«Καμπανάκι» Γερμανών βιομηχάνων | Χαμηλότερη από την αναμενόμενη η ώθηση από το παγκόσμιο εμπόριο

Share on:

Τη μείωση της οικονομικής παραγωγής κατά 0,4% το 2023 αναμένει ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος της Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI). H αναπτυξιακή ώθηση από το εξωτερικό εμπόριο έχει γίνει σημαντικά ασθενέστερη. Οι εξαγωγές αναμένεται να μειωθούν φέτος κατά 0,5% φέτος. Οι εξαγωγές προς την Κίνα και τις ΗΠΑ έχουν πρόσφατα μειωθεί σημαντικά. Η γερμανική οικονομία δεν συμμετέχει πλέον τόσο έντονα στο παγκόσμιο εμπόριο, όπως έκανε πριν από την έναρξη του ρωσικού επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία.

Η ιδιωτική κατανάλωση φρενάρει την ανάπτυξη, σύμφωνα με τον BDI. Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά πλέον ανακάμπτουν μόνο αργά, ενώ οι καταναλωτές συνεχίζουν να συγκρατούνται. Η βιομηχανική παραγωγή υποστηρίζεται επί του παρόντος από τα υψηλές ανεκτέλεστες παραγγελίες στον τομέα των κεφαλαιουχικών αγαθών. Οι εμπλοκές στον εφοδιασμό μειώνονται, αλλά η έλλειψη παραγγελιών γίνεται όλο και περισσότερο το υπ’ αριθμόν ένα εμπόδιο για την παραγωγή.

Πιο αναλυτικά, οι αισιόδοξες προσδοκίες του BDI στις αρχές του καλοκαιριού δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν. Μετά το αδύναμο χειμερινό εξάμηνο, η οικονομική ανάκαμψη ακόμη εκκρεμεί. Κοιτάζοντας τους δείκτες κλίματος στο γερμανική οικονομία, η ανάκαμψη είναι πιθανό να πάρει αρκετό χρόνο. Δεν είναι μόνο το τρέχον κλίμα στις επιχειρήσεις είναι σε ύφεση, αλλά διαφαίνεται επίσης βελτίωση μεσοπρόθεσμα.

Ειδικότερα, τα στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο ήταν απογοητευτικά πρόσφατα και ώθησαν τους Γερμανούς βιομηχάνους να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τις εξαγωγές. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα εξακολουθήσουν να είναι θετικές σε ονομαστικούς όρους. Προσαρμοσμένες στις τιμές, ωστόσο, αναμένουν οι Γερμανοί βιομήχανοι ότι οι εξαγωγές θα μειωθούν στο μείον 0,5%. Οι λόγοι γι’ αυτό είναι οι αδύναμες επιχειρήσεις στην Κίνα και η υποτονική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, στην οποία η γερμανική εξαγωγική βιομηχανία συμμετέχει μόνο με ρυθμό κάτω του μέσου όρου. Από την πλευρά των εισαγωγών, η αγορά ενδιάμεσων αγαθών είναι επίσης πιθανό να μειωθεί. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καταγράφηκε ήδη μείωση λίγο μεγαλύτερη του 1/4.

Για το τρέχον έτος ο ΒDI αναμένει μείωση των εισαγωγών σε ετήσια βάση κατά μείον 1,5%. Δεδομένου ότι οι εξαγωγές δεν μειώνονται τόσο έντονα όσο οι εισαγωγές, οι καθαρές εξαγωγές παραμένουν θετικές με συν 0,4%. Ωστόσο, η αναπτυξιακή ώθηση είναι μόνο η μισή περίπου από ό,τι περίμενε την άνοιξη.

Η ιδιωτική κατανάλωση επιβραδύνει επίσης την οικονομική ανάπτυξη. Όχι μόνο λόγω του υψηλού πληθωρισμού οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, γεγονός που οδήγησε σε αντίστοιχες απώλειες αγοραστικής δύναμης. Ωστόσο, με τα ποσοστά πληθωρισμού να αρχίζουν να μειώνονται, η τάση αυτή θα πρέπει σιγά-σιγά να αντιστραφεί. Οι δείκτες καταναλωτικού κλίματος της HDE και της Εταιρείας Καταναλωτικών Ερευνών (GfK) κινήθηκαν πρόσφατα πλάγια, αλλά έχουν ανακάμψει κάπως από τα ιστορικά χαμηλά του φθινοπώρου του περασμένου έτους. Δεδομένου ότι η μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο περιμένανε οι Γερμανοί βιομήχανοι, αναθεωρούν τις εκτιμήσεις για την ιδιωτική κατανάλωση ελαφρώς προς τα πάνω. Αναμένουν τώρα μείωση μόνο κατά 0,5% για το τρέχον έτος.

Όσον αφορά τις δημόσιες καταναλωτικές δαπάνες, όχι μόνο έχουν παραλειφθεί μεγάλα τμήματα των δαπανών για την καταπολέμηση της πανδημίας. Τα μέτρα ενίσχυσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την άμβλυνση των υψηλών τιμών ενέργειας για τα ιδιωτικά νοικοκυριά αποδείχθηκαν επίσης σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι είχε αρχικά υποτεθεί. Λόγω της έντονης μείωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η δημόσια καταναλωτική δαπάνη αναμένεται να μειωθεί κατά 2,5% το τρέχον έτος. Συνολικά, αυτό οδηγεί σε μείωση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 1,1% το 2023.

Σύμφωνα με τους εθνικούς λογαριασμούς, οι επενδύσεις σε εξοπλισμό αυξήθηκαν κατά λίγο λιγότερο από 6% το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρά τα υψηλότερα επιτόκια και τις γεωπολιτικές εντάσεις. Δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας δημιουργήθηκε ένα ορισμένο επενδυτικό απόθεμα, το οποίο τώρα σιγά-σιγά εξαλείφεται, θα μπορούσε να αποτελεί εξήγηση για την εξέλιξη αυτή.

Οι δυσχέρειες στην προσφορά είναι επίσης πιθανό να συνέβαλαν στο γεγονός ότι τα επενδυτικά σχέδια υλοποιήθηκαν στον επιθυμητό βαθμό. Λόγω του ισχυρού πρώτου εξαμήνου του έτους, αναμένεται τώρα ότι οι επενδύσεις σε εξοπλισμό θα αυξηθούν κατά 3,5% σε ετήσια βάση.

Η εξέλιξη των επενδύσεων σε κατασκευές κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα δεν ήταν τόσο άσχημη όσο αρχικά φοβόμασταν. Οι επενδύσεις στις κατασκευές κατοικιών μειώθηκαν λόγω της απότομης αύξησης των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων και του υψηλού κόστους κατασκευής. Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν ορισμένα φωτεινά σημεία το πρώτο εξάμηνο του έτους π.χ. στις κατασκευές δημόσιων κτιρίων. Ως εκ τούτου, αναμέννται ότι οι κατασκευαστικές επενδύσεις θα μειωθούν μόνο κατά 2% φέτος.

Λόγω των ισχυρών αναθεωρήσεων της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο BDI θεωρεί ότι η γερμανική βιομηχανία είναι υποχρεωμένη προσαρμοσθεί ανάλογα τις προβλέψεις μας για την εξέλιξη των επενδύσεων σε άλλα περιουσιακά στοιχεία (λογισμικό, έρευνα και ανάπτυξη).

Λαμβάνοντας υπόψη τη μέχρι στιγμής εξέλιξη του πρώτου εξαμήνου του έτους, αναμένεται τώρα μια μείωση της τάξης του μείον 0,5% σε πραγματικούς όρους. Συνολικά, ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου αναμένεται έτσι να αυξηθεί ελαφρά κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συνολικά, οι Γερμανοί βιομήχανοι αναμένουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά το τρέχον έτος θα μειωθεί κατά 0,4% σε πραγματικούς όρους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE