Η Κίνα απειλεί την γεωργία της ΕΕ

Share on:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέχει λίγες μέρες από την ολοκλήρωση μιας έρευνας σχετικά με την κινεζική κρατική βοήθεια στην ακμάζουσα βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της. Και το Πεκίνο προειδοποιεί ότι οποιοιδήποτε εισαγωγικοί δασμοί που επιβάλλει η ΕΕ θα πυροδοτήσουν μια ταχεία απάντηση, υπερβαίνοντας την επιβολή εισφοράς στις εισαγωγές γαλλικού μπράντι για να πλήξουν την ευρωπαϊκή γεωργία στο σύνολό της.

Το χοιρινό  και  τα γαλακτοκομικά  είναι πρώτα στο πιάτο, σύμφωνα με την κρατική Global Times. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ανέφερε ότι η κινεζική κυβέρνηση εξετάζει έρευνες αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές και των δύο τροφίμων, οι οποίες το 2023  αντιπροσώπευαν  σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ — το ένα τέταρτο των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ στον ασιατικό γίγαντα και το 2 τοις εκατό των συνολικών εξαγωγών.

Ο απερχόμενος Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski έχει  επανειλημμένα  δηλώσει ότι δεν θέλει ο τομέας να μπλέξει από εμπορικές διαμάχες, οδηγώντας μια ουτοπική  αποστολή προώθησης του εμπορίου  στο Πεκίνο τον Απρίλιο. Αλλά φαίνεται όλο και πιο πιθανό οι Κινέζοι να τραβήξουν το έναυσμα για τα αγροδιατροφικά προϊόντα.

Πόσο λοιπόν πρέπει να ανησυχούν οι ευρωπαίοι αγρότες;

«Η Επιτροπή πρέπει να βεβαιωθεί ότι δεν θα πάρουμε το λογαριασμό για αυτή τη διαφωνία», δήλωσε η Ksenija Simovic, ανώτερη σύμβουλος πολιτικής για το εμπόριο στην Copa-Cogeca, το μεγαλύτερο αγροτικό λόμπι της Ευρώπης. «Δεν μας αρέσει να μας πιάνουν τα πυρά».

Μιλήστε με τους εξαγωγείς χοιρινού κρέατος και θα πάνε ακόμα παραπέρα, τσιρίζοντας ότι είναι καταστροφή.

«Η κινεζική αγορά είναι τόσο σημαντική για τον ευρωπαϊκό τομέα χοιρινού κρέατος. Ένας λόγος είναι το μέγεθος που έχει η Κίνα: Ο τεράστιος όγκος της κινεζικής αγοράς είναι τόσο μεγάλος, που κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει», δήλωσε ο Joris Coenen, διευθυντής στο Belgian Meat Office, έναν οργανισμό συντονισμού των εξαγωγών.

Οι 1,4 δισεκατομμύρια καταναλωτές της Κίνας αγαπούν το χοιρινό κρέας και τρώνε περισσότερο από αυτό από την υπόλοιπη Ασία και την Αφρική μαζί.

«Ο δεύτερος λόγος… είναι ότι μπορούμε να πουλήσουμε προϊόντα στην τιμή του κιλού στην Κίνα που στην εσωτερική αγορά θεωρούνται πρακτικά απόβλητα — τα υποπροϊόντα, αυτό που ονομάζουμε «εντόσθια»», είπε ο Coenen στο POLITICO. Οι δυτικοί καταναλωτές δεν τρώνε μύξα, αυτιά και ουρές, αλλά στην Κίνα αυτά τα προϊόντα, που αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο του βάρους του σφάγιου, μπορούν να πουληθούν περισσότερο από τα ζαμπόν και τα φιλέτα.

Η μάζα και η ασυνήθιστη όρεξη είναι ένας νικηφόρος συνδυασμός, προσελκύοντας παραγωγούς κρέατος παντού.

Η φθηνότερη πρωτεΐνη από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ μειώνει ήδη τα περιθώρια κέρδους της Ευρώπης, παραπονέθηκε η Coenen, και οι παραγωγοί της ΕΕ δεν μπορούν εύκολα να ανακατευθύνουν τον όγκο σε αναδυόμενες αγορές όπως το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες. Οι δασμοί είναι επί του παρόντος 12 τοις εκατό. Ανυψώστε τα στο 20 τοις εκατό και οι εξαγωγείς έχουν πρόβλημα.

Αλλά το πλαίσιο είναι επίσης σημαντικό. Μόνο το ένα δέκατο του χοιρινού κρέατος της Ευρώπης φεύγει από το μπλοκ, από το οποίο λιγότερο από το μισό πηγαίνει στην Κίνα.

Οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος με προορισμό το Πεκίνο ξεπέρασαν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, μετά την επιδημία της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) που ανάγκασε τη χώρα να εξοντώσει το ένα τέταρτο των κοπαδιών της, ωστόσο μειώθηκε κατακόρυφα σε λιγότερο από 3 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι, καθώς οι πληθυσμοί των ζώων ανέκαμψαν και οι άνθρωποι έτρωγαν λιγότερο κρέας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης κόστους ζωής.

Δασμοί ή όχι, οι μη ανταγωνιστικές τιμές του ευρωπαϊκού χοιρινού κρέατος σημαίνουν ότι ο αριθμός αυτός θα μειωθεί και φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής.

Απειλώντας υψηλότερους δασμούς χοιρινού κρέατος, το Πεκίνο είναι επίσης «κουμπαρά»: προσπαθεί να επωφεληθεί από ένα βήμα που μπορεί να κάνει ούτως ή άλλως λόγω της εγχώριας υπερπροσφοράς, δήλωσε ο Jacob Gunter, επικεφαλής αναλυτής για την οικονομία για το Mercator Institute for China Studies (MERICS).

«Αυτός μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να σταθεροποιήσουν τις τιμές του χοιρινού κρέατος στο σπίτι», σκέφτηκε. 

Χοιρινό ωθημένο

Η κατάσταση είναι καλύτερη για τα γαλακτοκομικά. Οι εξαγωγές της ΕΕ έφταναν για ένα διάστημα, αλλά έκτοτε έχουν γίνει υποτονικές. Η «σημασία της Κίνας όσον αφορά τους όγκους έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια», ιδιαίτερα για το γάλα, ενώ αγοράζει μόλις το 0,6 τοις εκατό της παραγωγής βουτύρου στην ΕΕ και το 0,3 τοις εκατό του τυριού, σύμφωνα με τη Laurens van Delft, διευθύντρια εμπορίου και οικονομίας στο Ευρωπαϊκό Γαλακτοκομικός Σύλλογος.

Ξεπεράστε το και γίνεται ακόμα πιο ρόδινο. Η μεγαλύτερη κατηγορία της ΕΕ για αποστολές γεωργικών προϊόντων διατροφής στην Κίνα είναι τα μεταποιημένα δημητριακά, όπως το αλεύρι και το άμυλο, με τα μη επεξεργασμένα δημητριακά, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, να είναι τα τέταρτα μεγαλύτερα. Μαζί, αντιπροσώπευαν πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι — το ένα τέταρτο των εξαγωγών.

Ωστόσο, το Πεκίνο ψάχνει ήδη να οριστικοποιήσει την σχεδόν πλήρη αυτάρκειά του σε σιτηρά, με τον πρώτο του «νόμο για την ασφάλεια των τροφίμων» να τίθεται σε  ισχύ  την περασμένη εβδομάδα. Η στρατηγική «βάζει την Κίνα πρώτη» εισάγοντας μέτρια και χρησιμοποιώντας επιστημονικές και τεχνολογικές προόδους για την ενίσχυση της παραγωγής.

Και μην ξεχνάτε το αλκοόλ, έναν από τους πιο ομαλούς κερδίζοντας χρήματα. Τα οινοπνευματώδη ποτά έχουν λάβει τη μεγαλύτερη προσοχή από τον Ιανουάριο, όταν η Κίνα ξεκίνησε μια έρευνα αντιντάμπινγκ με ξεκάθαρα στόχο το γαλλικό κονιάκ και το αρμανιάκ – αντίποινα για την υποστήριξη του Παρισιού για την έρευνα της ίδιας της ΕΕ για κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές αποστολές κρασιού είχαν διπλάσια ποσότητα από το ποτό πέρυσι. Θα μπορούσε να ήταν περισσότερο εκτός από το ότι η κατανάλωση κινεζικού κρασιού έχει χυθεί κατά 60 τοις εκατό από το 2019, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Δεδομένου ότι οι πολιτικοί εξακολουθούν να κερδίζουν στη μνήμη του φετινού κύματος διαδηλώσεων αγροκτημάτων, το Πεκίνο ήταν έξυπνο να απειλήσει τη γεωργία τόσο κοντά σε ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές εκλογές, υποστήριξε ο Gunter στο MERICS.

«Οι αγρότες πάντα ψηφίζουν και είναι πολύ ευαίσθητοι ακόμη και σε μικρές διαταραχές στις τιμές αυτού που πουλάνε», είπε. Αλλά με τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών να πέφτουν, η ανατροπή προς το Πεκίνο δεν θα κάνει τόσο μεγάλη διαφορά όσο θα είχε πριν από μερικά χρόνια.

Πηγή: politi.com


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE