Καττάμης | Δύο εμβόλια θωρακίζουν τα παιδιά από την Ιλαρά

Share on:

Ο σημαντικός αριθμός των ανεμβολίαστων παιδιών ευθύνεται για τα αυξημένα κρούσματα ιλαρά στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Καθηγητή Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας, Αντώνη Καττάμη.

Ο κος Καττάμης ξεκαθάρισε πως το εμβόλιο της ιλαράς πραγματοποιείτε τους πρώτους 12 μήνες της ζωής του παιδιού. Υπογράμμισε δε, πως για να “θωρακιστεί” η ανοσία θα πρέπει να γίνει και δεύτερη δόση του εμβολίου.

Οι πιθανότητες μόλυνσης από την ιλαρά μετά την χορήγηση εμβολίου, σύμφωνα με τον Καθηγητή, είναι μηδαμινές.

Σε ότι αφορά τον στρεπτόκοκκο, ο Καθηγητής Παιδιατρικής υποστήριξε ότι είναι μια διαχειρίσιμη λοίμωξη και τα περιστατικά διεισδυτικής λοίμωξης είναι σχετικά περιορισμένα

Ειδικότερα:

Ο μη εμβολιασμός των παιδιών αυξάνει τα κρούσματα – Να εμβολιαστούν τώρα όλα τα παιδιά

« Η ιλαράς είναι ένα από τα νοσήματα όπου ο επιτυχής εμβολιασμός είχε καταφέρει κατά κανόνα να περιορίσει σημαντικά τη μεταδοτικότητά του και την εμφάνιση κρουσμάτων. Στην Ελλάδα θεωρώ πως είμαστε μέχρι στιγμής σε ένα πολύ καλό ποσοστό εμβολιασμού του παιδιατρικού πληθυσμού. Είναι ένα από τα βασικά νοσήματα που από νωρίς η παιδιατρική κοινότητα είχε προσπαθήσει να το αντιμετωπίσει, διότι ξέρουμε πως παρόλο που στο 95% των ασθενών δε θα έχουν πολλά προβλήματα, υπάρχει μια πιθανότητα να κάνει μια βαριά πνευμονία, μια εγκεφαλίτιδα, ένα νευρολογικό σύνδρομο. Επομένως, είναι από τα νοσήματα όπου εφόσον υπάρχει πρόληψη είναι απαράδεκτο να μην εμβολιάζουν τα παιδιά.

Νομίζω πως όταν ο αριθμός των ανεμβολίαστων αυξηθεί σε ένα συγκεκριμένο νούμερο, τότε αυτό βοηθά στο να δημιουργηθούν μικροεπιδημίες. Σε αυτό το σημείο γίνεται ακόμη πιο επιτακτικός ο εμβολιασμός όλης της παιδικής κοινότητας.

Ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς πραγματοποιείται κατά τον πρώτο χρόνο ζωής ενός παιδιού. Είναι ένα από τα πρώτα εμβόλια που τους κάνουμε. Γίνεται στη συνέχεια μια συμπληρωματική δόση, που μπορεί να είναι μετά από 2-3 χρόνια. Τώρα, λόγω της πιθανής επιδημίας, καλό θα ήταν οι γονείς να κάνουν τη δεύτερη δόση πιο νωρίς. Το εμβόλιο προσφέρει στο παιδί ανοσία περίπου 99%, αν γίνουν και οι δυο δόσεις του εμβολίου. Οι πιθανότητες να κολλήσει ο ασθενής είναι μηδαμινές ».

Στρεπτόκοκκος | Περιορισμένα τα κρούσματα – Σημαντική η γρήγορη διάγνωση

« Παραμένει ο στρεπτόκοκκος μια διαχειρίσιμη λοίμωξη και τα περιστατικά διεισδυτικής λοίμωξης είναι σχετικά περιορισμένα. Παρόλα αυτά, όταν υπάρχουν έντονα συμπτώματα, όπως είναι ο έντονος πονόλαιμος, δυσκαταποσία, χαμηλός πυρετός, ο οποίος ιδίως αν επιμένει, θα πρέπει να υπάρξει επίσκεψη σε γιατρό. Πολύ σημαντικό να γίνει νωρίς η διάγνωση, καθώς μπορεί κανείς να προλάβει μια δυσάρεστη εξέλιξη ».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE