Gazprom| Χρυσάφι τα έσοδα από το φυσικό αέριο

Share on:

Σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού της για το 2022 προχωρά η Gazprom, η οποία ανακοίνωσε χθες σημαντική αύξηση εσόδων το πρώτο 6μηνο του 2022 κατά 34% από το φυσικό αέριο, συγκριτικά με τον αρχικό προϋπολογισμό, παρά τη μείωση των εξαγωγών.

Η Gazprom ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη 22/9, αύξηση του επενδυτικού προγράμματος που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 κατά 222 δισεκατομμύρια ρούβλια, όπως επίσης την καταβολή προσωρινών μερισμάτων για το πρώτο 6μηνο ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων ρουβλιών (51,03 ρούβλια ανά μερίδιο).

Πρόσφατα άλλωστε ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak ανακοίνωσε πως ο αγωγός Power of Siberia 2, ένα έργο που συζητούν Μόσχα και Πεκίνο εδώ αρκετά χρόνια, θα αντικαταστήσει τον Nord Stream 2.

Και επίσης ξεκάθαρα λέγεται πως τα υπερέσοδα του πρώτου 6μήνου δεν επιτρέπουν ούτε δικαιολογούν οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα αυστηρά όρια που έχουν τεθεί για τις δαπάνες.

Δηλαδή με άλλα λόγια, παρά την επέκταση των επενδύσεων ο… δημοσιονομικός κορσές δεν πρέπει να χαλαρώσει, προφανώς καθώς η αβεβαιότητα των επόμενων μηνών είναι μεγάλη.

«Τα ισχυρά αποτελέσματα του πρώτου 6μήνου μας επέτρεψαν να αποφύγουμε τον εξωτερικό δανεισμό για τη μητρική εταιρεία, αλλά το δεύτερο εξάμηνο του έτους θεωρούμε απαραίτητο να εντατικοποιήσουμε τις εργασίες μας στις πιστωτικές αγορές», δήλωσε χθες ο Famil Sadygov, Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Gazprom, αφήνοντας να εννοηθεί πως τα έσοδα του δευτέρου εξαμήνου δεν πρέπει να αναμένονται τόσο εντυπωσιακά όσο αυτά του πρώτου…

Αύξηση 34% στα έσοδα

«Το αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού αντανακλά αύξηση 34% στα έσοδα από φυσικό αέριο σε σύγκριση με τον αρχικό προϋπολογισμό. Θα ήθελα να σημειώσω ότι η μείωση των εξαγωγών αντισταθμίστηκε πλήρως από την αύξηση της μέσης τιμής πώλησης του φυσικού αερίου σε χώρες εκτός Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (σ.σ. περιφερειακός διεθνής οργανισμός του οποίου οι συμμετέχουσες χώρες είναι πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες», δήλωσε χθες, Πέμπτη, 22/9, ο Famil Sadygov, Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Gazprom.

«Μετά τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Διοικούσας Επιτροπής προτείναμε στο Διοικητικό Συμβούλιο να εγκρίνει την προσαρμογή του προϋπολογισμού και του επενδυτικού προγράμματος για το 2022», διευκρίνησε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από imerisia


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE