Γιατί το Ισραήλ χτύπησε τα αεροδρόμια της Συρίας λίγο πριν από τη χερσαία επέμβαση στη Γάζα

Share on:

Τα πλήγματα που κατέφερε το Ισραήλ την Πέμπτη σε δύο αεροδρόμια της Συρίας, σε Δαμασκό και Χαλέπι, πυροδότησαν φόβους για κλιμάκωση της σύγκρουσης με εμπλοκή και άλλων δυνάμεων της Μέσης Ανατολής. Γιατί όμως αποφάσισαν μία τέτοια κίνηση εναντίον της Συρίας οι ισραηλινές δυνάμεις;

«Η Συρία είναι ένα προνομιακό πεδίο δράσεων όχι μόνο των παραστρατιωτικών οργανώσεων, όπως η Χεζμπολάχ, αλλά και πολλών ιρανικών δυνάμεων. Το Ιράν συμμετείχε πολύ ενεργά στον πόλεμο της Συρίας, στο πλευρό του Άσαντ και χρησιμοποιεί τη Συρία ως βάση του στην περιοχή. Επομένως έχει απόλυτη έγνοια το Ισραήλ να αδρανοποιήσει τα αεροδρόμια επί συριακού εδάφους» εξήγησε μιλώντας στο Naftemporiki TV η Ινώ Αφεντούλη, εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Να σημειώσουμε ότι υπήρχε η πληροφορία πως εκείνη την ώρα ήταν έτοιμη για προσγείωση στη Δαμασκό πτήση που μετέφερε τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών. «Παρόλο που δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι αυτή η τεραστίας έκτασης επίθεση της Χαμάς δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη στήριξη ισχυρών, κρατικών φορέων. Επομένως όλα τα βλέμματα κοιτούν προς την Τεχεράνη, αν και υπάρχουν ενδείξεις και όχι συγκεκριμένες αποδείξεις» σημείωσε η κ. Αφεντούλη.

Σε ερώτηση για το εάν θα πρέπει να περιμένουμε μία ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή εκτίμησε πως «θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να μην κλιμακωθεί η σύγκρουση, γιατί αυτό θα σήμαινε τουλάχιστον περιφερειακό πόλεμο με την εμπλοκή πολλών αραβικών χωρών. Δεν νομίζω ότι το θέλουν ούτε η Ιορδανία, ούτε η Σαουδική Αραβία, ούτε και το Ισραήλ». Σημείωσε ακόμη ότι χώρες με τη δυνατότητα της πειθούς, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα,  θα κάνουν κάθε προσπάθεια να αποφευχθεί μία τέτοια σύρραξη.

Η κ. Αφεντούλη εξήγησε επίσης τι σημαίνει ο πόλεμος στο Ισραήλ για τις ενεργειακές ισορροπίες.

Πηγή: naftemporiki.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE