Κεσίδης | Μάχη για την τιμή του οβελία στο πασχαλινό τραπέζι

Share on:

Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι καταναλωτές που θα επιλέξουν αρνί και κατσίκι στο Πασχαλινό τραπέζι.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Σάββα Κεσίδη, μάχη για την τιμή του οβελία δίνουν κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες με το Υπουργείο Ανάπτυξης, με τους πρώτους να υπογραμμίζουν πως η τελική τιμή διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα από τα 15 ευρώ/κιλό.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας δήλωσε πως τα αμνοερίφια θα συμπεριλαμβάνονται στο Καλάθι της Νοικοκυράς και η τιμή τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 10 ευρώ/κιλό.

Σε συνέντευξη του στη Valuenews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη, ο κος Κεσίδης υπογράμμισε πως με ταμπέλες που αναγράφουν τις τιμές για όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, θα προσπαθήσουν οι καταστηματάρχες Κρεοπώλες να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό και να το προτιμήσουν από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Μεγάλο πλήγμα τόσο για τον κλάδο των κρεοπωλών όσο και για τον πρωτογενή τομέα χαρακτήρισε μεταξύ άλλων τις ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων.

Ειδικότερα:

Δεν θα ξεπερνάει τα 15 ευρώ/κιλό το αρνί και το κατσίκι

« Η τελική τιμή για το αρνί και το κατσίκι δεν έχει καθοριστεί ακόμα. Οι παραγωγοί από τη μεριά τους θέλουν την καλύτερη δυνατή τιμή που μπορούν να αποκτήσουν για το προϊόν τους, ο καταναλωτής θέλει τη χαμηλότερη δυνατή τιμή για το τραπέζι του και εμείς σαν καταστηματάρχες βρισκόμαστε αναγκαστικά στη μέση. Πρώτον, θέλουμε οπωσδήποτε να έχουμε σαν υγιή επιχείρηση ελληνική κτηνοτροφία. Από την άλλη, πρέπει να είμαστε και εντάξει απέναντι στο καταναλωτικό κοινό, καθώς δεν είμαστε μόνο για τις γιορτές, 365 μέρες τον χρόνο ταΐζουμε καλό και ποιοτικό κρέας για το τραπέζι του καταναλωτή.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης μαζί με το Κράτος μας ονομάζει κλέφτες, τη στιγμή που βάζει στα 10 ευρώ το αρνί και τ κατσίκι στις μεγάλες αλυσίδες, ενώ η πραγματική τιμή του δείχνει να πιάνει τα 14-15 ευρώ/κιλό. Ένα αρνί για να φτάσει είτε στο σούπερ μάρκετ, είτε στον κρεοπώλη περνάει μια κοστοβόρα διαδικασία, όπου σε συνδυασμό με το ΦΠΑ κτλπ. ξεπερνάει τα 6 ευρώ. Ακόμη και 8 ευρώ να το πάρει ο παραγωγός, είμαστε στα 15 ευρώ.

Έχουμε αποφασίσει σαν κρεοπώλες στις γενικές συνελεύσεις που κάναμε ότι για ακόμη μια φορά θα βάλουμε πλάτη, θα συμπιέσουμε το δικό μας το κέρδος, ώστε να καταφέρουμε να μην ξεπεράσει τα 15 ευρώ, σε ό,τι αφορά τις τιμές τις λιανικής. Την τελική τιμή αναμένουμε να διαμορφώσει το Παζάρι το Σάββατο του Λαζάρου στο Κιλκίς. Από την Κυριακή των Βαΐων και μετά, θα βάλουμε ταμπλέτα έξω από τα καταστήματα, για όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και όχι “ευκαιριακή”, ώστε να υπάρχει έλεγχος στις τιμές και ένας υγιής ανταγωνισμό ».

Με την ποιότητα θα κρατήσουν τα κρεοπωλεία της γειτονιάς τους καταναλωτές

« Μόνο με την ποιότητα, θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τους καταναλωτές στα Κρεοπωλεία της Γειτονιάς. Και αυτό γιατί οι κρεοπώλες, που συνεργάζονται με τον παραγωγό όλο τον χρόνο, θα φροντίσει για το καταστήματα του να αγοράσει μόνο τα Α διαλογής και θα τα πληρώσει και παραπάνω. Εις γνώση μας τα πληρώνουμε παραπάνω, ώστε να βάλουμε μόνο πρώτη ποιότητα στο μαγαζί. Αναγκαστικά, θα μείνουν η Β και Γ ποιότητα, τα οποία και πάλι πρέπει να πουληθούν. Παρόλα αυτά θα πουληθούν σε άλλη τιμή και σε άλλα μαγαζιά, όχι στα παραδοσιακά κρεοπωλεία.

Στις ίδιες τιμές με πέρσι κυμαίνονται το κοτόπουλο, το χοιρινό και το μοσχάρι, τουλάχιστον επειδή δεν έχει ζήτηση αυτή τη στιγμή. Αν και επειδή η Πρωτομαγιά θα γιορταστεί τη 3η μέρα, υπολογίζουμε πως θα χρειαστούμε περισσότερες ποσότητες από χοιρινά και από κοτόπουλα ».

Υποτονική μέχρι στιγμής η αγοραστική κίνηση

Μέχρι στιγμής η αγοραστική κίνηση θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι υποτονική. Δυστυχώς, είμαστε περίπου στο 15% -20 σε σχέση με πέρσι, κάτι που αποτελεί ένα δίκοπο μαχαίρι. Δηλαδή, εάν μέχρι και τη Μεγάλη Δευτέρα έχουμε λιγότερες παραγγελίες από ότι είχαμε τα τελευταία χρόνια και εμείς με τη σειρά μας θα προμηθευτούμε λιγότερα προϊόντα. Αυτόματα αυτό σημαίνει, πως εάν υπάρξει ζήτηση, ο κόσμος θα καταλήξει να ψάχνει τελευταία στιγμή αρνιά και κατσίκια. Υπάρχει όμως και η περίπτωση να βρεθούν εκτεθειμένοι και οι κτηνοτρόφοι και να μείνουν άσφαχτα αρνιά ».

Οι ελληνοποιήσεις βλάπτουν τον πρωτογενή τομέα και την ελληνική οικονομία

« Είναι ένα πλήγμα οι ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων. Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία μας έχουν διαβεβαιώσει πως θα παταχθούν οι ελληνοποιήσεις, ότι θα ψάχνονται στα σύνορα οι νταλίκες κτλπ. Η πραγματικότητα μέχρι στιγμής είναι πως γινόταν, γίνεται και γίνονται οι ελληνοποιήσεις. Οι συνέπειες δεν είναι μόνο εις βάρος των κρεοπωλών, είναι και για τον πρωτογενή τομέα αλλά και για την ελληνική οικονομία, ακόμα και για το ΦΠΑ που αποδίδουμε στο κράτος. Πιστεύω θα αρχίσουν να μειώνονται καθώς εντατικοποιείται ο έλεγχος. Παρόλα αυτά, ο καταναλωτής δεν έχει ούτε την εμπειρία, ούτε τη γνώση να ξέρει ποίο ζώο είναι ποίο. Ότι του σερβίρουνε θα πάρει και ότι πληρώσει επίσης θα πάρει. Αξίζει να σημειωθεί, πως ότι πουληθεί κάτω από 14 ευρώ ή δεν είναι Α Διαλογής ή δεν είναι γάλακτος ή δεν είναι ελληνικό ».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE