H Μικρονησία κατηγορεί την Κίνα για διαφθορά, απειλές και πολιτική επιθετικότητα

Share on:

Ο απερχόμενος πρόεδρος των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας Ντέιβιντ Πανουέλο κατηγόρησε την Κίνα για διαφθορά, παρενόχληση και «πολιτική επιθετικότητα», με μια εμπρηστική επιστολή του προς το κοινοβούλιο, την οποία έχει σήμερα στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Για να το πούμε απλά, είμαστε μάρτυρες μιας πολιτικής μάχης στη χώρα μας», έγραψε ο απερχόμενος πρόεδρος προειδοποιώντας τους βουλευτές και απαριθμώντας κατηγορίες εναντίον της Κίνας για κατασκοπεία, εξαναγκασμό κυβερνητικών αξιωματούχων και «άμεσες απειλές» κατά της προσωπικής του ασφάλειας.

Ο Πανουέλο είχε ήδη εκφράσει ανησυχίες αναφορικά με την αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου στο Νότιο Ειρηνικό και αντιτίθεται σε μια συμφωνία ασφαλείας που θα μπορούσε να επιτρέψει την ανάπτυξη κινεζικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Ο πρόεδρος προχωρεί πολύ πιο μακριά σ’ αυτή την επιστολή, προειδοποιώντας την επόμενη κυβέρνηση για ένα κύμα απειλών που, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει κίνδυνος να μετατρέψει αυτό το αραιοκατοικημένο αρχιπέλαγος σε υποτελή της Κίνας.

Το Πεκίνο «επέδειξε μια μεγάλη ικανότητα να υπονομεύει την κυριαρχία μας, να απορρίπτει τις αξίες μας και να χρησιμοποιεί τους αιρετούς και έμπειρους αξιωματούχους μας για τους δικούς του σκοπούς».

Ο Πανουέλο κατηγόρησε ιδιαίτερα συναδέλφους στο γραφείο του ότι διαβίβασαν στο Πεκίνο ηχογραφήσεις διμερών συναντήσεων.

«Δωροδοκούμαστε για να είμαστε συνεργοί και δωροδοκούμαστε για να σιωπούμε. Είναι λέξεις δυνατές, αλλά περιγράφουν ωστόσο επακριβώς την κατάσταση», πρόσθεσε.

«Τι να πούμε για έναν αιρετό αξιωματούχο, ο οποίος λαμβάνει ένα φάκελο γεμάτο χρήματα έπειτα από ένα δείπνο στην πρεσβεία της ΛΔΚ ή έπειτα από εγκαίνια;», συνέχισε αναφερόμενος στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ).

Ο ηγέτης είπε ακόμη πως είχε παρακολουθηθεί από «δύο Κινέζους» στη διάρκεια μιας συνεδρίασης στα Φίτζι τον Ιούλιο και υποστήριξε πως αυτοί εργάζονταν στην πρεσβεία και ένας απ’ αυτους αναγνωρίσθηκε αργότερα ως «αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών» του κινεζικού στρατού.

«Για να είμαι σαφής: δέχθηκα άμεσες απειλές για τη σωματική ακεραιότητά μου από δημόσιους λειτουργούς της ΛΔΚ που δρούσαν σε επίσημο πλαίσιο», δήλωσε ακόμη εξηγώντας πως αναγκάσθηκε να αλλάξει αριθμό τηλεφώνου εξαιτίας «αδιάκοπων» κλήσεων από την πρεσβεία της Κίνας, η οποία προσπαθούσε να τον πείσει να δεχθεί κινεζικά εμβόλια κατά της Covid.

Ο Πανουέλο αποκάλυψε ακόμη πως είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ταϊβάν αναφορικά με μια συμφωνία που επιτρέπει στη χώρα του να αποστασιοποιηθεί από την κινεζική χρηματοδότηση και την κινεζική υποστήριξη, καθώς η Ταϊπέι πρότεινε να αναλάβει μείζονα προγράμματα που αυτή τη στιγμή χρηματοδοτούνται από το Πεκίνο.

ΑΠΕ ΜΠΕ


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE