Κακοκαιρία Elias | Καταιγίδες και κεραυνοί στην Αττική | Σε επιφυλακή σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα

Share on:

Στην Αττική έφτασε τα ξημερώματα της Τετάρτης η κακοκαιρία Elias, με ισχυρή βροχόπτωση και έντονα κεραυνικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με το meteo.gr, η πιο δύσκολη κατάσταση επικρατεί στον Πειραιά όπου βρέχει καταρρακτωδώς, ενώ βροχές υπάρχουν στη Νίκαια, στο Πέραμα, στο Φάληρο και σε άλλες περιοχές προς τα νότια προάστια όπως ο Άλιμος και η Νέα Σμύρνη.

Η έντονη βροχόπτωση διήρκησε λιγότερο από μία ώρα. Μέχρι τις 05:45 η πυροσβεστική είχε δεχθεί λίγες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από Πεντέλη, Βριλήσσια, Μαρούσι και Παλήνη.

Νωρίτερα είχε ηχήσει το 112, ενώ ήδη είχαν σταλεί μηνύματα και σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, ενισχύεται μέσα στο επόμενο 24ωρο η ένταση της κακοκαιρίας.

Εκτός από την Αττική σφοδρές βροχοπτώσεις αναμένονται στην Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα, αλλά  και τα Επτάνησα.  «Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις» αναφέρει το μήνυμα του 112 για την Τετάρτη (27/9).

Πρόδρομες κινήσεις ξεκίνησαν από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το δήμο Λαμιέων, ώστε να απομακρύνουν προληπτικά κάποιους κατοίκους από το χωριό Κόμμα και ιδιαίτερα από τα σπίτια που βρίσκονται πολύ κοντά στο Σπερχειό. Παράλληλα, υπάρχει μία ετοιμότητα για την συνολική εκκένωση του χωριού αν παραστεί ανάγκη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στο μεταξύ, τα προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 στην περιοχή της Φθιώτιδας είναι συνεχή και πληροφορούν τους κατοίκους για τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τους καλούν να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις.

Παράλληλα, όλος εξοπλισμός μαζί με μισθωμένα χωματουργικά μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας όσο και των Δήμων έχουν βρεθεί σε επίκαιρα σημεία και περιμένουν.

Από το μεσημέρι, ιδιαίτερα μέσα στην πόλη της Λαμίας και τη γύρω περιοχή, δεν έχει βρέξει, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, αναμένονται καταρρακτώδεις βροχές.

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (26/9) και η σύσκεψη η οποία οργανώθηκε με τους Δημάρχους στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με παρόντα τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης σημειώθηκε πως η Φθιώτιδα αναμένεται να βρεθεί στο κέντρο της κακοκαιρίας Elias και αναμένεται μία πολύ δύσκολη νύχτα για την πόλη της Λαμίας όσο και την ευρύτερη περιοχή. Προβλέπεται ότι θα υπάρχουν έντονες καταιγίδες όπως επίσης και πλημμυρικά φαινόμενα.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, νωρίς το πρωί, έδειξαν τα δόντια τους καθώς στην περιοχή της Μακρακώμης υπήρχε έντονη βροχόπτωση ενώ τη χθεσινή μέρα στην περιοχή του Μώλου και της Αγίας Τριάδας η καταρρακτώδης βροχή ήταν συνεχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη μέρα δεν είχαμε σοβαρά προβλήματα στην περιοχή του Δομοκού που είναι τραυματισμένη από την προηγούμενη κακοκαιρία ωστόσο όμως η ανησυχία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής είναι μεγάλη.

Προβλήματα προκλήθηκαν, νωρίς το πρωί, στο δρόμο Λαμίας Καρπενησίου καθώς φερτά υλικά έπεσαν στο δρόμο και κάλυψαν το οδόστρωμα. Απομακρύνθηκαν λίγες ώρες αργότερα με την επέμβαση μηχανημάτων της Περιφέρειας και των Δήμων. Η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας διέκοψε την κυκλοφορία από το 30ο έως το 35ο χιλ του δρόμου Λαμίας-Καρπενησίου όπως επίσης για τον ίδιο λόγο έκλεισε την κυκλοφορία στην παλιά Εθνική οδό Λαμίας-Στυλίδας στο ύψος της βιομηχανικής περιοχής Λαμίας αφού φερτά υλικά κάλυψαν το οδόστρωμα.

Πριν το μεσημέρι απομακρύνθηκαν και ο δρόμος δόθηκε και πάλι σε κυκλοφορία.

Σημειώνεται ότι σήμερα τα σχολεία στους δήμους Λαμιέων, Μακρακώμης, Δομοκού και Στυλίδας ήταν κλειστά όπως επίσης θα παραμείνουν κλειστά και την Τετάρτη (27/9) για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις των διευθύνσεων εκπαίδευσης τα μαθήματα θα διεξαχθούν με τηλεκπαίδευση.

Σε επιφυλακή οι κάτοικοι του Παλαμά Καρδίτσας

Σε επιφυλακή, διατηρώντας παράλληλα την πρέπουσα ψυχραιμία, είναι οι κάτοικοι του Παλαμά, μετά τα όσα καταστροφικά βίωσαν με την κακοκαιρία Daniel τις τελευταίες ημέρες, και ενόψει της επέλασης της νέας κακοκαιρίας «Elias». Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλαμά κ. Δημήτρης Τσιγαρδάς, η κατάσταση μέχρι τώρα είναι πιο ήπια και ήρεμη σε σχέση με την κακοκαιρία Daniel, κατά την οποία ο Δήμος Παλαμά είχε τα περισσότερα προβλήματα με ανυπολόγιστες καταστροφές, καθώς δέχθηκε τον μεγαλύτερο όγκο βροχής.

Σημειώνεται πως το τοπικό συντονιστικό όργανο του Δήμου Παλαμά, όπως ανακοινώθηκε, συνεδρίασε και καθόρισε τις θέσεις συγκέντρωσης των κατοίκων κάθε κοινότητας για το ενδεχόμενο πλημύρας. Αποφασίστηκε ότι εφόσον απαιτηθεί εκκένωση οικισμού/ών λόγω σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων, όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να φιλοξενηθούν στα ψηλότερα σπίτια και οι υπόλοιποι να φύγουν από τα σπίτια τους στις προκαθορισμένες θέσεις που υπάρχουν σε κάθε κοινότητα.

Η πρόγνωση Μαρουσάκη

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη, οι πιο δύσκολες ημέρες για τον νομό της Αττικής είναι η Τετάρτη και η Πέμπτη.

όπως είπε, η κακοκαιρία θα κρατήσει μέχρι την Πέμπτη, όμως υπάρχει ένα σενάριο που αφορά την εξέλιξη των φαινομένων.

Σύμφωνα με αυτό, το χαμηλό βαρομετρικό θα κινηθεί προς το Νότιο Ιόνιο, θα οργανωθεί ακόμα περισσότερο και έπειτα θα κινηθεί ανατολικά, θα περάσει δηλαδή από τα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας μας. «Αυτό σημαίνει πως στο τελείωμά της να επηρεάσει και τα ανατολικά και νότια, δηλαδή Ανατολική Στερεά, Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα» σημειώνει.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Την Τετάρτη, τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση, επηρεάζοντας περισσότερο τα κεντρικά, ανατολικά, και νότια τμήματα της χώρας. Τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται στη Ανατολική και Νότια Θεσσαλία, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά και κυρίως στην Πελοπόννησο – ιδιαίτερα Κεντρική και Βόρεια – η οποία φαίνεται να δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχής. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη, με έντονα φαινόμενα στο νομό Χανίων.

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο καιρού

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 25-09-2023/0100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια και τη δυτική Κρήτη. Είναι πιθανόν να σημειωθούν κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ ανανεώνονται ανά δωδεκάωρο και για περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού ανατρέξτε στα τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Σημαντικά προβλήματα σε Αχαΐα και Ηπειρο

Αρκετά προβλήματα προκάλεσε χθες η κακοκαιρία Elias στο πέρασμά της από την Ήπειρο και την Αχαΐα. Από την έντονη βροχόπτωση αρκετοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ έκλεισε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Αθηνών, στο ύψος της Αιγιάλειας αλλά και η εθνική οδός Λαμίας-Καρπενησίου. Ζημίες προκλήθηκαν και σε καλλιέργιες από το χαλάζι.

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα, με απόφαση του δημάρχου, όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, δηλαδή, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί και το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης του Δήμου. Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με τον δήμο, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

 

Σε επιφυλακή βρίσκονται και όλοι οι δήμοι της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Δήμος Παλαμά το τοπικό συντονιστικό όργανο συνεδρίασε και καθόρισε τις θέσεις συγκέντρωσης των κατοίκων κάθε κοινότητας για το ενδεχόμενο πλημμύρας. Αποφασίστηκε ότι εφόσον απαιτηθεί εκκένωση οικισμού/ών λόγω σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων, όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να φιλοξενηθούν στα ψηλότερα σπίτια και οι υπόλοιποι να φύγουν από τα σπίτια τους στις προκαθορισμένες θέσεις που υπάρχουν σε κάθε κοινότητα. Όπως σημειώνει πάντως στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Παλαμά όλα αυτά τα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες είναι σε περίπτωση πλημμύρας.lias

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ήδη έχουν εκκενωθεί προληπτικά οι κοινότητες Βλόχος και Μεταμόρφωση.

 

 

 

 

 

 

Καταστροφές σε καλλιέργειες

Στο Αίγιο και τα χωριά Λαμπίρι και Κάτω Κλειτορία η χαλαζόπτωση χθες το απόγευμα ήταν σφοδρή.  Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε καταστροφές σε ελαιοκαλλιέργειες της ανατολικής Αιγιάλειας, με τους παραγωγούς να βλέπουν τους καρπούς πεσμένους στο έδαφος. Σύμφωνα με την ΕΡΤ από το έντονο χαλάζι, έχουν προκληθεί ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα και καλλιέργειες.

 

Οι ζημίες που προκλήθηκαν ήταν μεγάλες αφού από την έντονη χαλαζόπτωση έσπασαν παρμπρίζ αυτοκινήτων, ηλιακοί θερμοσίφωνες και κεραμίδια στις σκεπές των σπιτιών. Η έντονη βροχόπτωση που συνοδεύεται και με χαλάζι έπληξε και άλλα χωρία όπως Τρεχλό, Λαπατα, Ορθολίθι, Κλειτορία.

 

 

 

 

 

 

Όπως δείχνουν οι φωτογραφίες και τα βίντεο, πολλά προβλήματα προκλήθηκαν και στα Τρίκαλα με δρόμους να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια. Σύμφωνα με το trikaladay.gr,  στα ορεινά των Δήμων Πύλης και Μετεώρων μεταφέρεται η αγωνία των Αρχών καθώς έχουν σημειωθεί πολλές καταπτώσεις βράχων και χωμάτων ενώ όπως είπε στο τοπικό μέσο, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα στο πρεινό οδικό δίκτυο του νομού λόγω κατολισθήσεων. Αντίθετα στα πεδινά του νομού η στάθμη των νερών των ποταμών είναι σε φυσιολογικά όρια και προς στιγμήν δεν έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα, εκτός από κάποιους πλημμυρισμένους δρόμους και υπόγεια.

 

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το βίντεο από την οδό Καλαμπάκας που έγινε… ποτάμι μέσα στην πρώτη ώρα της καταιγίδας Elias στα Τρίκαλα. Όπως αναφέρει το trikalavoice.gr, ο δρόμος γέμισε με νερά για τρίτη φορά μέσα σε 4 μήνες και οδηγοί είχαν εγκλωβιστεί, αναζητώντας εξόδους διαφυγής.

 

 

Μεγάλες ζημιές στην Αχαΐα

 

Ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε χθες και στο Πωγώνι Ηπείρου, το Χιονάτο Καστοριάς, τα Γιάννενα, την Κλειτορία Καλαβρύτων και το Ξυλόκαστρο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια ενώ σε άλλα σημεία, όπως στον προαστιακό στο Ξυλόκαστρο, ήταν έντονα τα πλημμυρικά φαινόμενα όπου παρατηρήθηκαν λασπόνερα.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE