Καμπανάκι κινδύνου από τον Διευθυντή της ΣΕΒΙΤΕΛ για νοθεία στο ελαιόλαδο

Share on:

Φωτιά έχουν πάρει οι τιμές του ελαιόλαδου που αγγίζουν πλέον τα 15 ευρώ το κιλό. Tην ίδια στιγμή παρατηρείται έλλειψη στη προσφορά, πτώση στη παραγωγή αλλά και μείωση στη ζήτηση.

Αυτά ξεκαθάρισε σε συνέντευξη του στη ValueNews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη ο Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου) Γιώργος Οικονόμου.

Την προσοχή των καταναλωτών ζήτησε μεταξύ άλλων ο κος Οικονόμου, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υποβάθμισης ή νοθείας του ελαιόλαδου.

Τέλος, ο Διευθυντής της ΣΕΒΙΤΕΛ υπογραμμίζει πως η άμεση επιστροφή του ΦΠΑ των εξαγωγών θα αυξήσει την εξαγωγική μας δραστηριότητα και θα δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για μείωση των τιμών.

Ειδικότερα:

Έλλειψη προσφοράς και μειωμένη ζήτηση – Πτώση και στην παραγωγή

« Πράγματι, αυτό που βιώνουμε δεν έχει ξανασυμβεί, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι προφανές οι επιπτώσεις που υπάρχουν από την κλιματική κρίση, μιλάμε για μειωμένες βροχοπτώσεις, καύσωνες αλλά ακόμα και ασθένειες που έπληξαν τα ελαιόδεντρα μας.

Η Ισπανία, η οποία επηρεάστηκε άμεσα από τα παραπάνω, υπενθυμίζουμε ότι παράγει το 50% της παγκόσμιας κατανάλωσης ελαιόλαδου. Κατά συνέπεια, όταν το 2022 είχε μειωμένη παραγωγή, περίπου στο 50% της μέσης παραγωγής, από 1,5 εκατ. τόνους έπεσε στους 700 χιλ. Είναι κάτι που δημιουργεί σοβαρές επιπτώσεις στην προσφορά.

Η χώρα μας ευτυχώς ήταν μια από αυτές που είχε πέρσι μια καλή σοδειά, κάτι που όμως δεν ισχύει για φέτος, ούτε για τη χώρα μας αλλά ούτε και για άλλες. Επομένως, κάνουμε λόγο για έλλειψη προσφοράς και μια ζήτηση που παραμένει στα ίδια επίπεδα, ίσως με πτωτικές τάσεις. Είναι δεδομένο ότι και οι τιμές έχουν διαμορφωθεί σε υψηλό επίπεδο, ελπίζουμε να υπάρξει μια ομαλοποίηση.

Έχουμε από τη μια μεριά του ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι μάλλον είναι χαρούμενοι, όσοι τουλάχιστον έχουν κρατήσει αποθέματα, γιατί οι περισσότεροι τα έχουν ήδη πουλήσει στην αρχή της περσινής περιόδου. Αναμένουν σε κάθε περίπτωση, εφόσον διατηρηθεί αυτό το επίπεδο, να “καρπωθούν” την αναπροσαρμογή. Και από την άλλη μεριά, έχουμε τους καταναλωτές, οι οποίοι δυστυχώς θα αναγκαστούν να κάνουν μια πιο ορθολογική χρήση του ελαιολάδου, δεδομένου ότι η τιμή λογικό είναι να αυξηθεί.

Για την ώρα περιμένουμε τα στοιχεία της παραγωγής, τόσο στην Ισπανία όσο και στη χώρα μας. Οι ενδείξεις δεδομένου ότι οι δύσκολες συνθήκες συνεχίζονται στα ίδια επίπεδα, θα είναι παρόμοιες. Έχουμε ήδη μειωμένη κατανάλωση στη χώρα μας, κάτι που επρόκειτο να αυξηθεί κι άλλο.

Πέρσι η Ελλάδα είχε ένα επίπεδο παραγωγής της τάξεως των 280 χιλ. τόνων, φέτος αναμένεται μια πτώση στο επίπεδο των 200-220 χιλ. τόνων. Αυτό λόγω και των πυρκαγιών που είχαμε σε πολλές καλλιεργήσιμες περιοχές, είχαμε τις καταστροφικές πλημμύρες αλλά και υψηλές θερμοκρασίες. Έχουμε πτώση της παραγωγής σε αρκετές περιοχές της χώρας ».

Άμεση επιστροφή του ΦΠΑ των εξαγωγών ζητά ο κλάδος

« Σε ό,τι αφορά την εσωτερική αγορά, η κυβέρνηση θα μπορούσε να εκπληρώσει ένα πάγιο αίτημα πολλών κλάδων της οικονομίας μας, για μείωση του ΦΠΑ, υπό την προϋπόθεσή ότι αυτό θα είχε άμεση επίπτωση στη συγκράτηση ή στη μείωση των τιμών.

Από την άλλη ότι έχει να κάνει με τις εξαγωγές, ένα αίτημα μας είναι η άμεση επιστροφή του ΦΠΑ των εξαγωγών, έτσι ώστε να ωθηθεί η εξαγωγική δραστηριότητα και να μπορούν οι επιχειρήσεις να έχουν μια ευχέρεια και ένα cash low που χρειάζονται για να διατηρήσουν τα μερίδια που έχουν στις ξένες αγορές ».

Καλύτερη προβολή – προώθηση του ελαιόλαδου σε εσωτερικό και εξωτερικό

« Εκτός αυτών, φυσικά θα μπορούσε να υπάρχει μια στήριξη για περαιτέρω προβολή – προώθηση του ελαιόλαδου μας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ας μην ξεχνάμε πως το ελαιόλαδο είναι ένα βασικό στοιχείο της Μεσογειακής μας διατροφής. Ελπίζουμε οι καταναλωτές να παραμείνουν πιστοί στην ποιοτική του υπεροχή.

Κατά την περίοδο της ελαιοσυλλογής πράγματι και στο ελαιόλαδο όπως και σε άλλες καλλιέργειες, υπάρχει μειωμένη προσφορά εργατών γης. Γίνεται μια προσπάθεια να επιτραπεί η είσοδος σε ξένους εργάτες. Επειδή στην ελαιοκαλλιέργεια βοηθούν και συγγενικά πρόσωπα των ελαιοπαραγωγών, θεωρούμε πως το πρόβλημα σε ένα βαθμό αντιμετωπίζεται ».

Μεγάλος ο κίνδυνος νοθείας του ελαιόλαδου

« Υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος νοθείας, δεδομένου ότι όταν αυξάνεται η τιμή ενός προϊόντος υπάρχει το κίνητρο για να υποβαθμιστεί ή να νοθευτεί. Έχουμε ζητήσει από την πολιτεία, σαν συλλογικός φορέας, να ενταχθούν και να αυξηθούν οι έλεγχοι. Εμείς θέλουμε ο καταναλωτής να είναι σίγουρος για το προϊόν που αγοράζει, και να είναι αυτό για το οποίο πληρώνει και το ανάλογο “τίμημα”.

Πολύ σημαντικό να συνεχίζουμε τα χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο και σε άλλες χρήσεις, όπως είναι για παράδειγμα η μαζική εστίαση, στα εστιατόρια, έτσι ώστε να παραμείνει η αγορά στα επίπεδα που ήταν και παλαιότερα.

Τέλος, εκτός από ελέγχους για τη νοθεία, ζητάμε να υπάρξουν έλεγχοι και στην παράνομη διακίνηση του χύμα και ανώνυμου προϊόντος ».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE