Γεωργία – Ελλάδα απόψε | Επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας» για την πρόκριση στο Euro 2024

Share on:

Η ιστορία, εκτός από τραγωδία και μετέπειτα φάρσα, κατά τον μαρξιστικό στοχασμό, στο ποδόσφαιρο επαναλαμβάνεται και ως… μυθολογία, μετά το 5-0 της εθνικής ομάδας κόντρα στο Καζακστάν στην «ΟΠΑΠ Arena – Αγιά Σοφιά». Η εθνική για να πάρει το εισιτήριο της καταξίωσης 20 χρόνια μετά το έπος της Πορτογαλίας όπου κατέκτησε το τρόπαιο, θα πρέπει απόψε στην Τιφλίδα (19:00 Alpha, NOVA) να νικήσει την αντίστοιχη της Γεωργίας.

Εκεί κρύβεται το σύγχρονο «χρυσόμαλλο δέρας» που λέγεται πρόκριση στα τελικά του Euro 2024, που θα γίνει τον Ιούνιο στα γερμανικά γήπεδα. Μοιάζει με την σύγχρονη εκδοχή της Αργοναυτικής Εκστρατείας με την «Αργώ» του Πογιέτ να αρμενίζει προ της Κολχίδα.

Αν αυτό δεν είναι επανάληψη της ιστορίας η επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας», τότε τι είναι; Και «Συμπληγάδες Πέτρες» θα συναντήσει η εθνική με ονοματεπώνυμο Κβαρατσκέλια και Σεγκέλια. Ο πρώτος είναι το λαμπερό διαμάντι της Γεωργίας παίκτης της Νάπολι με το ταλέντο να ξεχειλίζει.

Ο άλλος, είναι ο Σεγκέλια του Παναιτωλικού. Παρότι την απουσία του τιμωρημένου Κβαρατσκέλια, ο Σεγκέλια έκανε σπουδαία πράγματα και οδήγησε την Γεωργία σε νίκη 2-0 επί του Λουξεμβούργου στο άλλο ματς – μπαράζ, μπροστά σε 54.000 κόσμο φανατισμένο μέχρι το μεδούλι, για να δούνε για πρώτη φορά την χώρα τους σε τελικά Euro.

Οι οιωνοί είναι μαζί μας

Οι καιροί είναι με το μέρος μας και μπορεί να δείχνουν τα σημάδια τους, εν όψει του σημερινού τελικού της εθνικής μας ομάδας με την Γεωργία στην Τιφλίδα(19:00 NOVA, Alpha).

Πέρασαν 20 χρόνια από την κατάκτηση του τροπαίου στο Euro 2004 της Πορτογαλίας. Στρογγυλός αριθμός. Αν η εθνική προκριθεί, θα έχει αντιπάλους εκτός της Τουρκίας, την Τσεχία, την οποία το ‘04 αποκλείσαμε στον ημιτελικό μ εκείνο το κόρνερ του Τσάρτα και την κεφαλιά του Δέλλα.

Και την Πορτογαλία, την οποία νικήσαμε δυο φορές. Τη μία στην πρεμιέρα 2-1 με πέναλτι του Μπασινά και βολίδα του Καραγκούνη και μία στον τελικό με την κεφαλιά του Χαριστέα. Και τότε έπαιζε ο Κριστιάνο Ρονάλντο για τους Πορτογάλους και τώρα παίζει, μετά από 20 χρόνια. Το πεπρωμένο, ίσως…

Επί αγωνιστικών θεμάτων, ο Πογέτ αυτή την φορά θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ για το πώς πρέπει ν’ αντιμετωπίσει την Γεωργία. Δεν αποτελεί κανένα φόβητρο, αλλά για να είμαστε ήσυχοι, θα πρέπει αυτόν τον «διάολο» Χβίτσα Κβαρασκέλια της Νάπολι να τον βάλουμε σε διαδικασία απενεργοποίησης. Delete.

Είναι σπουδαίος με την μπάλα στα πόδια, παίζει από την αριστερή πλευρά έστω κι αν είναι δεξιοπόδαρος και η ειδικότης του είναι να σκοράρει και να δημιουργεί. Την τελευταία στιγμή δεν πήγε στην Ρεάλ Μαδρίτης το περασμένο καλοκαίρι. Ένας παίκτης, αποκλείεται να τον τιθασεύσει.

Χρειαζόμαστε δυο να παίζουν με «παγίδες» που λένε οι μπασκετικοί. Ο ένας θα είναι ο Μπάλντοκ. Ο άλλος, ίσως είναι ο Σιώπης, αυτός ο μικρός το δέμας από τον Έβρο, που πεθαίνει για ό,τι γαλανόλευκο. Ο Πογέτ ξέρει καλύτερα. Στο φινάλε, ο Γεωργιανός, ένας είναι. Οι υπόλοιποι δεν παίζουν στην εθνική Βραζιλίας.

Κάτω από τα δοκάρια θα είναι και πάλι ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, δεξιά ο Μπάλντοκ, αριστερά ο Τσιμίκας, κεντρικά μπακ ο Μαυροπάνος με τον Ρέτσο. Ο Χατζηδιάκος με τον Κουλιεράκη είναι στα πιτ λόγω τραυματισμού. Στα χαφ, τον Κουρμπέλη θα πλαισιώσει το ανεξάντλητο «τρεχαντήρι» του Σιώπη, που θα πάρει την θέση του Μάνταλου. Ο Μπακασέτας θα παίξει πίσω από τον Ιωαννίδη και στα πλάγια, Μασούρας και Πέλκας.

Αν η Ελλάδα προκριθεί στα τελικά τα Γερμανίας, θα είναι στον 6ο όμιλο μετά την κλήρωση που έλαβε χώρα στο Αμβούργο στις 2 Δεκεμβρίου 2023, με αντιπάλους την Τουρκία, την Τσεχία και την Πορτογαλία.

Οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο, καθώς και οι τέσσερες καλύτεροι τρίτοι μεταξύ των έξι ομίλων, θα πάρουν την πρόκριση για τη φάση των «16». Πρεμιέρα θα κάνει απέναντι στην Τουρκία στις 18 Ιουνίου και τέσσερις μέρες αργότερα θα παίξει κόντρα στην Τσεχία. Το τελευταίο ματς για τη φάση των ομίλων θα το δώσει κόντρα στην Πορτογαλία στις 26 Ιουνίου

Προϊστορία – Ελλάδα – Γεωργία

Φιλικός – 08.05.1998, Γιάννινα: Ελλάδα-Γεωργία 2-1 (58΄, 87΄ Νικολαΐδης – 15΄ Γκογκριτσιάνιν)

Προκριματικά Εuro 2000 – 14.10.1998, ΟΑΚΑ: Ελλάδα-Γεωργία 3-0 (12΄ Μαχλάς, 15΄ Λυμπερόπουλος, 36΄ Ουζουνίδης)

Προκριματικά Εuro 2000 – 05.06.1999, Τιφλίδα: Γεωργία-Ελλάδα 1-2 (54΄ Κετσπάγια – 85΄ αυτογκόλ Κιτζαναϊσβίλι, 90΄+ Μαχλάς)

Προκριματικά Μουντιάλ 2006 – 26.03.2005, Τιφλίδα: Γεωργία-Ελλάδα 1-3 (21΄Ασατιάνι – 43΄ Καψής, 45΄ Βρύζας, 53΄ Γιαννακόπουλος)

Προκριματικά Μουντιάλ 2006 – 12.10.2005, «Γ. Καραϊσκάκης»: Ελλάδα-Γεωργία 1-0 (17΄ Παπαδόπουλος)

Προκριματικά Euro 2012 – 03.09.2010, «Γ. Καραϊσκάκης»: Ελλάδα-Γεωργία 1-1 (72΄ Σπυρόπουλος – 3΄ Ιασβίλι)

ΠΗΓΗ: political.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE