Φυσικό αέριο | Άλμα τιμών στον απόηχο της ανταρσίας της Βάγκνερ στη Ρωσία

Share on:

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν άλμα έως και 8,4% σήμερα Δευτέρα, καθώς η νευρικότητα γύρω από μια βραχύβια ανταρσία της Βάγκνερ στη Ρωσία αύξησε τις ανησυχίες για την προσφορά.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί κατά περίπου 30% αυτόν τον μήνα, καθώς οι διακοπές λειτουργίας και οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό έχουν αναστατώσει τις αγορές. Η ανταρσία της Βάγκνερ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είναι ο πιο πρόσφατος παράγοντας που προσθέτει μεταβλητότητα.

«Το ρωσικό γεωπολιτικό ρίσκο είναι τώρα σημαντικά υψηλότερο από ό,τι πριν από το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης φυσικού αερίου της ICIS στο Λονδίνο. «Η αβεβαιότητα για το τι θα μπορούσε να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες εντός της ίδιας της Ρωσίας – και όχι στην Ουκρανίαςς – είναι πιθανό να ωθήσει τις αγορές υψηλότερα τη Δευτέρα».

Ενώ η Ευρώπη έχει μειώσει σημαντικά την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο μέσω αγωγών, εξακολουθεί να λαμβάνει μεγάλες ποσότητες ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Με πληροφορίες από Bloomberg


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE