Καρκίνος του παχέος εντέρου | Αύξηση 500% στις ηλικίες 10-14 χρόνων και 333% στην ηλικιακή ομάδα 15-19 ετών

Share on:

Δραματική αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου στις ΗΠΑ, ιδίως στα παιδιά και στους εφήβους, εντόπισαν ερευνητές σε μελέτη που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο με τίτλο «Digestive Disease Week». Συγκεκριμένα, μεταξύ του 1999 και του 2020 το ποσοστό των καρκίνων του παχέος εντέρου αυξήθηκε κατά 500% στα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, κατά 333% στους έφηβους ηλικίας 15-19 ετών και κατά 185% στους νέους ενήλικες ηλικίας 20-24 ετών.

Τα στοιχεία σοκ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βάση Wonder Database των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών (CDC) στις ΗΠΑ, οι ερευνητές υπολόγισαν τις τάσεις στα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου για άτομα ηλικίας 10-44 ετών από το 1999 ως το 2020. Το 2020 0,6 παιδιά ηλικίας 10-14 ετών ανά 100.000 πληθυσμού διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με 0,1 ανά 100.000 το 1999. Οι διαγνώσεις στους εφήβους 15-19 ετών αυξήθηκαν από 0,3 σε 1,3 ανά 100.000 και στους νέους ενήλικες 20- 24 ετών από 0,7 σε 2 ανά 100.000. Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά και στους εφήβους δεν είναι αρκετά υψηλός για να προτείνεται η ευρεία χρήση κολονοσκόπησης, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν πιο εξατομικευμένες προσεγγίσεις.

Κλιμάκωση διαπιστώθηκε επίσης στις μεγαλύτερες ηλικίες, με τα ποσοστά να αυξάνονται κατά 71% στις ηλικίες 30-34 ετών, κατά 58% στις ηλικίες 35-39 ετών και κατά 37% στις ηλικίες 40-44 ετών. Η τελευταία ηλικιακή ομάδα μπορεί να είχε τη μικρότερη ποσοστιαία αύξηση, ωστόσο είχε το υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, φτάνοντας τα 20 περιστατικά ανά 100.000 άτομα το 2020.


Οι παράγοντες κινδύνου

Σημειώνεται ότι στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται, εκτός από το οικογενειακό ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή καρκίνου του παχέος εντέρου, οι τροποποιήσιμοι παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η χρήση καπνού, η κατανάλωση αλκοόλ και οι διατροφικές συνήθειες, όπως χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων και ζαχαρούχων ποτών και διατροφή με πολλά λιπαρά. Η καθιστική ζωή, η παρουσία βακτηρίων που τείνουν να προκαλούν όγκους, η χρήση αντιβιοτικών και τα διατροφικά πρόσθετα είναι πιθανοί αλλά όχι σταθερά αποδεδειγμένοι παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πηγή: parapolitika.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE