Γερμανία | Κορυφώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις στο Βερολίνο

Share on:

Σε συνάντηση καλούν οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κυβερνητικών κομμάτων στη Γερμανία τους εκπροσώπους των αγροτικών ενώσεων μετά το σημερινό συλλαλητήριο στο κέντρο του Βερολίνου. Συνάντηση και συνομιλίες ζήτησε και ο Κρίστιαν Λίντνερ στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε από τους αγρότες να περιφρουρήσουν το σημερινό συλλαλητήριο και να αποφευχθούν εντάσεις και επεισόδια.

Το νέο αγροτικό συλλαλητήριο στην γερμανική πρωτεύουσα, είναι η κορύφωση των κινητοποιήσεων που άρχισαν πριν από ένα μήνα με βασικό αίτημα την ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την περικοπή της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου. Αγρότες από όλες τις περιοχές της Γερμανίας άρχισαν να συγκεντρώνονται από χθες το βράδυ στο Βερολίνο, ενώ η αστυνομία πήρε μέτρα για την απαγόρευση της κυκλοφορίας τρακτέρ και άλλων βαρέων οχημάτων στο κέντρο και όρισε σημεία συγκέντρωσης σε μεγάλη απόσταση από την Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Εκτιμάται ότι στη συγκέντρωση θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 10.000 αγρότες και περίπου 1.500 θα είναι τα τρακτέρ που θα έχουν μαζί τους. Σε κάθε περίπτωση οι οδικές συγκοινωνίες στο Βερολίνο και σήμερα θα είναι προβληματικές, αφού στα πάρκινγκ περιμετρικά του κέντρου θα σταθμεύσουν τουλάχιστον 5.000 αγροτικά οχήματα.

Χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα ήθελε και αυτός να απευθύνει ομιλία στην αγροτική συγκέντρωση, όμως το γεγονός πως δεν δεσμεύτηκε για επαναφορά των ενισχύσεων στο ντίζελ, δεν αφήνει περιθώρια για πρόσκληση από τους διοργανωτές. Η κυβέρνηση Σολτς δεν αποκλείει την παροχή μερικής φορολογικής απαλλαγής για το πετρέλαιο των αγροτών. Ωστόσο, η Ένωση Γερμανών Αγροτών ζητά την πλήρη απόσυρση όλων των περικοπών.

Αγεφύρωτο το χάσμα

Περίπου 700 τρακτέρ και αγροτικά φορτηγά είναι από την προηγούμενη εβδομάδα σταθμευμένα μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Απαντώντας στην πρόσκληση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων του SPD, των Πράσινων και των Φιλελεύθερων ο εκπρόσωπος των αγροτικών ενώσεων της Βαυαρίας Μάρκους Ντέξλερ δήλωσε ότι είναι δύσκολος έτσι όπως έχουν τα πράγματα ένας συμβιβασμός όμως, δεν απέρριψε την πρόσκληση.

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αγροτών Γιοάχιμ Ρούκβιντ εξέφρασε χθες το βράδυ στο ARD την πεποίθηση ότι «το 70% των Γερμανών μας στηρίζει» και εξέφρασε την ελπίδα «να επιστρέψει επιτέλους η κοινή λογική». Μόνο εφόσον υποχωρήσουν οι πολιτικοί μπορεί να αποτραπούν νέες διαδηλώσεις, προειδοποίησε ο Ρούκβιντ.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος δέχεται δριμεία κριτική επειδή δεν έχει έως τώρα συναντηθεί με τους αγρότες, άφησε ελάχιστες ελπίδες για περαιτέρω παραχωρήσεις, καθώς στο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του δήλωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης αποτελεί ένα καλό συμβιβασμό και πως οι επιδοτήσεις δεν μπορούν να μένουν σε ισχύ επ’ αόριστον.

Κριτική για τη στάση της κυβέρνησης άσκησε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, λέγοντας στην Sueddeutsche Zeitung ότι «η έλλειψη διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και των αγροτών βλάπτει όλους τους εμπλεκόμενους».

Πηγή: slpress.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE