Καββαθάς | Το φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης θα ενισχύσει την φοροδιαφυγή

Share on:

Τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά θα έχει η Κυβέρνηση με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή και επιδιώκει να πατάξει την φοροδιαφυγή.

Αυτό εκτίμησε με συνέντευξή του στην Valunews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

«Το νομοσχέδιο αυτό θα  μεταφέρει επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενους ή μικρές επιχειρήσεις στην άτυπη επιχειρηματικότητα. Δηλαδή εκεί που δεν θα τις βλέπει η ΑΑΔΕ», είπε χαρακτηριστικά ο κος Καββαθάς.

Ειδικότερα:

«Παρά τις βελτιώσεις που έφερε η Κυβέρνηση στο νομοσχέδιο η κεντρική φιλοσοφία παραμένει ίδια. Θεωρώντας τους επαγγελματίες βιοτέχνες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες φοροφυγάδες.

Με οριζόντια μέτρα τους υπερφορολογεί και μάλιστα προσπαθεί να δημιουργήσει έναν κοινωνικό αυτοματισμό, να στρέψει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους εναντίον μας μη λέγοντας όμως όλη την αλήθεια. Γιατί εάν υπολογίσουμε ότι ένας μισθωτός έχει ένα εισόδημα 15.000 ευρώ, έχοντας 8.300 περίπου ευρώ αφορολόγητο, φορολογείται για τις 7.000 ευρώ. Οι 7.000 με 9% συντελεστή είναι 600-700 ευρώ. Εν αντιθέσει ο επαγγελματίας με το ίδιο ακριβώς εισόδημα, με τεκμαρτό υπολογισμό καλείται να πληρώσει φόρο τουλάχιστον 2.000 με 3.000 ευρώ συν την προκαταβολή φόρου, που παρ’ όλο που την μειώνει κατά 50% παραμένει υψηλότατη δαπάνη για την επιχείρηση και στερεί ρευστότητα από την επιχείρηση».

Τα μέτρα της Κυβέρνησης αποσκοπούν στην εφαρμογή της έκθεσης Πισσαρίδη

«Η Κυβέρνηση έχει σήμερα στα χέρια της, εν έτη 2023, τόσα ψηφιακά εργαλεία που μπορεί να μας ξεσκονίσει. Όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες.

Σε ότι αφορά την επιχειρηματικότητα, έχει το myData, ηλεκτρονικό τιμολόγιο, από 1/1/24 ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής όπου θα υπάρχει αυστηρό πρόστιμο σε περίπτωση μη καταβολής. Επίσης έχει σύνδεση ταμειακών μηχανών με το taxis, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 θα έχει διασύνδεση POS με την ταμειακή μηχανή. Από 1/1/24 θα έχουμε την εφαρμογή του συστήματος πληρωμών του IRIS, που όλες οι συναλλαγές καταγράφονται και πρέπει να γίνονται μέσω του IRIS, είτε για προμηθευτές είτε για υποχρεώσεις της επιχείρησης. Και βεβαίως με τις πλατφόρμες διασταύρωσης που έχει με τις τράπεζες, τις διακρατικές συμφωνίες που έχει υπογράψει με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για την δυνατότητα να βλέπει στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών και εκτός Ελλάδος, έχει πλήρη εικόνα των φορολογουμένων. Είτε είναι μισθωτοί, είτε είναι συνταξιούχοι, είτε είναι επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες.

Άρα το μέτρο έχει έναν και μοναδικό σκοπό, εφαρμογή στην πράξη της έκθεσης Πισσαρίδη, η οποία λέει μείωση της αυταπασχόλησης και της μικρής επιχειρηματικότητας, υπέρ της μισθωτής εργασίας. Αυτό για εμένα είναι δίωξη των μικρών επιχειρήσεων της χώρας. Αυτό που θα φέρει όμως, θα φέρει μια φτωχοποίηση και μια ερημοποίηση ιδιαίτερα στην Περιφέρεια. Ιδιαίτερα με τον μέσο όρο του ΚΑΔ, προσαυξανόμενο κατά 5%. Φανταστείτε ότι έρχεται να συγκρίνει ένα ψιλικατζίδικο στο Παγκράτι με ένα ψιλικατζίδικο στη Μακρακώμη Φθιώτιδας. Αν είναι δυνατόν να έχουνε τον ίδιο κύκλο εργασιών; Άρα τα ίδια κέρδη οι δύο αυτές επιχειρήσεις;

Μη ξεχνάμε ότι πάρα πολλές επιχειρήσεις στην Περιφέρεια, ακόμη και στα αστικά κέντρα διατηρούν το επιτήδευμα».

Στη «Μαύρη οικονομία» οδηγεί τους επαγγελματίες το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης

«Για τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Και το νομοσχέδιο, όπως κατατέθηκε στη Βουλή, παρά τις βελτιώσεις που είναι σε θετική κατεύθυνση, είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει την φοροδιαφυγή. Θα μεταφέρει επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενους ή μικρές επιχειρήσεις στην άτυπη επιχειρηματικότητα. Δηλαδή εκεί που δεν θα τις βλέπει η ΑΑΔΕ. Το έχουμε ζήσει αυτό το φαινόμενο κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, σε πάρα πολλούς κλάδους, που διέκοψαν το επιτήδευμα και πήγανε στη μαύρη οικονομία και σήμερα δημιουργούν και αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των νομίμως λειτουργούντων επιχειρήσεων».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE