Goldman Sachs | Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed

Share on:

Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναθεώρησαν χαμηλότερα τις εκτιμήσεις τους για τις μειώσεις των επιτοκίων από την αμερικανική Federal Reserve αυτό το έτος, στις τέσσερις, από πέντε προηγουμένως, με την πρώτη μείωση να μην έρχεται πριν το καλοκαίρι.

Η αλλαγή αυτή ακολούθησε τις τελευταίες δηλώσεις αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αλλά και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman σε σχετικό σημείωμα, μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Ειδικότερα, αναφέρονται στις πρόσφατες δηλώσεις του μέλους του Δ.Σ. της Fed, Christopher Waller, ότι η τράπεζα “δεν βιάζεται” και θέλει να δει ότι η πρόοδος στον πληθωρισμό, που ξεκινησε το τελευταίο μισό του 2023, θα συνεχιστεί.

“Με άλλους δύο γύρους από στοιχεία για τον πληθωρισμό μπροστά μας και με τη συνεδρίαση πολιτικής του Μαΐου να απέχει λίγο πάνω από δύο μήνες, τα σχόλια του Waller μας δείχνουν ότι μια μείωση των επιτοκίων ήδη από τον Μάιο – όπως περιμέναμε προηγουμένως – δεν είναι πιθανή”, αναφέρουν.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Philadelphia Fed, Patrick Harker δήλωσε πρόσφατα ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν άμεσες μειώσεις των επιτοκίων, καθώς ο “μεγαλύτερος κίνδυνος” θα έρθει από μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων.

Οι αναλυτές της Goldman σημειώνουν ανάλογες δηλώσεις και από άλλους αξιωματούχους: “Το μέλος του Δ.Σ. [Michelle] Bowman έδωσε έμφαση ότι ο χρόνος για μειώσεις ‘σίγουρα δεν είναι τώρα’, ο πρόεδρος [Neel] Kashkari σημείωσε ότι ήθελε ‘να προχωρήσει λίγο ακόμα πριν αρχίσουμε να μειώνουμε επιτόκια’ και ο πρόεδρος [Raphael] Bostic ανέφερε ότι περιμένει η τράπεζα να ‘ξεκινήσει να οδηγεί την κατεύθυνση της πολιτικής σε ένα περισσότερο ουδέτερο επίπεδο την καλοκαιρινή περίοδο'”.

Αλλά και τα πρακτικά της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής του Ιανουαρίου τα οποία είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, έδειξαν ότι τα περισσότερα στελέχη της Fed δεν φαίνεται να βιάζονται να μειώσουν τα επιτόκια.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές της Goldman περιμένουν μειώσεις τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, το Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, για να ακολουθήσουν άλλες τέσσερις το 2025.

Επίσης αυτή την εβδομάδα η UBS αναθεώρησε την εκτίμηση της για τις μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων, με την ελβετική τράπεζα να περιμένει πλέον τα επιτόκια να μειωθούν συνολικά 75 μονάδες βάσης αντί για 100 μ.β. με έναρξη τον Ιούνιο, αντί για τον Μάιο.

Mε πληροφορίες της capital


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE