«Φάκελος Υγεία» | Γιατί «νοσεί» στην Ελλάδα | Εκτενές ρεπορτάζ της Valuenews

Share on:

  • Ρεπορτάζ : Γεωργία Ζιαγάκη

Ο Φάκελος της υγείας που «νοσεί» στην Ελλάδα ανοίγει σε βάθος, μετά τα τραγικά συμβάντα θανάτων ασθενών εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού σε νοσοκομειακά κέντρα, αλλά και της οξείας πολιτικής προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη επιρρίπτει η αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για «κρυφή ατζέντα» με σκοπό την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Για Fake news μιλάει η Νέα Δημοκρατία και υπογραμμίζει ότι πρώτη της προτεραιότητα τη τετραετία που έρχεται θα είναι η ριζική αναβάθμιση του ΕΣΥ, που θα παραμείνει δημόσιο για όλους τους πολίτες.

Σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό καταγράφονται σε Κέντρα Υγείας και σε νοσοκομεία της Κεντρικής και νησιωτικής Ελλάδας, με τα προβλήματα να αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω ενόψει του καλοκαιριού και της αύξησης του πληθυσμού (εργαζομένων) και του τουρισμού.

Ενοικίαση ελικόπτερων με σκοπό την άμεση και γρήγορη αεροκομιδή ασθενών στα κέντρα Υγείας προανήγγελλε ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στο Δυτικό Τομέα Αθηνών Μπάμπης Καραθάνος, ως τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος κατά την τουριστική σεζόν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη πλευρά του ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος, σχολίασε πως το ΕΣΥ δεν έχει μείνει απλώς πίσω αλλά κάνει συνεχώς βήματα προς τα πίσω καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε « Η κυβέρνηση θεωρεί χαμένα λεφτά την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. »

Ο Πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος από την άλλη κάνει λόγο για μια κατάσταση που συμβαίνει τα τελευταία 10 χρόνια, καθώς επίσης και για πολλά περιστατικά που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Σημείωσε πως για να καλυφθούν τα προβλήματα κατα την τουριστική σεζόν χρειάζονται 500 επιπλέον διασώστες στην Αττική και 700 στην υπόλοιπη χώρα.

Για το χώρο της Παιδιατρικής και για τις ελλείψεις στις υγειονομικές δομές τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κωνσταντίνος Νταλούκας. Ο κος Νταλούκας ανέφερε πως η κατάσταση είναι πιο ελεγχόμενη, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες παιδίατροι εξυπηρετούν το 70% των παιδιών του πληθυσμού της χώρας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι επιβαρυμένες οι δημόσιες παιδιατρικές δομές.

Ανισότιμη αντιμετώπιση της κατάστασης υγείας των πολιτών καταγγέλλει ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κιλκίς Γιώργος Φραγγίδης, ενώ υποστηρίζει πως θα πρέπει να υπάρξει χαρτογράφηση των περιοχών, ώστε να γνωρίζουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις ανάγκες τόσο των κέντρων Υγείας όσο και των πολιτών.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα ισχυρά κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν στους γιατρούς, τόσο οικονομικά όσο κοινωνικά και επιστημονικά.

Νταλούκας | Καλύπτουμε το 70% των παιδιών του πληθυσμού της χώρας

Ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κωνσταντίνος Νταλούκας

« Όσον αφορά την πρωτοβάθμια παιδιατρική φροντίδα νομίζω πως είναι σε εξαιρετικά επίπεδα τη δεδομένη στιγμή. Οι δημόσιες δομές και συγκεκριμένα αυτές που βρίσκονται σε απομακρυσμένα σημεία στη χώρα μας, σε ορεινούς τόπους ή και σε νησιά, εκεί υπάρχει πράγματι πρόβλημα. Εμείς κάνουμε μια δράση και θα επισκεφθούμε συνολικά 10 απομακρυσμένους δήμους που δεν έχουν παιδίατρους. Για την ώρα έχουμε ήδη επισκεφθεί την Αλόννησο, την Αμοργό, στην Νίσυρο, στην Ιθάκη και στα Ψαρά. Κατά την επίσκεψη μας ενημερώνουμε τους γονείς για κάποια εμβόλια που θεωρούμε πολύ σημαντικά, εξετάζουμε παιδιά που είναι άρρωστα καθώς και το βιβλιάριο τους σε τυχόν ελλείψεις εμβολίων και στη συνέχεια όποιος γονιός χρειάζεται συνυπογραφτούμε και εμβολιάζουμε τα παιδιά. Σκοπός μας να καλύψουμε τα εμβολιαστικά κενά στα παιδιά που δημιουργήθηκαν από την πανδημία. »

Μαθιόπουλος | Άμεση παρέμβαση στις προσλήψεις προσωπικού

Ο Πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος

« Δυστυχώς η κατάσταση στο υγειονομικό μας σύστημα δεν είναι κάτι καινούργιο, κάθε χρόνο εμείς τα ίδια λέμε. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα με ελλείψεις διασώστων και ασθενοφόρων. Τα τελευταία 10 χρόνια είναι ελάχιστες οι προσλήψεις που έχουν γίνει, και συγκεκριμένα για το ΕΚΑΒ η τελευταία προκήρυξη ήταν το 2014 με 196 άτομα. Εκτός αυτού, τα 3 τελευταία χρόνια με τη κατάσταση της πανδημίας έχουν έρθει περίπου 500 διασώστες Πανελλαδικά για να καλύψουν τις ανάγκες λόγω covid αλλά και λόγω συνταξιοδότησης. Στην συνέχεια όμως αυξήθηκε ο τουρισμός και γενικότερα οι απαιτήσεις, ενώ έχουμε πάρα πολλά περιστατικά διακομιδής ασθενών, καρδιολογικά αλλά και ασθενείς από τροχαία ατυχήματα. Η λύση του προβλήματος σε σχέση με τους διασώστες είναι ότι χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουμε τουλάχιστον 500 διασώστες στην Αττική και 700 στην υπόλοιπη χώρα. Εμείς ζητάμε να μονιμοποιήσουν οι συνάδελφοι που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας, οι οποίοι ανταπεξήλθαν στις δύσκολες συνθήκες. Η κατάσταση που διαχειριζόμαστε κάθε χρόνο με τις ίδιες δυνάμεις είναι ότι επί 2 μήνες (Ιούλιος-Αύγουστος) προσπαθούμε να στείλουμε από την υπόλοιπη χώρα διασώστες στα νησιά μας για να βγαίνουν σε κάποια νησιά με ασθενοφόρο. Στη Μύκονο για παράδειγμα με ένα ασθενοφόρο είναι 5 διασώστες και εμείς προσπαθούμε να στείλουμε άλλους 5 για να υπάρξουν δυο βάρδιες και να καλύψουμε όσα περισσότερα περιστατικά γίνεται. Με τις λίγες δυνάμεις που έχουμε κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Όταν φεύγει όμως ένα συνάδελφος από την Αθήνα, χωρίς να πάρει την άδεια του και πηγαίνει σε ένα νησί προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες, όταν γυρίσει πίσω θα πρέπει να πάρει την άδεια του. Άρα μετά και πάλι θα λείπει από την Αθήνα.

Προσωπικά πιστεύω πως θα πρέπει να γίνει μια παρέμβαση, για τις προσλήψεις προσωπικού αλλά και παρέμβαση για τη γρήγορη προμήθεια των ασθενοφόρων. Τα χρήματα που χρειάζεται για να διατηρηθούν οι διασώστες είναι περίπου 17 εκατ. Το χρόνο για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες και περίπου 25 εκατ. Για να ανανεώσουμε τουλάχιστον το 40% του στόλου για τα επόμενα 5 χρόνια. Δεν είναι πολλά τα χρήματα όμως και θα πρέπει να δοθούν προτεραιότητες και μακάρι να δώσουν στην υγεία και συγκεκριμένα στο ΕΚΑΒ. »

Καραθάνος | Αεροκομιδές τη περίοδο του καλοκαιριού για πιο γρήγορα αποτελέσματα

Ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στο Δυτικό Τομέα Αθηνών Μπάμπης Καραθάνος

« Εμείς κάναμε μια τεράστια προσπάθεια στο κομμάτι της υγείας. Ήδη από το 2019 είχαμε ένα πρόγραμμα που είχαμε ανακοινώσει, το οποίο αφορούσε την πλήρη αναβάθμιση του ΕΣΥ, με τον προσωπικό γιατρό κ.α. Δυστυχώς, όλο αυτό πάγωσε με τη πανδημία και αναγκαστήκαμε να ρίξουμε όλο μας το βάρος στην ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας. Ουσιαστικά, διπλασιάσαμε τις ΜΕΘ, προσλάβαμε 15.000 μόνιμους και επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτές, φτιάξαμε ένα πολύ γρήγορο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Εκτός αυτών έχουμε και τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου περίπου ένα 8% από το Ταμείο το πήγαμε στην Υγεία για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε το σύστημα.

Έχει ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα αναβάθμισης των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων, πιστεύουμε στην επόμενη 2ετία θα έχει ολοκληρωθεί η υποδομή και ταυτοχρόνως θα προσλάβουμε μέσα στην επόμενη 2ετία περίπου 10.000 μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ θα προχωρήσουμε και στην μονιμοποίηση του προσωπικού που ήρθε την περίοδο της πανδημίας. Επίσης προβλέπεται αύξηση στους μισθούς των γιατρών. Δημιουργούμε και τα νέα νοσοκομεία του ΕΣΥ, που θα είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

Τα δημόσια νοσοκομεία παραμένουν δημόσια. Μετατρέπονται όμως σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου για να μπορούν να παίρνουν γρήγορα χορηγίες, να μπορούν να προσλαμβάνουν γιατρούς και νοσηλευτές όποτε πιστεύουν ότι χρειάζεται. Είναι μια διαδικασία που δεν θα επιβαρυνθεί καθόλου ο πολίτης. Όλο αυτό θα γίνει ώστε να είναι πιο ευέλικτα και να μπορούν να χρησιμοποιούν και τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα, χωρίς να πληρώνει τίποτα ο πολίτης. Στόχος είναι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος.

Θέλουμε να γίνει ελκυστικό εθνικό σύστημα υγείας μας, να μπορούν να έρχονται νέοι γιατροί να μπαίνουν στο σύστημα, να έχουν καλύτερες αμοιβές και ταυτοχρόνως θα έχουν δικαίωμα ιδιωτικού έργου σε 15-20 ιατρικές πράξεις το μήνα ώστε να μπορούν να ενισχύουν το εισόδημα τους. Επομένως, να μην φεύγουν στο εξωτερικό όπου οι γιατροί παίρνουν 5-7 χιλιάδες. Να μένουν εδώ και με καλύτερους μισθούς αλλά και με ενίσχυση του ιδιωτικού τους έργου. Με αυτό το τρόπο επανδρώνουμε όλο το σύστημα υγείας και το κάνουμε σύγχρονο σύστημα, όπως είναι σε όλη την Ευρώπη. Στην επόμενη 4ετία όπως έχει κιόλας εξαγγείλει και ο πρωθυπουργός θα ρίξουμε όλο μας το βάρος στην Υγεία.

Έχουμε ήδη θεσπίσει πως όποιος γιατρός πηγαίνει σε παραμεθόρια περιοχή ή ακριτικό νησί, θα έχει +1.800 ευρώ το μήνα. Ήδη έχει ενισχυθεί το ΕΚΑΒ αλλά χρειαζόμαστε περισσότερο εξειδικευμένο προσωπικό. Ενισχύουμε και την αερομεταφορά μέσω ΕΚΑΒ για να καλύψουμε περιοχές που δεν μπορεί να φτάσει γρήγορα. Ιδιαίτερα για τη συγκεκριμένη περίοδο του καλοκαιριού θα νοικιάσουμε ελικόπτερα για να μπορέσουμε να κάνουμε αεροκομιδές πιο γρήγορες ώστε να σώσουμε ζωές. »

Φάμελλος | Αντί να πάρουν αξονικό τοπογράφο βάζουν ιδιώτες στα δημόσια νοσοκομεία

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος

« Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει μείνει απλώς πίσω, έχουμε κάνει βήματα προς τα πίσω. Μπορούμε να ανατρέξουμε στα λόγια του κυρίου Πέτσα όταν ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τότε λοιπόν, ο ίδιος είχε πει ότι θα είναι χαμένα λεφτά αν τυχόν ακούγαμε το ΣΥΡΙΖΑ και κάνουμε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτό νομίζω τα λέει όλα. Η κυβέρνηση θεωρεί χαμένα λεφτά την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Φανταστείτε ότι είχαμε μια τόσο δύσκολη κατάσταση να διαχειριστούμε (πανδημία) και παρόλα αυτά η Νέα Δημοκρατία και συγκεκριμένα ο κύριος Πλεύρης πρόσφατα πέρασε ένα νόμο που σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει τις δημόσιες λειτουργίες, ακόμα και τα δημόσια νοσοκομεία. Αντί να πάρει δηλαδή έναν αξονικό τοπογράφο, θα αφήσει έναν ιδιώτη να μπει στο δημόσιο νοσοκομείο και να βγάζει κέρδη από τη δημόσια υποδομή υγείας. Είναι γεγονός ότι ακούγονται ακραία πράγματα το τελευταίο καιρό. Ο κύριος Πνευματικός, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αποκάλυψε ότι πρόταση τους ήταν να γίνεται διαλογή ασθενών, αναλόγως και με το εισόδημά προφανώς.

Από τα νοσοκομεία της περιοχής λείπουν οι αναισθησιολόγοι και αναβάλλονται ακόμη και τα τακτικά χειρουργεία ανοιχτής καρδιάς. Είναι μια πραγματικότητα που τη βλέπουν οι πολίτες. Θυμόμαστε όλοι που βγήκαμε και χειροκροτήσαμε τους υγειονομικούς που βρισκόντουσαν στην πρώτη γραμμή την περίοδο της πανδημίας. Μείνανε να τους χειροκροτάν γιατί οι ίδιοι βρίσκονται ακόμα σε επικουρικές θέσεις και όχι μόνιμες.

Ο κόσμος ξέρει, εάν πάει σε ένα νοσοκομείο θα καταλάβει. Εμείς έχουμε ισότιμη στάση. Είμαστε υπέρ του κράτους δικαίου και της εξυπηρέτησης των κανόνων και όσον αφορά την ορθή φορολόγηση και όσον αφορά την εισφοροδιαφυγή και όσον αφορά τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του συστήματος Υγείας. Θέλουμε να είμαστε όλοι καθαροί. »

Καραγκούνης | Η ανταπόκριση του ΕΚΑΒ να μην ξεπερνά τα 10 λεπτά

O υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης

« Οι απώλειες αυτές ήταν τραγικές, για δυο αθώες ψυχές. Ό,τι κι αν έγινε το αποτέλεσμα είναι ότι άργησε να πάει γρήγορα το ΕΚΑΒ εκεί. Εδώ βλέπουμε ένα τεράστιο πρόβλημα που πρέπει να διορθωθεί και δεν πρέπει ούτε να μασάμε τα λόγια μας ούτε να κρυβόμαστε. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν δοθεί πολλά χρήματα, έχουν τριπλασιαστεί οι ΜΕΘ, έχει προκηρυχθεί πολύ προσωπικό. Σίγουρα όμως δεν φτάνει. Ο κόσμος της Υγείας είναι ο πιο ευαίσθητος. Το ελάχιστο που περιμένουν οι πολίτες είναι πρώτα να υπάρχουν σωστές και καλές υπηρεσίες Υγείας, καλές Υπηρεσίες Παιδείας και βεβαίως μετά όλα τα υπόλοιπα. Χρήματα και πόροι μπορούν να εξευρεθούν και έχουν ήδη εξευρεθεί, έχουμε συγκεκριμένους στόχους να αυξήσουμε το προσωπικό με 10.000 νέες προσλήψεις. Τα επείγοντα περιστατικά επίσης στα νοσοκομεία να εκσυγχρονιστούν, να υπάρξει αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και για τους διασώστες του ΕΚΑΒ. Φυσικά και να καλυφθούν οι ακριτικές θέσεις και κυρίως για τα εναέρια μέσα να υπάρχει άμεση διαθεσιμότητα ώστε ό,τι κι αν γίνει να μπορούν οι άνθρωποι να μεταφερθούν γρήγορα στα νοσοκομεία. Τέλος, βεβαίως μεταρρύθμιση στο ΕΚΑΒ γιατί η ανταπόκριση δε μπορεί να ξεπερνά τα 10 λεπτά. Εκεί υπάρχει αδυναμία. »

Φραγγίδης | Οι γιατροί της Ελλάδας από τους πιο χαμηλά αμειβόμενους στην Ευρώπη

Ο υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κιλκίς Γιώργος Φραγγίδης

« Τυχαίνει να είμαι γιατρός και στην προηγούμενη θητεία μου υπήρξα Υπεύθυνος στον τομέα της Υγείας του ΠΑΣΟΚ. Ξέρε ότι η πανδημία έχει βγάλει στην επιφάνεια ορισμένα ζητήματα που είναι καθοριστικής σημασίας στην υγεία; Γιατί δημόσια υγεία σημαίνει ότι ο κάθε πολίτης όποτε το έχει ανάγκη θα έχει πρόσβαση σε μια υψηλού επιπέδου ισότιμη και δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας. Αυτό δυστυχώς με την πανδημία δεν έχει γίνει και βγήκαν στην επιφάνεια μεγάλες ανισότητες που υπάρχουν μεταξύ του κέντρου και της περιφέρειας. Για να έχουμε ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας θα πρέπει να ενισχυθεί ο δημόσιος τομέας Υγείας. Ήμασταν μέχρι και πριν λίγο καιρό, η 3η σε ιδιωτικές δαπάνες Υγείας στην Ευρώπη και τώρα είμαστε 2η. Όταν μιλάμε λοιπόν για δημόσια υγεία και έχουμε πολύ υψηλές ιδιωτικές δαπάνες, ότι δεν έχουμε μια ισότιμη αντιμετώπιση της κατάστασης υγείας των πολιτών.

Χρειαζόμαστε μια ουσιαστική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Δεν αναφερόμαστε μόνο στις περιπτώσεις που θα χρειαστεί να επισκεφθούμε έναν γιατρό, να μας γράψουν φάρμακα και να φύγουμε. Σημαίνει να κάνουμε χαρτογράφηση της περιοχής, της κάθε περιοχής, τι ανάγκες έχει ο πολίτης στη συγκεκριμένη περιοχή. Άλλες ανάγκες έχουν οι πολίτες στην Πτολεμαΐδα και άλλες σε κάποια Μεγαλόπολη. Να είναι καλυμμένες ουσιαστικά όλες οι οργανικές θέσεις των γενικών και εξειδικευμένων γιατρών. Να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα στους γιατρούς. Δεν μπορεί να είναι οι γιατροί της Ελλάδας από τους πιο χαμηλά αμειβόμενους στην Ευρώπη. Και φυσικά αυτά τα κίνητρα να μην είναι μόνο οικονομικά, να είναι και κοινωνικά, οικογενειακά και επιστημονικά. Τέλος, να αναγνωρίσουμε αυτό που βλέπει όλος ο κόσμος εκτός από την κυβέρνηση που είναι τα βαρέα και ανθυγιεινά, στα οποία πρέπει να δεχθούν όλοι οι υγειονομικοί. Εάν δεν κάνουμε αυτές τις αλλαγές και δε θεωρήσουμε τη χρηματοδότησή της υγείας σαν επένδυση και όχι σαν έξοδο δε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. »

ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE