Φωτιά Βούλα – Βάρη| Ο πρώτος απολογισμός και οι ευθύνες που γίνονται “μπαλάκι”

Share on:

Τη καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε η μεγάλη φωτιά προχθές στο Πανόραμα Βούλας συνεχίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχοντας όλες τις δυνάμεις της σε επιφυλακή στην περιοχή για την περίπτωση αναζωπύρωσης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι ζημιές σε περιουσίες εντοπίζονται μόνο στην περιοχή της Άνω Βούλας, όπου, μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί ζημιές σε 10 κτήρια, ενώ έχουν καεί ολοσχερώς ένα ΙΧ και μια μοτοσικλέτα και έχουν υποστεί ζημιές άλλα δύο ΙΧ αυτοκίνητα.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις οδούς Έκτορος, Αριστείδου, Θεσσαλίας, Αρματολών και Λαμίας, απ’ όπου απομακρύνθηκαν έγκαιρα οι κάτοικοι.

Τα περισσότερα σπίτια, όπως αναφέρεται από το Πυροσβεστικό Σώμα, έχουν υποστεί ζημιές εξωτερικά, σε τοιχοποιίες, κήπους, μαντρότοιχους έπιπλα κήπου, υδρορροές, τέντες, πέργκολες και ηλιακούς θερμοσίφωνες, αλλά σε ένα σπίτι στην οδό Αρματολών η φωτιά μπήκε μέσα και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο ισόγειο και τον 1ο όροφο, ενώ στο διπλανό του κάηκε η στέγη, έπεσαν οι σοβάδες εξωτερικά και καταστράφηκε το σαλόνι του κήπου.

Η καταμέτρηση από την Πυροσβεστική δεν έχει ολοκληρωθεί και συνεχίζεται, ενώ γίνεται παράλληλη καταμέτρηση από τον δήμο και την Περιφέρεια, προκειμένου να υπάρξει ακριβής λίστα με τις καταστροφές από την πυρκαγιά.

Εικόνες από drone αποκαλύπτουν την καταστροφή

Πώς εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η πυρκαγιά

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) για την περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς, τα προγνωστικά στοιχεία έδειχναν ότι η περιεχόμενη υγρασία της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης ήταν μικρότερη του 10%, τιμή η οποία θεωρείται κατώφλι για γρήγορα εξαπλούμενες και έντονες δασικές πυρκαγιές.

Επιπλέον, το meteo υπενθυμίζει τον τρόπο με τον οποίο η φωτιά αλληλεπιδρά με την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας τον «δικό της» καιρό κι εκτοξεύοντας επικίνδυνες καύτρες:

* Ισχυρές ανοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες προκαλούνται από την έντονη θέρμανση λόγω της καύσης και μέσω των οποίων καύτρες εκτοξεύονται ψηλά στην ατμόσφαιρα· και

* καθοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες αντισταθμίζουν τις ανοδικές κινήσεις και μέσω των οποίων καύτρες μπορούν να πέσουν σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο μιας φωτιάς, προκαλώντας έτσι νέες εστίες.

Πυρκαγια στους πρόποδες του Υμηττού που ξεκίνησε από την θέση Πουρνάρι στην Α.Γλυφάδα.Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς η φωτιά κινείται σε δύσβατη ορεινή περιοχή και οπνέου ισχυροί άνεμοι, Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

“Μπαλάκι” οι ευθύνες

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γλυφάδας, Γιώργο Παπανικολάου, ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στους πρόποδες του Υμηττού, στο τέρμα της οδού Μετσόβου. Κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνει ο ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει ένδειξη για πρόβλημα που προκάλεσε την πυρκαγιά στη Γλυφάδα.

Από την άλλη μεριά ο πρόεδρος Εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ, Κώστα Μανιάτης ως υπεύθυνο της φωτιάς “έδειξε” ένα πουλί.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, επιχείρησε να απαντήσει στο ερώτημα, πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά που ξύπνησε τις άσχημες μνήμες της περσινής χρονιάς λέγοντας: «Η φωτιά που δημιουργήθηκε και αν δημιουργήθηκε στον υποσταθμό εκεί, που ανήκει στον ΔΕΔΔΗΕ, είναι από εξωγενή παράγοντα. Ενημερώθηκα ότι υπήρχε ένα πουλί που αυτό δημιούργησε το πρόβλημα, καθώς μετέφερε την φωτιά έξω από τον υποσταθμό», είπε και συνέχισε: «Αυτό δημιούργησε το πρόβλημα, πήραν φωτιά τα φτερά του και έπεσε έξω από το χώρο».

Κόντρα δημάρχων Ελληνικού – Γλυφάδας για τη φωτιά

Όπως είπε ο Δήμαρχος Γλυφάδας, «την ημέρα της φωτιάς αναπτυχθήκαμε μέσα σε 2 λεπτά» και ειδικότερα για την έναρξη της φωτιάς επιμένει πως το σημείο ήταν στον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, η πυροσβεστική συμφωνεί μαζί μας κι ας σκεφτεί κανείς τι θα γινόταν αν αυτός ο σταθμός έπαιρνε φωτιά».

«Είχαμε από την αρχή την πεποίθηση ότι θα ελεγχόταν η φωτιά, βλέπουμε ότι υπήρχε άλλη εστία στο κοιμητήριο της Βούλας κι άλλη στον οικισμό», συμπλήρωσε. Αναφερόμενος στην «επόμενη μέρα» είπε ότι, «μπροστά μας έχει ανηφοριά και χρειάζεται συνεργασία. Εμείς θα δούμε με τον ΔΕΔΔΗΕ τα αίτια της πυρκαγιάς».

Για την κόντρα με τον δήμαρχο Ελληνικού είπε πως, «είναι ντροπή την ώρα της μάχης να προσπαθεί να κάνει μικροπολιτική» και απαντώντας στις κατηγορίες «Κωνσταντάτου» για αποχώρηση της Γλυφάδας από τον ΣΠΑΥ, είπε πως, «ο ΣΠΑΥ είναι σύνδεσμος δήμων, δεν έχει πυροσβεστική, αποχωρήσαμε από το 2014 γιατί από τότε συνεισφέραμε 1 εκατομμύριο ευρώ και κρίναμε ότι, μπορούμε να επενδύσουμε αλλού και φέτος με τις 130.000 ευρώ αγοράσαμε δύο πυροσβεστικά».

«Ήμασταν εκεί με 100 αυτοκίνητα του ΣΠΑΥ και του Δήμου, με πάρα πολύ κόσμο και την ίδια στιγμή είχαμε λιπόθυμος», είπε στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος Ελληνικού, Γιάννης Κωνσταντάντος, απαντώντας στον δήμαρχο Γλυφάδας.

Ο ίδιος εξήγησε ότι, «ο ΣΠΑΥ έχει σβήσει εκατοντάδες φωτιές, από τότε που ο Χαρδαλιάς ήταν πρόεδρος» και παρουσιάζοντας σχετικές φωτογραφίες, είπε πως, «ο υποσταθμός της Γλυφάδας ήταν πεντακάθαρος, όταν ήταν στην ευθύνη του ΣΠΑΥ, αλλά όταν έφυγε η Γλυφάδα, ήταν αυτή η κατάσταση».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι, στον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, «το δασαρχείο πάει να καθαρίσει, κι όταν δεν πάει το δασαρχείο πάμε εμείς».

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE