Γιατί ο Πούτιν προτιμά τον Μπάιντεν αντί του Τραμπ για πρόεδρο των ΗΠΑ

Share on:

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι θα προτιμούσε μια προεδρία του Τζο Μπάιντεν από εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ σε πρόσφατη συνέντευξή του από δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης την Τετάρτη (14/02), ενώ παράλληλα χλεύασε τον πρώην παρουσιαστή του Fox News Τάκερ Κάρλσον για “απουσία αιχμηρών ερωτήσεων” κατά τη διάρκεια της συνέντευξής τους στο Κρεμλίνο την περασμένη εβδομάδα που συγκέντρωσε πάνω της όλα τα βλέμματα της διεθνούς πολιτικής σκηνής.

Ο Κάρλσον, γνωστός για την αντι-ουκρανική του στάση, επικρίθηκε από πολλούς στη Δύση για την έλλειψη σκληρών ερωτήσεων στη συνέντευξη, μεγάλο μέρος της οποίας αναλώθηκε στον Πούτιν, ο οποίος έκανε διάλεξη στον συντηρητικό οικοδεσπότη για τις διαστρεβλωμένες απόψεις του για τη ρωσική και ουκρανική ιστορία και ανακύκλωσε ορισμένα από τα καθιερωμένα παράπονά του, με σκοπό να δικαιολογήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν είπε λοιπόν ότι ο Κάρλσον “προσπάθησε να με διακόψει αρκετές φορές”, αλλά επαίνεσε τον συντηρητικό δημοσιογράφο, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον Τραμπ, για την “υπομονή” του όταν άκουγε τις “μακροσκελείς ομιλίες του, ιδίως αυτές που σχετίζονται με την ιστορία”.

Το δίλημμα Μπάιντεν ή Τραμπ και η επιχειρηματολογία του Πούτιν

Ερωτηθείς από Ρώσο δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης να επιλέξει μεταξύ του Μπάιντεν και του Τραμπ, ο Πούτιν είπε χωρίς δισταγμό ότι προτιμά τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ, λέγοντας βέβαια στη συνέχεια ότι η Ρωσία θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε πρόεδρο των ΗΠΑ στον οποίο ο αμερικανικός λαός έχει εμπιστοσύνη.

“Για εμάς, ποιος είναι καλύτερος, ο Μπάιντεν ή ο Τραμπ;” ρώτησε ο ανταποκριτής της ρωσικής τηλεόρασης. “Ο Μπάιντεν”, απάντησε αστραπιαία ο Βλαντιμίρ Πούτιν. “Είναι πιο έμπειρος, είναι προβλέψιμος, είναι πολιτικός παλαιού τύπου”.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Πούτιν μίλησε για τις επικείμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές, την ώρα που το Κίεβο περιμένει με αγωνία να δει αν η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα εγκρίνει ένα κρίσιμο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε επίσης τις ανησυχίες σχετικά με την ηλικία και τη διανοητική οξύτητα του Μπάιντεν, λέγοντας ότι δεν είχε παρατηρήσει κανένα πρόβλημα με τον Αμερικανό ομόλογό του κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους το 2021.

“Ακόμα και τότε [πριν από τρία χρόνια] οι άνθρωποι έλεγαν ότι ήταν ανίκανος, αλλά δεν είδα κάτι τέτοιο”, είπε. “Ναι, συνέχισε να κοιτάζει τα χαρτιά του, αλλά για να είμαι ειλικρινής, συνέχισα να κάνω το ίδιο. Επομένως, δεν υπήρχε τίποτα το περίεργο”.

Και όσο για το ότι [ο Μπάιντεν] χτύπησε το κεφάλι του βγαίνοντας από ένα ελικόπτερο, είπε, “λοιπόν, ποιος μπορεί να πει ότι δεν έχει χτυπήσει ποτέ το κεφάλι του;”

Τι έχουν δηλώσει οι τρεις ηγέτες κατά το παρελθόν

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια συγκυρία όπου οι επικριτές του Τραμπ κατηγορούν τον πρώην πρόεδρο για συμπάθεια προς τον Πούτιν ενώ παράλληλα κατά τη θητεία του η Ρωσία είχε κατηγορηθεί για παρέμβαση στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο το 2016 υπέρ του Τραμπ.

Επιπλέον, ο Τραμπ άσκησε πρόσφατα πιέσεις στους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές να καταψηφίσουν το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 95,34 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία που ενέκρινε η Γερουσία.

Τα σχόλια του Πούτιν ήρθαν άλλωστε μία ημέρα μετά την κριτική που άσκησε ο Μπάιντεν στον Τραμπ ότι “υποκλίνεται μπροστά σε έναν Ρώσο δικτάτορα”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει “δολοφονικό δικτάτορα” και “καθαρόαιμο κακοποιό”, τον ηγέτη του Κρεμλίνου και τον κατηγόρησε ότι έχει “άνανδρο πάθος για γη και εξουσία”.

Αν κανείς συγκρίνει τι έχει πει ο Τζο Μπάιντεν για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία με αυτά που έχει πει ο Ντόναλντ Τραμπ στο παρελθόν, θα διαπιστώσει πως ο κ. Τραμπ έχει αποκαλέσει τον πρόεδρο Πούτιν “έξυπνο” και “ιδιοφυΐα”. Έχει μάλιστα προτείνει ότι θα “ενθάρρυνε” τη Ρωσία να επιτεθεί σε οποιοδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνει τους λογαριασμούς του ως μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας της Δύσης.

Οι παραπάνω χαρακτηρισμοί μεταξύ των τριών αυτών πλευρών, μαρτυρούν τους λόγους για τους οποίους ο Πούτιν υποστήριξε τον Μπάιντεν (πάντα βέβαια ως αντίπαλο) και όχι τον Τραμπ.

Αφού λοιπόν ο Ρώσος πρόεδρος είναι “κρυφός θαυμαστής” του Τραμπ, όπως αναφέρει το BBC, γιατί ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι θα προτιμούσε τον Μπάιντεν πίσω στον Λευκό Οίκο;

Η απάντηση έρχεται αν κανείς φανταστεί τι θα γινόταν αν ο Πούτιν είχε πει δημοσίως ότι θα προτιμούσε μια προεδρία Τραμπ. Δεν θα ήταν δώρο για την εκστρατεία του Μπάιντεν;

“Δώρο” στον Τραμπ η προτίμηση Πούτιν σε Μπάιντεν;

Η συγκρατημένη υποστήριξη της Ρωσίας προς τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος είναι εδώ και χρόνια σφοδρός επικριτής του καθεστώτος Πούτιν, είναι πιθανό να αποτελεί μια προσπάθεια του Πούτιν να σπείρει χάος στις ήδη πολωμένες αμερικανικές εκλογές, σύμφωνα με τον Guardian. Η συγκρατημένη υποστήριξη του Πούτιν είναι απίθανο να γίνει δεκτή με επευφημίες από το στρατόπεδο του Μπάιντεν, δεδομένου ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι παρίας στη Δύση.

Οι πολιτικοί εχθροί του Τραμπ θα είχαν χρησιμοποιήσει ως “υπερόπλο” μια τέτοια υποστήριξη και θα κατηγορούσαν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ ότι συνεργάζεται με το Κρεμλίνο, ότι έχει δεσμούς με τη Ρωσία δύο χρόνια μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δύσκολα θα κέρδιζε ψήφους για τους Ρεπουμπλικάνους. Έτσι και τώρα, συμβαίνει το αντίθετο.

Βέβαια, στην περίπτωση που ο Τραμπ γίνει ο επίσημος υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2024, δεν θα αποφύγει τις ερωτήσεις σχετικά με τον Πούτιν και τη Ρωσία.

Μόνο που τώρα, η ομάδα Τραμπ μπορεί να επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία τα σχόλια του Κρεμλίνου για τον Μπάιντεν και να τα χρησιμοποιήσει ως ασπίδα τις κατηγορίες ότι ο κ. Τραμπ αποτελεί επιλογή του Κρεμλίνου.

Πηγή: news247.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE