτος σε έτος. Οι εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών λιθίου και ηλιακών κυψελών αυξήθηκαν κατά 61,6%, οδηγώντας τη συνολική αύξηση των εξαγωγών κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την GAC.

Αν και οι εισαγωγές της Κίνας μειώθηκαν ελαφρά κατά 0,1% σε ετήσια βάση για να φτάσουν τα 8,64 τρισεκατομμύρια γουάν, οι εισαγωγές χύδην εμπορευμάτων αυξήθηκαν σημαντικά κατά 17,1%. Η Κίνα εισήγαγε 561 εκατομμύρια τόνους ενεργειακών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα, σημειώνοντας αύξηση 33,2%. Οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,6% στα 974,84 δισεκατομμύρια γουάν, ενώ οι εισαγωγές κρέατος αυξήθηκαν κατά 9,5% και θαλασσινών / ψαριών κατά 30 %

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμπόριο της Κίνας με εταίρους στις αναδυόμενες αγορές συνέχισε να αυξάνεται το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Εμπόριο με ΕΕ – ΗΠΑ

Το εμπόριο της Κίνας με την ΕΕ αυξήθηκε κατά 1,9% στα 2,75 τρισεκατομμύρια γουάν, αντιπροσωπεύοντας το 13,7% του συνολικού εξωτερικού εμπορίου, ενώ το εμπόριο με τις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 8,4%, αντιπροσωπεύοντας το 11,2% του συνόλου.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, το εξωτερικό εμπόριο άντεξε τις εξωτερικές πιέσεις και σημείωσε βελτίωση στην ποιότητα. Συνολικά, η απόδοση του εξωτερικού εμπορίου το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες, δήλωσε την Πέμπτη ο Lü Daliang, εκπρόσωπος της GAC, σε συνέντευξη Τύπου.

Μιλώντας για τον ρυθμό ανάπτυξης στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου, ο Zhou Maohua, μακροοικονομολόγος από την China Everbright Bank, είπε ότι η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και η υψηλή βάση εξωτερικού εμπορίου της Κίνας το 2022 έχουν περιορίσει την ανάπτυξη, αν και η ανάπτυξη ήταν ήδη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

«Το εξωτερικό εμπόριο μειώθηκε απότομα σε ορισμένες γειτονικές οικονομίες, ενώ η Κίνα διατήρησε την επέκταση στον τομέα, επιδεικνύοντας πλήρως την ανθεκτικότητα της Κίνας», δήλωσε ο Zhou στους Global Times την Πέμπτη.

Το εξωτερικό εμπόριο αναμένεται να διατηρήσει μια μέτρια ανάπτυξη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να διατηρήσει χαμηλό ρυθμό επέκτασης, σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας, κατέληξε ο Zhou.

Πηγή: ot.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE