Γκάγκα | Η μείωση των εμβολιασμών ανοίγει τον δρόμο στις παιδικές λοιμώξεις

Share on:

Πρόσκαιρο έδαφος στις παιδικές λοιμώξεις δημιουργεί το αντιεμβολιαστικό κύμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, μειώνοντας τους εμβολιασμούς και επηρεάζοντας άμεσα την υγεία των παιδιών.

Αυτό ξεκαθάρισε σε συνέντευξη της στη ValueNews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη η Πρώην Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας και Πνευμονολόγος Ασημίνα Γκάγκα, υπογραμμίζοντας πως ένα μεγάλο μέρος της πρόληψη περνάει από τα εμβόλια.

Αναφορικά με την έξαρση του κοκκύτη στη χώρα μας, η κα Γκάγκα συνέστησε τον άμεσο εμβολιασμό σε παιδιά και εγκύους. Σημείωσε επίσης, ότι ακόμη και εάν έγινε εμβολιασμός στην προηγούμενη εγκυμοσύνη θα πρέπει να επαναληφθεί.

Τέλος, καθησυχαστική εμφανίστηκε η κα Γκάγκα για τα τέσσερα συνολικά κρούσματα της μετάλλαξης FLiRT που έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας πως στα νοσοκομεία δεν παρατηρούνται προβλήματα.

Ειδικότερα:

Μετάλλαξη FLiRT | Τέσσερα συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα

« Η Flirt αφορά 3-4 μεταλλάξεις στην ουσία. Έχουν ξεκινήσει και στην Αμερική αποτελεί ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων covid. Στην Ελλάδα είχαμε το πρώτο περιστατικό στη Χαλκιδική τον Απρίλιο και στη συνέχεια άλλα 2 περιστατικά στην Αττική και 4ο κρούσμα είναι αυτό της Κρήτης. Όμως έχουμε μια μετάλλαξη που δε φαίνεται να κάνει χειρότερα συμπτώματα, αντιθέτως είναι ακριβώς τα ίδια. Ο πληθυσμός είναι σε γενικές γραμμές ανοσοποιημένος, επομένως δεν έχουμε τα μεγάλα προβλήματα που είχαμε πριν. Το σημαντικό είναι ότι δεν έχουμε προβλήματα στα νοσοκομεία και τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι μειωμένα, συγκριτικά με τη Covid περίοδο. Άρα, είναι σημαντικό να προσέχουμε, ειδικότερα άτομα με προβλήματα υγείας, μεγαλύτερης ηλικίας και όταν βρίσκονται σε συνωστισμό να κρατούν τα μέτρα προστασίας, όπως είναι η μάσκα.

Σε ό,τι αφορά τη μεταδοτικότητα του δε φαίνεται να είναι πιο έντονη, αφού δεν αυξάνονται τα κρούσματα γεωμετρικά. Έχουμε πράγματι μεταλλάξεις και κάθε μετάλλαξη μπορεί να “πιάσει” ξανά, ακόμα και σε κάποιον που έχει ξαναπεράσει το νόσημα. Συνήθως όμως είναι ηπιότερο. Εκεί που παρατηρείτε έντονο πρόβλημα προφανώς είναι στα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας  ».

Εξαλείφεται το φαινόμενο του Long Covid

« Προσωπικά, το τελευταίο χρονικό διάστημα στο ιατρείο μου είδα μόνο 1 περιστατικό με συμπτώματα Long Covid, συγκριτικά με παλαιότερα που ήταν πολύ πιο συνηθισμένο. Το σύνδρομο της κόπωσης, της θολούρας μετά από ιογενής συνδρομές το βλέπαμε και παλαιότερα. Απλώς με τον κορωνοϊό είδαμε δισεκατομμύρια κρούσματα και φυσικά αυτό “μπήκε ανάμεσα μας”. Επομένως, και αυτό το φαινόμενο έχει αρχίσει να εξαλείφεται, έχοντας πλέον πολύ λίγους ασθενείς με συμπτώματα, ακόμα και στα μεγάλα νοσοκομεία  ».

Κοκκύτης | Άμεση ανάγκη εμβολιασμού για εγκύους και παιδιά

« Αυτό που φαίνεται να αυξάνεται στην Ευρώπη είναι αρχικά ο κοκκύτης. Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνεται η σωστή προφύλαξη για τον κοκκύτη. Οι οδηγίες λένε πως μετά από 10 χρόνια εμβολιαζόμαστε ξανά με το εμβόλιο του κοκκύτη, μικροί και μεγάλοι. Οι πιο ευπαθείς ομάδες είναι τα παιδιά στη συγκεκριμένη περίπτωση και ιδιαίτερα τα βρέφη. Η σύσταση για τις εγκύους είναι να κάνουν εμβόλιο από τη 27η έως τη 36η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Ακόμα και αν κατά την προηγούμενη τους εγκυμοσύνη είχαν κάνει το εμβόλιο, πρέπει να ξαναγίνει. Επειδή λοιπόν είδαμε και 2 θανάτους παιδιών στη χώρα, είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε. Η σύσταση επομένως σε διεθνή επίπεδο είναι να γίνεται το εμβόλιο του κοκκύτης στις εγκύους. Και γενικά να γίνονται οι εμβολιασμοί στα παιδιά  ».

Που οφείλεται η έξαρση των λοιμώξεων στις παιδικές ηλικίες – Ο ρόλος του εμβολιασμού

« Με τον κορωνοϊό και την όλη παραπληροφόρηση που δημιουργήθηκε προκύπτει ένα πολύ έντονο αντιεμβολιαστικό κύμα που βλέπουμε τα προβλήματα του σήμερα, με τα παιδιά να έχουν ιλαρά σε πολύ μεγάλο ποσοστό, με νοσηλείες και θανάτους σε παιδιά που έχουν κοκκύτη. Άρα, είναι πολύ σημαντικό να θυμηθούμε πως το γεγονός ότι πριν 50 χρόνια ήμασταν 2 δισεκατομμύρια κόσμος και τώρα είμαστε 8 δισεκατομμύρια έχει να κάνει με ότι έχουμε εμβόλια, τα οποία μας προφυλάσσουν. Η θνητότητα της παιδικής ηλικίας δηλαδή μειώθηκε κατακόρυφα ακριβώς επειδή έχουμε τα εμβόλια. Η πρόληψη περνάει σε ένα μεγάλο μέρος από τα εμβόλια.

Σε ένα μεγάλο μέρος φταίει ο εμβολιασμός στην έξαρση των λοιμώξεων και των ιώσεων στις παιδικές ηλικίες. Ένα δεύτερο κομμάτι που επηρέασε αφορά την πανδημία και τον εγκλεισμό των παιδιών στα σπίτια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμά να μην κολλήσουν από άλλα παιδάκια το παραμικρό, δημιουργώντας έτσι μια κατάσταση όπου εάν το παιδί κολλήσει θα είναι κάτι που πρέπει να διαχειριστεί για πρώτη φορά ο οργανισμός του και οι λοιμώξεις είναι περισσότερες και σοβαρότερες. Όμως, επειδή το πρόβλημα το βλέπουμε και στους μεγάλους πλέον πρέπει να έχουν όλοι στο μυαλό τους πως η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Τα εμβόλια λοιπόν είναι πολύ σημαντικά, η διατροφή καθώς και η σωματική άσκηση. Είναι πράγματα καθημερινά που μπορούμε και θα έπρεπε να κάνουμε για να είμαστε όλοι πιο προστατευμένοι  ».

Δείτε όλη τη συνέντευξη:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE