Η αμαρτωλή σχέση Ερντογάν με το ποδόσφαιρο | Γράφει ο Άλκης Φιτσόπουλος

Share on:

Όταν οι οπαδοί της Φενέρ, της Μπεσίκτας και της Γαλατά έκαναν αντιφασιστικές πορείες εναντίον του, ο νεοσουλτάνος ίδρυσε την «λύκαινα» Μπασάκσεχιρ με οπαδούς τους «Γκρίζους Λύκους». Ο νεοσουλτάνος Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, που έρχεται σήμερα με κουστωδία 300 ατόμων, είναι ένας δικτάτορας και στο ποδόσφαιρο, πάντα έπαιζε με τα χαμηλά ένστικτα των οπαδών, κυρίως των μεγάλων ομάδων της Πόλης, Φενέρμπαχτσε, Γαλατάσαραϊ και Μπεσίκτας, για να τους έχει με το μέρος του, φυσικά. Γνωρίζοντας την φοβερή και τρομερή αντιπαλότητα που είχαν μεταξύ τους, δήλωσε οπαδός της Φενέρμπαχτσε. Είπε ότι η σύζυγός του είναι οπαδός της Γαλατά και ο γιός του, της Μπεσίκτας. Και καθάρισε.

Αυτό έγινε πριν από δέκα χρόνια περίπου. Τότε που έδινε αβέρτα δάνεια στις τρεις ομάδες της Πόλης για καινούργια γήπεδα, αγορές μεγάλων παικτών κι ας ήταν το πρωτάθλημα τίγκα στην διαφθορά. Μάλιστα, όταν η αγαπημένη του Φενέρ είχε υποβιβαστεί εξ αιτίας στημένων αγώνων, μετέτρεψε το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα, δηλώνοντας ότι προέχει η αξιοπιστία κι όχι το συναίσθημα και αρνήθηκε να «μεσολαβήσει» να την «σώσει».

Το 2013, όμως, όταν συνενώθηκαν οι οπαδοί των μεγάλων ομάδων της Πόλης, Γαλατάσαραϊ, Φενέρμπαχτσε και Μπεσίκτας και με κεντρικό σύνθημα «χέρι – χέρι να φύγει ο φασισμός», στις διαδηλώσεις όπου έχασαν τη ζωή τους άγνωστος αριθμός οπαδών, ο Ερντογάν δημιούργησε έναν ακόμα μεγάλο ποδοσφαιρικό πόλο, την Μπασάκσεχιρ. Την ονόμασε «κόρη» του. Πειθανάγκασε φίλους τους επιχειρηματίες να ρίξουν χρήμα, ενώ ζήτησε πίσω τα δάνεια από τους τρεις «μεγάλους», θεωρώντας υπεύθυνες τις διοικήσεις τους που δεν μπόρεσαν να τιθασεύουν τους οπαδούς τους ώστε να μην κατέβαιναν σε αντικυβερνητικές πορείες. Ήταν ένα μεγάλο στρατηγικό λάθος του. Αυτοί οι φανατισμένοι μέχρι το κόκκαλο οπαδοί των τριών μεγάλων ομάδων, είναι σύμμαχοι σήμερα εναντίον του κι όλοι κόντρα στην Μπασάκσεχιρ.

Ο Ερντογάν φόρεσε και τη φανέλα της κι έπαιζε σε φιλικά με το «12» στην πλάτη. Όλα τα μέλη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) βοηθούν οικονομικά με συνέπεια η ομάδα αυτή ν’ αποκτήσει δικό της γήπεδο 17.000 θέσεων, μεγάλους παίκτες στο παρελθόν, όπως ο Βραζιλιάνος διεθνής Ρομπίνιο, ο Ντεμπά Μπα της Τσέλσι, ο Κλινσί της Μάντσεστερ Σίτι κλπ. Κι όπως αναφέρει ο καθηγητής Φέντρα Χαλιτζίογλου του πανεπιστημίου Μεντένιγιετ, δεν κρατάει ούτε βιβλία εσόδων – εξόδων.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Γκοκσέλ Γκουμουστάμιν του… κόμματος φυσικά, είναι παντρεμένος με την ανιψιά του νεοσουλτάνου. Κι η πορτοκαλί φανέλα έχει κι αυτή το δικό της συμβολισμό. Είναι και το χρώμα του ΑΚΡ. Όλα μελετημένα. Στο δε «Φατίχ Τερίμ», δεν πατάει άνθρωπος, πλην των ντόπιων του προαστίου της Πόλης και οι «Γκρύζοι Λύκοι». Αυτοί που ξυλοκόπησαν τους φανατικούς της Μπεσίκτας «Ταρσί», αλλά και των άλλων ομάδων, γιατί φωνάζουν συνθήματα κατά της Μπασάκσεχιρ και κατά του νεοσουλτάνου.

Το 2019 ο Ερντογάν προέτρεψε την ομάδα του ν’ αποκλείσει τον Ολυμπιακό στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League για να καταδείξει την «υπεροχή του τουρκικού έθνους έναντι των Ελλήνων». Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε με δυο νίκες, 1-0 στην Πόλη, 2-0 στο «Καραϊσκάκης».

Σ’ αυτό το προάστιο της Πόλης, όπου ο Ερντογάν μεγάλωσε κι έπαιξε μπάλα, οι δημοκρατικοί πολίτες αποκαλούν «λύκαινα» την Μπασάκσεχιρ λόγω των «Γκρίζων Λύκων». Στον ύμνο της, δυο συνθήματα κυριαρχούν. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453 ως συνέχεια της νέο-οθωμανικής προοπτικής του Ερντογάν και το κλασικό «ο Θεός είναι μεγάλος».

valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE