Fed| Xρειάζεται ύφεση για να μειώσει τον πληθωρισμό

Share on:

Η Federal Reserve αναμένεται να πιεστεί σκληρά για να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς σημαντικό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ και απότομη αύξηση της ανεργίας, και ακόμη και τότε μπορεί να χάσει τον στόχο πληθωρισμού 2% για τα επόμενα χρόνια. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια ομάδα κορυφαίων οικονομολόγων, μελετώντας την ιστορία και τις προηγούμενες μάχες που έδωσαν κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο για να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Η μελέτη εξέτασε 16 περιπτώσεις από το 1950, συμπεριλαμβανομένων έξι στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα στη Γερμανία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, στα οποία οι κεντρικές τράπεζες χρησιμοποίησαν τα αυξανόμενα επιτόκια για να σχεδιάσουν τον «αποπληθωρισμό», τον οποίο η έρευνα όρισε ως μείωση του ποσοστό πληθωρισμού περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες ή περισσότερο.

«Δεν βρίσκουμε καμία περίπτωση στην οποία σημειώθηκε σημαντικός αποπληθωρισμός, συνέπεια των κινήσεων της κεντρικής τράπεζας, χωρίς ύφεση», είπαν οι ερευνητές, στους οποίους περιλαμβάνεται ο καθηγητής του Brandeis International Business School, Stephen Cecchetti, ο οποίος είναι πρώην κορυφαίος οικονομολόγος στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, ο Michael Feroli, επικεφαλής οικονομολόγος στην JP Morgan και ο καθηγητής του Columbia Business School Frederic Mishkin, ο οποίος είναι πρώην στέλεχος της Fed και μακροχρόνιος ερευνητικός συνεργάτης του πρώην προέδρου της Fed, Μπέν Μπερνάνκι.

Η έρευνα παρουσιάστηκε την Παρασκευή σε συνέδριο που διοργάνωσε το University of Chicago Booth School of Business.

Δεν είναι η πρώτη μελέτη, που υποστηρίζει ότι οι προοπτικές της Fed για την οικονομία, δεν είναι ρεαλιστική και κάποια στιγμή θα αναγκάσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προχωρήσουν σε δύσκολες επιλογές σχετικά με το πόσο υψηλότερα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν για να μειώσουν τον πληθωρισμό και πόσο μεγάλο τίμημα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν όσον αφορά την απώλεια θέσεων εργασίας. Ορισμένες εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι το ποσοστό ανεργίας, που βρίσκεται επί του παρόντος σε χαμηλό πάνω από πέντε δεκαετίες στο 3,4%, μπορεί να χρειαστεί να πλησιάσει το 7% για να μειωθεί ο πληθωρισμός εντός ενός λογικού χρονικού πλαισίου.

Ήπια ύφεση

Οι ερευνητές χαρακτήρισαν τις πιο πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις της Fed, που εκδόθηκαν τον Δεκέμβριο αλλά πρόκειται να ενημερωθούν σε περίπου τέσσερις εβδομάδες, ως «καλοήθεις». Αυτές οι προβλέψεις εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα πέσει στο 2,1% μέχρι το τέλος του 2025, με την οικονομία να αναπτύσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια και το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται μόνο σε περίπου 4,6%.

Με πληροφορίες από Reuters


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE