Φλώρινα| Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου- «Μια εμπορική ταυτότητα στην ‘πύλη των Δυτικών Βαλκανίων’»

Share on:

Εκατόν ογδόντα επτά (187) καταστήματα στο κέντρο της Φλώρινας και ενενήντα (90) στο Αμύνταιο θα αποτελούν τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου (Open Malls) τα οποία θα έχουν εμπορική ταυτότητα και μέσα από ένα σύνολο παρεμβάσεων θα δώσουν οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή, στη λειτουργικότητα, την αισθητική καθώς και αρχιτεκτονική αναβάθμιση των εμπορικών κέντρων.

«Θα δώσουμε μια εμπορική ταυτότητα σε μια περιοχή που είναι η ‘πύλη των Δυτικών Βαλκανίων’, σε μια περιοχή που έχει δεχθεί πολλαπλά χτυπήματα από την οικονομική κρίση, την υγειονομική κρίση και έχει χαθεί το 30% των εμπορικών επιχειρήσεων» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης επισημαίνοντας ότι η εμπορική ταυτότητα, το εμπορικό σήμα θα είναι αναγνωρίσιμο παντού και μέσω αυτού θα μπορούν οι επιχειρηματίες να προωθούν διάφορες προσφορές κλπ.

Το ύψος του έργου και το χρονικό διάστημα υλοποίησής του

Την Πέμπτη 3 Αυγούστου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας  Σάββας Σαπαλίδης και ο δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου οι οποίοι και αναφέρθηκαν στην πορεία υλοποίησης του έργου «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Φλώρινας».

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιαννάκης «Το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου αποσκοπεί στην ενίσχυση και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στην πόλη μας και βάζει τις βάσεις μιας καλής συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο, την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα» εξηγώντας πως πρόκειται για μια δράση που θα πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους αφού θα συντελέσει τόσο στην τόνωση της αγοράς, όσο και στη βελτίωση της επισκεψιμότητας του κέντρου που συνεπάγεται και την τουριστική προβολή της πόλης.

Ο αρχικός προϋπολογισμός όπως επισημάνθηκε ήταν 1.350.000 ευρώ, ωστόσο αυξήθηκε κατά 400.000 ευρώ διότι προστέθηκε και η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα το έργο να έχει διαμορφωθεί σε έναν προϋπολογισμό 1,7 εκ. ευρώ. Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας κ. Σαπαλίδης στο GRTimes.gr «εμείς ως Επιμελητήριο βάλαμε τα 700.000 ευρώ και αυτό το διάστημα υλοποιούμε το έργο του marketing, καθώς προχωρούμε και στις άδειες μικρής κλίμακας ενώ είμαστε πολύ κοντά στην δημοπράτηση όλου αυτού του έργου». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα ξεκινήσει η δημοπράτηση ώστε να ξεκινήσει το έργο.

Σάββας Σαπαλίδης πρόεδρος Επιμελητηρίου Φλώρινας (αριστερά), Βασίλης Γιαννάκης δήμαρχος Φλώρινας (δεξιά της φωτογραφίας)

Το Open Mall Φλώρινας είναι ένα έργο – στοίχημα

Το Open Mall Φλώρινας είναι ένα έργο – στοίχημα, το οποίο, όπως επισήμανε ο κ. Σαπαλίδης θα αλλάξει την επιχειρηματική φυσιογνωμία του Δήμου Φλώρινας, ενός ιστορικού Δήμου με πολλά διατηρητέα κτίρια τα οποία θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση. «Δίνουμε ευκαιρία και στήριξη στις μικρές επιχειρήσεις» επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας εξηγώντας μας πως το Επιμελητήριο έχει να επιτελέσει ίσως το πιο δύσκολο έργο. «Μπαίνουμε σε κάθε κατάστημα, νομιμοποιούμε τυχόν αυθαίρετες παρεμβάσεις, δηλαδή νοικοκυρεύουμε και την αγορά, βάφονται τα καταστήματα με ένα χρώμα στο οποίο θα κυριαρχεί το πράσινο του βουνού, καλύπτονται κλιματιστικά στοιχεία ώστε να υπάρχει μία ενιαία εικόνα, μπαίνουν ομοιόμορφες τέντες, αλλάζουν οι προσόψεις των καταστημάτων όπου αυτό απαιτείται, για να δημιουργήσουμε έτσι έναν εμπορικό δρόμο δίνοντας στήριξη στις μικρές επιχειρήσεις» υπογραμμίζει προσθέτοντας «έχουμε 187 καταστήματα στο ιστορικό κέντρο και υπάρχει και τάση από καταστήματα άλλων οδών να μπουν μέσα στο έργο».

Οι επεμβάσεις

Σχετικά με τις επεμβάσεις που θα γίνουν από τη μεριά του Δήμου Φλώρινας, αφορούν την οδό Λοχαγού Μόδη, όπου θα γίνει ειδική ασφαλτόστρωση με αντιολισθητική άσφαλτο ώστε να βοηθηθεί η πρόσβαση προς το εμπορικό κέντρο. Η οδός Νικολάου Χάσου θα γίνει δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, όπου θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια, στα φωτιστικά, στην ασφαλτόστρωση με ειδική άσφαλτο και τέλος θα μπουν και έξυπνα συστήματα πόλης που θα περιλαμβάνουν αισθητήρες για θέσεις πάρκινγκ, αισθητήρες για τον φωτισμό «και γενικότερα θα γίνει ένα πλάνο που θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας στον Δήμο μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Φλώρινας ευχαριστώντας τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου για τη συνεργασία «γιατί κοινός στόχος μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης μας, αλλά και η προβολή και εξωστρέφεια της».

Επίσης, επισημάνθηκε πως οι παραπάνω παρεμβάσεις θα συνδυαστούν με την ανάπλαση της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου που περιλαμβάνει την κατασκευή νέων πεζοδρομίων, καθώς επίσης και με την ανάπλαση της περιμέτρου της λαϊκής αγοράς. «Επίσης, αυτή τη στιγμή γίνεται μελέτη για τη γενικότερη ανάπλαση της λαϊκής αγοράς, των καταστημάτων δηλαδή, η οποία αφού ολοκληρωθεί και δημοπρατηθεί θα μπορούμε να μιλάμε για μια πλήρη ανάπλαση του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της Φλώρινας» δήλωσε ο δήμαρχος Φλώρινας στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε για την πορεία υλοποίησης του έργου «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Φλώρινας».

Το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου στο Αμύνταιο

Σχετικά με το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου στο Αμύνταιο, το έργο διαμορφώθηκε στα 1.150.000 ευρώ εκ των οποίων τα 480.000 ευρώ είναι του Επιμελητηρίου Φλώρινας και τα υπόλοιπα του Δήμου Αμυνταίου.

Εκεί όπως μας ενημέρωσε ο κ. Σαπαλίδης τα μαγαζιά είναι 90 εκ των οποίων στα 70 έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις άδειες μικρής κλίμακας. Στην περίπτωση του Αμυνταίου τα καταστήματα θα βάφονται με δυο χρώματα, το μπλε των λιμνών και το κίτρινο της άμμου.

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση γίνεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία και ο Δήμος είναι σε φάση δημοπράτησης των έργων τα οποία είναι στην αρμοδιότητα του, όπου στην περίπτωση του Αμυνταίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα.

Παρουσίαση του Εμπορικού Σήματος

Τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα την Τετάρτη 9 Αυγούστου, το Επιμελητήριο Φλώρινας σε συνεργασία με το Δήμο Αμυνταίου καθώς και την υποστήριξη του Εμπορικού Συλλόγου, θα παρουσιάσουν το Εμπορικό Σήμα, το marketing plan και την καμπάνια προβολής και προώθησης του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου Δήμου Αμυνταίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου ενώ θα ακολουθήσει και συζήτηση σε καφέ της πόλης όπου θα γίνει διαβούλευση με τους νέους.

Αντίστοιχη εκδήλωση για την παρουσίαση του όλου εγχειρήματος, του Εμπορικού Σήματος και του marketing plan θα γίνει και στη Φλώρινα προσεχώς.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE