Καραγιάννης | Μόνο με ιχνηλάτηση θα “νικήσουμε” την νόθευση του ελαιόλαδου

Share on:

Κλειστά θα παραμείνουν δεκάδες ελαιοτριβεία σε όλη τη χώρα εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής ελιάς, αλλά και του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που φέρνει πρόστιμα σε παραγωγούς και ελαιουργεία.

Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε με συνέντευξη του στη ValueNews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ελαιουργείων και Ταμίας της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Παναγιώτης Καραγιάννης.

Αναφορικά με τα φαινόμενα νόθευσης ελαιολάδου που παρατηρούνται και στην χώρα μας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΕΛ υποστήριξε πως μόνο με την εφαρμογή του συστήματος ιχνηλάτησης θα παταχθούν αυτά και θα φτάνει αυτούσιο το ελαιόλαδο στον καταναλωτή.

Ειδικότερα:

Σε διπλάσια τιμή η έκθλιψη του λαδιού – 100% αύξηση στο κόστος σε σχέση με πέρσι

« Θεωρώ τη φετινή σοδειά πράγματι από τις χειρότερες. Έχουμε προβλήματα σε όλες τις περιοχές, ενώ επίσης έχουμε και μειωμένη παραγωγή. Το πρόβλημα εντείνεται ακόμα περισσότερο με τις κλοπές, έχουμε δηλαδή ήδη μια μειωμένη παραγωγή την οποία χάνουμε.

Για την τελική τιμή του κόστους έκθλιψης εξαρτώνται πολλοί παράγοντες. Έχει να κάνει με κόστη, τα οποία δυστυχώς τα ελαιουργεία δεν είχαν υπόψιν τους και συνήθως έπεφταν έξω σε ό,τι αφορά το κόστος έκθλιψης με το πραγματικό κόστος.

Σήμερα με όλα όσα ξέρουμε και υπολογίζοντας μια μέση τιμή του ρεύματος, ένα ελαιοτριβείο δε νοείτε να δουλεύει με κάτω από 100-120 ευρώ/τόνο. Διπλάσια τιμή δηλαδή από αυτήν που ξέραμε. Αντίστοιχα, αν πάμε στη μορφή του δικαιώματος, δε νοείτε να δουλεύει με την τιμή του λαδιού που έχει, κάτω από 15-17%, τη στιγμή που δούλευε με 10% ή και πιο χαμηλά.
Το λάθος στην πραγματικότητα δεν είναι στις σημερινές τιμές αλλά στις προηγούμενες. Δεν έπρεπε δηλαδή να δουλεύουν ελαιουργεία με κόστος 50 ευρώ/τόνο, όμως πολλοί από αυτούς δεν είχαν κάτσει να κοστολογήσουν τη διαδικασία της έκθλιψης με όλους τους παράγοντες.
Οι παραγωγοί δε θα έχουν άλλη επιλογή παρά να πληρώσουν το παραπάνω κόστος, εάν θέλουν να βγάλουν λάδι ».

Δεν θα ανοίξουν πολλά ελαιοτριβεία φέτος

« Έχουν επικοινωνήσει μαζί μας και πολλά ελαιοτριβεία μας είπαν πως φέτος δε θα ανοίξουν. Και αυτό δε θα γίνει μόνο λόγω του ότι είναι πολύ μειωμένη η παραγωγή. Δε θα ανοίξουν διότι αλλάζουν όλα σε ό,τι αφορά τα φορολογικά συστήματα, στα λεγόμενα myData και πολλά ελαιουργεία δεν είναι εναρμονισμένα.

« Ένα βασικό κομμάτι του ελαιουργείου, είναι η διακίνηση, είτε αυτό μεταφράζετε σε φύλαξη, είτε αυτό μεταφράζετε σε δικό τους λάδι, η διακίνηση δεν καταγραφόταν πουθενά. Και οποιαδήποτε διακίνησή στην Ελλάδα. Το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα μπει στο πρώτο τρίμηνο του 2024, κάτι πολύ σοβαρό για τα ελαιοτριβεία. Δεν το έχουν αντιληφθεί όμως, ότι σε λίγο θα πρέπει να δηλωθούν τα αποθέματα τους. Θα πρέπει δηλαδή να ανοίξουν τις αποθήκες τους και να καταγράψουν ότι έχουν μέσα, κάτι που παλαιότερα λόγω του ότι δεν υπήρχαν έλεγχοι κανείς δεν καθόταν να το κάνει. Δυστυχώς, πολλά ελαιοτριβεία έχουν μεταφράσει λάθος τη φύλαξη και το δικό τους λάδι. Εάν για παράδειγμα υπάρχει μια δεξαμενή με 10 τόνους, οι 5 τόνοι ανήκουν σε μένα και οι άλλοι 5 ανήκουν στον παραγωγό. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να δηλωθεί, διότι δεν είναι ότι έχω 10 τόνους, έχω 5 και αυτούς μπορώ μόνο να πουλήσω. Οι υπόλοιποι 5 λοιπόν που είναι του παραγωγού, τους κρατάω εγώ σαν φύλαξη ».

Καμπανάκι για τη νέα φορολογική διοίκηση – Έρχονται πρόστιμα

« Ήδη σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με την ΑΑΔΕ, η απάντηση τόσο στα ελαιοτριβεία όσο και σε όλους ήταν ότι το 2024 θα είναι ένα πιλοτικό έτος εφαρμογής των διαδικασιών που έχουν ανακύψει και που είναι αναπόφευκτες. Και φυσικά το 2025 θα πέσουνε τα πρώτα πρόστιμα, είτε για τη διασύνδεση με το POS, είτε για το ψηφιακό δελτίο, είτε για το QR CODE που θα ισχύσει από 01/01/24.

Τρία βασικά μέτρα που αφορούν τη φορολογική διοίκηση και που όσο δεν τα αντιλαμβάνεται ο επιχειρηματίας πρέπει να τα καταλάβει, του δίνουν πρόστιμα εάν δεν τα τηρήσει. Επομένως, δεν είναι μόνο η παραγωγικότητα, η οποία θεωρώ πως του χρόνου θα είναι καλύτερη, το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου ».

Σύστημα ιχνηλάτησης στο ελαιόλαδο, από την παραλαβή μέχρι την εξαγωγή

« Εκτός από Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργείων, είμαι και ταμίας στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιόλαδου, όπου έχουμε κάνει προτάσεις για ένα σύστημα πλήρους ιχνηλάτησης του ελαιολάδου, από τη στιγμή της παραλαβής μέχρι και την τελική τους εξαγωγή, σε οποιαδήποτε μορφή είναι αυτή. Είτε δηλαδή αυτό είναι τυποποίηση, είτε αυτό είναι χύμα εμπόριο. Δε νοείτε να μην μπορούμε στην Ελλάδα, σε μια ελαιοπαραγωγική χώρα, να μην ξέρουμε που και πως διακινούνται οι ποσότητες. Συζητάμε κάθε χρόνο γιατί έχουμε 70.000 τόνους μαύρο λάδι, τη στιγμή που πολύ απλά το επιτρέπουμε. Σαφώς και τα συστήματα που πάνε να εφαρμοστούν τώρα θα λύσουν ένα μέρος του προβλήματος, όχι όμως το συνολικό πρόβλημα. Το θέμα είναι εάν ως κλάδος θέλουμε να λύσουμε το συνολικό πρόβλημα. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε μια εξυγίανση του κλάδου εσωτερικά, θα πρέπει όμως να ελεγχόμαστε όλοι ».

Λύσεις για την νοθεία

« Αν αρχίσει να γίνεται η διακίνηση τηρώντας όλες τις προδιαγραφές και επεκταθεί και στο σύστημα ιχληνάτευσης, δε θα έχουμε και τόσα περιστατικά νοθείας στο ελαιόλαδο από τη στιγμή που θα δηλώνεται η ποσότητά αλλά και η ποιότητα.

Δε γίνεται να έχω έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, παρθένο και βιολογικό. Πρέπει να γνωρίζουμε τι ποσότητά διακινείτε για να μπορούμε να δούμε στο τέλος εάν τελικά πουλήθηκε πιστοποιημένο ελαιόλαδο, πόση ποσότητα και αν τελικά ο καταναλωτής έφαγε πιστοποιημένο ελαιόλαδο, όπως και το πλήρωσε. Η αλήθεια είναι πως ο καταναλωτής από μόνος του δεν μπορεί να καταλάβει εάν το προϊόν που έχει είναι νοθευμένο. Για αυτό εμείς ως σύνδεσμος δεν πιστεύουμε πως ο καταναλωτής πρέπει να έχει ρόλο ελεγκτή, αλλά θα πρέπει η πολιτεία να δημιουργήσει μηχανισμούς έτσι ώστε να μπορέσει να πιάσει τον νοθευτή ».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE