Γρίπη των πτηνών | Τι είναι και γιατί φοβίζει τους ειδικούς

Share on:

Η γρίπη των πτηνών έχει προκαλέσει εστίες σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Σλοβενία, ενώ παράλληλα ανιχνεύεται με μεγαλύτερη συχνότητα η παρουσία του ιού και σε λοιπές περιοχές της Ευρώπης.

Το γεγονός αυτό έχει θέσει σε επιφυλακή τις αρχές και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εφιστά την προσοχή των πτηνοτρόφων και των κατόχων οικόσιτων πουλερικών προκειμένου να λαμβάνουν μέτρα βιοασφάλειας.

Γρίπη των πτηνών: Πως μεταδίδεται
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες του cdc ο κίνδυνος από τη γρίπη των πτηνών για τους ανθρώπους θεωρείται χαμηλός, αλλά προηγούμενα ξεσπάσματα σε πτηνοτροφεία είχαν οδηγήσει σε εκτεταμένα προγράμματα θανάτωσης πτηνών για να περιοριστεί η εξάπλωση.

Το ενδεχόμενο ο ιός να μεταλλαχθεί σε υπότυπους, ικανούς να προκαλέσουν ασθένεια σε ανθρώπους προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς.

Πάντως τα μολυσμένα πτηνά αποβάλλουν τον ιό της γρίπης των πτηνών μέσω του σάλιου, των βλεννογόνων και των κοπράνων τους. Οι ανθρώπινες λοιμώξεις από τους ιούς της γρίπης των πτηνών μπορεί να συμβούν όταν ο ιός εισέλθει στα μάτια, την μύτη ή το στόμα ενός ατόμου ή όταν εισπνευστεί.

Γρίπη των πτηνών: Συμπτώματα στους ανθρώπουςΕιδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Τα συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο περιλαμβάνουν:

πυρετό (37,8ºC και πάνω)
βήχα

πονόλαιμο
καταρροή ή βουλωμένη μύτη

πόνοι στους μύες ή στο σώμα
πονοκέφαλο

κόπωση
δύσπνοια

Λιγότερο κοινά συμπτώματα:

διάρροια
ναυτία

έμετος
επιληπτικές κρίσεις

Πηγή: healthreport.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE