Γερμανία | Καταρρέει ο κατασκευαστικός κλάδος

Share on:

Για ανέγερση 400.000 νέων κατοικιών κάθε χρόνο είχε δεσμευθεί πριν από δύο χρόνια, προτού αναλάβει την καγκελαρία, ο Ολαφ Σολτς. Σήμερα, όμως, ο γερμανικός κατασκευαστικός κλάδος όχι μόνο φαίνεται να καταρρέει, αλλά και ασκεί έντονες πιέσεις σε ολόκληρη την οικονομία.

Πρόσφατα στοιχεία του οικονομικού ινστιτούτου Ifo δείχνουν ότι οι εταιρείες ακυρώνουν μεγάλα έργα κατασκευής κατοικιών, οι παραγγελίες μειώνονται και συνολικά οι προοπτικές του κλάδου είναι απαισιόδοξες.

Ειδικότερα, τουλάχιστον το 22% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα του Ifo ακύρωσαν οικιστικά έργα στη χώρα τον Οκτώβριο, ένα επίπεδο-ρεκόρ. Επίσης, το 48,7% είδε έλλειψη νέων παραγγελιών έναντι 46,6% τον προηγούμενο μήνα. Ενα χρόνο νωρίτερα αυτό το ποσοστό ανερχόταν μόλις στο 18,7%. Τέλος, οι προσδοκίες στον τομέα των κατασκευών κατοικιών έχουν υποχωρήσει «εξαιρετικά χαμηλά», σύμφωνα με το Ifo.

Ρεκόρ ακύρωσης οικιστικών έργων τον Οκτώβριο – Φόβοι ότι η πτώση της αγοράς ακινήτων θα συμπαρασύρει και την οικονομία.

Κι όμως, έχουν δημοσιευθεί περαιτέρω στοιχεία που χτυπούν «καμπανάκι»: ο πιο πρόσφατος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) για τη Γερμανία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάμισι ετών, με νέα υποχώρηση από τον Σεπτέμβριο. «Τα πράγματα μπορεί να πάνε από το κακό στο χειρότερο στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας. Ο κλάδος των κατοικιών είναι το επίκεντρο της επιβράδυνσης, μιας πτώσης με τεράστια ταχύτητα», σχολίασε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου που διενήργησε την έρευνα. Εκτός αυτού, οι άδειες ανέγερσης κατοικιών μειώθηκαν κατά 28,3% στο οκτάμηνο φέτος έναντι της ίδιας περιόδου του 2022. Ο αριθμός φτάνει μόλις τις 175.500 άδειες, που σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για 400.000 νέες κατοικίες.

Για τη διολίσθηση του κατασκευαστικού τομέα ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, τονίζει ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING για τη Γερμανία. «Ο τομέας των κατασκευών είναι το πρώτο θύμα των υψηλότερων επιτοκίων δανεισμού», δήλωσε στο CNBC, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο αυξημένο κόστος υλικών και ενέργειας. Από την πλευρά του ο Klaus Wohlrabe, επικεφαλής ερευνών στο Ifo, δήλωσε ότι η πίεση κλιμακώθηκε λόγω των περικοπών στις επιχορηγήσεις για κατασκευή σπιτιών, σε συνδυασμό με το υψηλότερο κόστος δανεισμού και υλικών. «Αυτά τα τρία μαζί καθιστούν αδύνατη για πολλούς καταναλωτές την ανέγερση ενός σπιτιού», δήλωσε ο ίδιος στο CNBC.

«Η κατάσταση θα επιδεινωθεί το επόμενο έτος, οπότε όλα τα βιβλία παραγγελιών είναι άδεια, οι εταιρείες έχουν ξεμείνει με έργα υψηλού κόστους και η ζήτηση δεν πρόκειται να ανακάμψει αρκετά γρήγορα», εξήγησε ο Brzeski. Δεδομένου ότι ο κλάδος των κατασκευών συνεισφέρει περίπου το 7% του γερμανικού ΑΕΠ, εάν πράγματι υπάρξει περαιτέρω πτώση, τότε αναμένεται να ασκήσει έντονες πιέσεις στην ανάπτυξη. Η γερμανική οικονομία έχει ήδη «γονατίσει» φέτος, καθώς ξεκίνησε τη χρονιά σε τεχνική ύφεση. «Είναι μια σαφής ένδειξη ότι μια λιμνάζουσα οικονομία μπορεί εύκολα να μπει σε ύφεση με αύξηση της ανεργίας», δήλωσε ο Brzeski.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας σχεδιασμού και αδειοδότησης στις κατασκευές και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Επίσης ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης εταιρειών με υψηλά κόστη ενέργειας. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν έχουν πεισθεί ότι αυτά τα μέτρα αρκούν για την επίλυση της στεγαστικής κρίσης στη χώρα.

Με πληροφορίες της kathimerinis


Share on:

Τελευταία Νέα


Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE