Goldman Sachs | Τι «βλέπει» για τη λίρα εν όψει των εκλογών στην Τουρκία

Share on:

Οι δημοτικές εκλογές της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη θα έχουν θετικό αντίκτυπο για την τουρκική λίρα, εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs, την ώρα που το νόμισμα δέχεται αυξημένες πιέσεις.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, την πιο εύπορη πόλη της Τουρκίας, καθώς τις θεωρούν βαρόμετρο για την ευρύτερη πολιτική μάχη μεταξύ της αντιπολίτευσης και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αναμένεται να είναι θετικές για την τουρκική λίρα, υπό την προϋπόθεση ότι τα αποτελέσματα δεν θα αμφισβητηθούν στην Κωνσταντινούπολη ή σε άλλες μεγάλες πόλεις», αναφέρει η ανάλυση της Goldman Sachs, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη το 2019 αμφισβητήθηκαν από το κυβερνών κόμμα και η ψηφοφορία επαναλήφθηκε. Τότε είχε κερδίσει ο σημερινός δήμαρχος Εκρεμ Ιμάμογλου, που θεωρείται ο πιο σοβαρός πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν. Ο Ιμάμογλου  επιδιώκει να διατηρήσει τη θέση του την Κυριακή.

Οι Τούρκοι στρέφονται στα σκληρά νομίσματα τον τελευταίο μήνα, εν μέσω ανησυχιών για μια απότομη υποχώρηση της λίρας μετά τις εκλογές. Στις πιέσεις συνέβαλαν και τα στοιχεία του πληθωρισμού, που ήταν χειρότερα των προβλέψεων, με αποτέλεσμα η λίρα να έχει χάσει το 9% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs δεν πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα προκαλέσει αλλαγή στην τρέχουσα νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει την αυστηρή πολιτική της και οι πιέσεις στη λίρα θα εξασθενήσουν.

Η απροσδόκητη αύξηση των επιτοκίων της τουρκικής κεντρικής τράπεζας κατά 500 μονάδες βάσης, στο 50%, την περασμένη εβδομάδα «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι μια υποτίμηση είναι απίθανη», αναφέρει η Goldman.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE