Ισραήλ | Ο πόλεμος στη Γάζα βύθισε το ΑΕΠ δ’ τριμήνου

Share on:

Η οικονομία του Ισραήλ έκανε βαθιά βουτιά το τέταρτο τρίμηνο λόγω του πολέμου με την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά το 2023 έκλεισε ακόμη με θετική ανάπτυξη, όπως έδειξαν τα στοιχεία τη Δευτέρα.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Ισραήλ συρρικνώθηκε κατά 19,4% σε ετήσια βάση τους τελευταίους τρεις μήνες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ανέφερε η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία σε μια αρχική εκτίμηση που ξεπέρασε την πρόβλεψη συναίνεσης του Reuters για 10%.

Για το σύνολο του 2023, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2%, σε σύγκριση με 6,5% το 2022, αλλά πάνω από τον μέσο όρο του 1,7% που προέβλεπε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που είναι 1,7%. Ωστόσο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ διολίσθησε κατά 0,1% πέρυσι έναντι ενός μέσου όρου ανάπτυξης 1,2% του ΟΟΣΑ.

Ο πόλεμος μαίνεται από τη διασυνοριακή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. Ανάλογα με τη διάρκεια της σύγκρουσης και το κατά πόσον θα επεκταθεί και σε άλλα μέτωπα, η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί έως και 2% το 2024.

«Η συρρίκνωση της οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 επηρεάστηκε άμεσα από το ξέσπασμα του πολέμου των Σιδηρών Σπαθιών στις 7 Οκτωβρίου», ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

Άλμα 88,1% στις πολεμικές δαπάνες

Η οικονομία κατά το τέταρτο τρίμηνο επηρεάστηκε από την πτώση των ιδιωτικών δαπανών κατά 26,9% – τον κύριο μοχλό ανάπτυξης – την πτώση των εξαγωγών κατά 18,3% και τη διολίσθηση των επενδύσεων σε πάγια περιουσιακά στοιχεία κατά 67,8%, ιδίως στην κατασκευή κατοικιών.

Οι κρατικές δαπάνες, κυρίως για πολεμικές δαπάνες, σημείωσαν άλμα 88,1%.

Η εκτιμώμενη συνολική ανάπτυξη 2% για το περασμένο έτος ήταν σύμφωνη με τις τελευταίες προβλέψεις της Τράπεζας του Ισραήλ και του Υπουργείου Οικονομικών.

Με πληροφορίες του powergame


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE