“Καταρρέουν” ιστορικά κτήρια στη Καβάλα | Σύσσωμη διαμαρτυρία πολιτών

Share on:

Στο έλεος τους έχουν αφεθεί δυο ιστορικά κτήρια στο κέντρο της Καβάλας, που παράλληλα αποτελούν κίνδυνο για τους διερχόμενους πολίτες.

Για τον λόγο αυτό, σύσσωμοι πολίτες και φορείς της Καβάλας ζητούν με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση και την προστασία των δυο αρχιτεκτονικών και ιστορικών κτηρίων. Πρόκειται για το κτήριο του Παλιού Δικαστικού Μεγάρου και της Παλιάς Μεραρχίας.

Με σύνθημα “Να σώσουμε το πολιτιστικό περιβάλλον και την ιστορία του τόπου και της χώρας μας” ο Δημοσιογράφος Γιώργος Τσακίρης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Πρώην Δήμαρχος Καβάλας Κωστή Σιμιτσής, μιλούν στην Valuenews.gr για το πως πάρθηκε η πρωτοβουλία να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά καθώς και για τις προοπτικές αξιοποίησης.

Ειδικότερα:

Παλιά Μεραρχία

Τσακίρης | Ως ενεργοί πολίτες αναλάβαμε την πρωτοβουλία

« Γίνεται μια προσπάθεια διάσωσής για δυο πολύ σημαντικά και ιστορικά κτήρια στο Κέντρο της Καβάλας, το Παλιό Πρωτοδικείο και η Παλιά Μεραρχία. Δυο εμβληματικά κτίρια στην ιστορία της Καβάλας και για την αρχιτεκτονική τους αξία αλλά και για την ιστορική. Ως ενεργοί πολίτες αναλάβαμε την πρωτοβουλία κατάθεσης μηνυτήριας αναφοράς μέσω της οποίας ζητάμε την κατά συνταγματική επιταγή προστασία τους από το Κράτος. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Άρθρο 24 παρ. 1 του Συντάγματος , «Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας».

Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος, ανεξαρτήτως από το εάν είναι κάτοικος Καβάλας, είτε κάνουμε λόγο για κτήρια είτε για κάποιο σπίτι , είναι μνημεία μέσω των οποίων αυτοπροσδιοριζόμαστε. Ο καθένας μας έχει έναν συγκεκριμένο προσωπικό χαρακτήρα, ταυτόχρονα όμως μέσω συγκεκριμένων κτισμάτων αυτοπροσδιοριζόμαστε, γνωρίζουμε την ιστορία μας και δημιουργούμε έναν κοινωνικό χαρακτήρα. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία για εμάς τα κτίρια αυτά να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία και να χρησιμοποιηθούν με σεβασμό προς την ιστορική και την αρχιτεκτονική αξία τους  ».

Δείτε όλη τη συνέντευξη:

Σιμιτσής | Να σώσουμε τα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα, την παράδοση και την κληρονομιά του τόπου μας

« Η πόλη μας, όπως και οι περισσότερες παλιές πόλεις έχουμε πάρα πολλά αξιότιμα διατηρητέα κτήρια, με τα περισσότερα από αυτά να ανήκουν σε ιδιώτες. Οι ιδιώτες πολλές φορές αντιμετωπίζουν κυρώσεις όταν αδυνατούν να τα συντηρήσουν, ενώ από την άλλη πλευρά πολύ σημαντικά κτήρια, από την άποψη της αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας, τα οποία ανήκουν στο κράτος, παραδίδονται στην φθορά αλλά χωρίς να υπάρχει κάποιος για να υποστεί τις κυρώσεις για την καταστροφή που υφίστανται.

Σε ό,τι αφορά το Παλιό Πρωτοδικείο έχει πολύ σημαντικές φθορές, ενώ στον εσωτερικό χώρο η μούχλα “τρώει” τους τοίχους από τα ανοιχτά παράθυρα. Και ήδη βλέπουμε πως έχουν αρχίσει να βγάζουν μέχρι και δένδρα στους τοίχους του.

Παλιό Πρωτοδικείο Καβάλας

Η στέγη του κινδυνεύει με κατάρρευση προς το εσωτερικό. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως όσο περνάει ο χρόνος υπάρχει ο κίνδυνος οι βλάβες να είναι ανεπίστρεπτες. Το ίδιο περίπου συμβαίνει και το κτήριο της Παλιάς Μεραρχία Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή και τα δυο κτήρια είναι ανενεργά, δε λειτουργούν ενώ η κατάσταση της φθοράς του προκαλεί κινδύνους στους διερχόμενους. Μάλιστα, η Παλιά Μεραρχία είναι και δίπλα ακριβώς στο 1ο Γυμνάσιο και όπως καταλαβαίνει κανείς οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι  ».

Κίνδυνος για την σωματική ακεραιότητα των διερχομένων

« Πέραν όμως από τους κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή ακόμα των διερχομένων, το σημαντικό είναι το ζήτημα της ιστορίας μας, να σώσουμε δηλαδή την ιστορία μας. Να σώσουμε τα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα, την παράδοση και την κληρονομιά του τόπου μας. Εάν δεν το κάνει το κράτος τότε ποιος;

Περιμένουμε λοιπόν από την Εισαγγελία Καβάλας πως τώρα που έχει διαταχθεί η προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι. Αν όχι να κάνουν οι ίδιοι τις απαραίτητες συντηρήσεις, πάντως να παραχωρήσουν αυτά τα 2 κτήρια στην τοπική αυτοδιοίκηση ή στην περιφέρεια ώστε να αξιοποιηθούν σύμφωνα με το ιστορικό τους βάρος, την ομορφιά τους και φυσικά συμφωνά με όσα προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Ήδη μέχρι στιγμής, με τη συνεργασία των συμπολιτών που κάνουμε αυτή την προσπάθεια, τον Ανδρέα Καραγιώργη και τον Γιώργος Τσακίρη ανεβάσαμε την έκκληση μας για υπογραφές στη σελίδα Avaaz. Απευθυνόμαστε στο Μέγαρο Μαξίμου και τον Πρωθυπουργό κ Μητσοτάκη, καθώς δεν είναι υποχρεωτικό η ΕΤΑΔ να το κρατήσει στα χέρια της αλλά ούτε και να βρει επενδυτή. Άλλωστε, θα αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε περίπτωσή κακής χρήσης αυτών των κτιρίων. Δεν πρέπει τέτοια κτήρια, με τόσο ιστορικό βάθος, με τέτοια σημασία που έχουν για εμάς τους Καβαλιώτες, να μένουν αναξιοποίητα  ».

Δίνοντας ζωή σε αυτά τα κτήρια θα δώσουμε ζωή και στην γειτονιά

« Και τα δυο αυτά κτήρια βρίσκονται πολύ κοντά στο Υδραγωγείο, στο κέντρο δηλαδή της πόλης και κατά συνέπεια αυτή τη στιγμή λειτουργούν ως θύλακες μικρο -παρανομιών. Κάτι τέτοιο δεν είναι ένα καλό παράδειγμα για τη λειτουργία του Κράτους μας στην πόλη μας.

Όσον αφορά το κτήριο του Παλιού Δικαστικού Μεγάρου υπάρχει ήδη η διάθεση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και συγκεκριμένα του Πρύτανη κος Μάρη, ο οποίος επισκέφθηκε το κτήριο να λειτουργήσουν εκεί δυο ιδρύματα που προορίζονται για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το Ινστιτούτο Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου και το Ινστιτούτο Τουρισμού και Ανάπτυξης. Είναι δυο στόχοι, που ειδικότερα εδώ στην Καβάλα είναι συνδεδεμένοι με την τοπική αυτονομία και ανάπτυξη. Θα μπαινοβγαίνουν επιστήμονες και νέοι άνθρωποι κάνοντας διαλέξεις και συζητήσεις, δημιουργώντας και πάλι ζωή στο κτήριο. Μια τέτοια κίνηση θα δώσει ζωή και στη γύρω γειτονιά, αποτελώντας κάπως έτσι πόλο αστικής ανάρτησης. Το ίδιο μπορεί να γίνει και στο κτήριο της Παλιάς Μεραρχίας όπου μπορούμε σε συνεργασία με την περιφέρεια να λειτουργήσουμε κάποια κέντρο επαγγελματικής κατάρτισής.

Εμείς φυσικά κάνουμε έκκληση σε όποιον μπορεί να βάλει ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια μας για τη σωτηρία αυτών των δυο κτηρίων υπογράφοντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/prothupourgos_tes_elladas_sozoume_to_politistiko_periballon_kai_ten_istoria_mias_poles_mias_khoras_1

Γιατί η σωτηρία αυτών των κτηρίων δεν αφορά μόνο την Καβάλα, αφορά όλη την Ελλάδα. Πρέπει να σώσουμε την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά, να σώσουμε την ιστορία μας. Σώζουμε την ιστορία στην Καβάλα, σώζουμε την ιστορία σε όλη την Ελλάδα ».

Δείτε τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE