Γαλλία | Συνεχίζεται το πολεμικό κλίμα- 667 συλλήψεις στις διαδηλώσεις

Share on:

Τρίτο συνεχόμενο βράδυ χάους και επεισοδίων μετά τον θάνατο εφήβου σε προάστιο του Παρισιού από σφαίρα αστυνομικού

Πάνω από 650 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Γαλλία καθώς επεισόδια και ταραχές ξέσπασαν για  τρίτο συνεχόμενο βράδυ την Πέμπτη σε αρκετές πόλεις της χώρας, μετά τον θάνατο εφήβου σε προάστιο του Παρισιού από σφαίρα αστυνομικού. Σε βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Τουλάχιστον τρεις δήμοι γύρω από το Παρίσι, συμπεριλαμβανομένων των Κλαμάρ, Κομπιέν και Νεϊγί-συρ-Μαρν, επέβαλαν πλήρη ή μερική απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς μια αναφορά της αστυνομίας που διέρρευσε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης προέβλεπε «εκτεταμένη βία τις επόμενες νύχτες».

Στη Ναντέρ, οι διαδηλωτές πυρπόλησαν αυτοκίνητα, έκλεισαν δρόμους και συγκρούστηκαν με την αστυνομία μετά από μια ειρηνική πορεία στην οποία συμμετείχε η  μητέρα του θύματος. Πάνω σε αυτοκίνητο, φορώντας μπλουζάκι με το σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ», ήταν στην κεφαλή της πορείας που ξεκίνησε από τη Ναντέρ, με τη συμμετοχή περίπου 6.200 ανθρώπων, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην αστυνομία. Η πορεία πήγε ως τον τόπο της τραγωδίας, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Όμως η διαδήλωση ολοκληρώθηκε με σύγχυση, επεισόδια, ρίψεις δακρυγόνων και πυροτεχνημάτων, κάποιες πυρκαγιές κι ένα ακίνητο να καταστρέφεται. Τουλάχιστο ένα υποκατάστημα τράπεζας υπέστη μεγάλες υλικές φθορές και οχήματα πυρπολήθηκαν.

Στο Πο (νοτιοδυτικά) κυρίως, εκσφενδονίστηκε κοκτέιλ μολότοφ εναντίον αστυνομικού τμήματος.

Στο ίδιο το Παρίσι, στις περίφημες Αλ [σ.σ. Halles, η ιστορική κεντρική αγορά τροφίμων της μεγαλούπολης], καθώς και στην οδό Ριβολί, που οδηγεί στο μουσείο του Λούβρου, ορισμένα καταστήματα «βανδαλίστηκαν», «λεηλατήθηκαν» και «πυρπολήθηκαν», διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός της γαλλικής αστυνομίας.

Καθώς προχωρούσε η νύχτα, βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας ξέσπασαν επίσης σε Λιλ, Τουλούζη, Μασσαλία, Λυών, Πω και Μονπελιέ.

Στις πόλεις Λιλ και Τουρκουάν, στα βόρεια της χώρας, επιβλήθηκε απαγόρευση στις δημόσιες συγκεντρώσεις και κινητοποιήθηκαν ελικόπτερα και drones.

Συνολικά στη διάρκεια της νύχτας στη Γαλλία συνελήφθησαν 667 άτομα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν. «Αυτή τη νύχτα οι αστυνομικοί, οι χωροφύλακες και οι πυροσβέστες μας αντιμετώπισαν και πάλι με θάρρος μια σπάνια βία. Σύμφωνα με τις οδηγίες μου για αυστηρότητα, προχώρησαν σε 667 συλλήψεις», έγραψε ο υπουργός στο Twitter.

Ο Νταρμανέν είχε αναγγείλει νωρίτερα χθες πως θα κινητοποιούνταν 40.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, οι 5.000 στο Παρίσι, έναντι 2.000 την προηγουμένη.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην αστυνομία, η RAID και η GIGN, μονάδες των ειδικών δυνάμεων αντίστοιχα της αστυνομίας και της χωροφυλακής, αναπτύχθηκαν σε μεγάλες πόλεις όπως η Τουλούζη (νοτιοδυτικά), η Μασσαλία (νοτιοανατολικά), η Λιόν (νοτιοανατολικά), η Λίλ (βόρεια) και η Μπορντό (νοτιοδυτικά).

Ο θάνατος που άναψε το φυτίλι

Ο 17χρονος Ναέλ σκοτώθηκε από σφαίρα που τον χτύπησε στον θώρακα κατά τη διάρκεια ελέγχου από δυο μοτοσικλετιστές της αστυνομίας, αφού «αρνήθηκε να υπακούσει», στη Ναντέρ, δυτικό προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στη Γαλλία, το όριο ηλικίας για την απόκτηση άδειας οδήγησης είναι τα 18 έτη.

Όπως δείχνει βίντεο την αυθεντικότητα του οποίου επαλήθευσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και άλλα ΜΜΕ, ο ένας από τους αστυνομικούς τον σημάδεψε με το υπηρεσιακό του όπλο, κατόπιν τον πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής.

Η υπόθεση αναζωπύρωσε τη δημόσια συζήτηση για το πώς δρουν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στη Γαλλία: το 2022, καταγράφτηκαν δεκατρείς θάνατοι κατά τη διάρκεια ελέγχων της αστυνομίας σε δρόμους έπειτα από «άρνηση συμμόρφωσης», αριθμός άνευ προηγουμένου στη χώρα.

Πηγή: naftemporiki.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE