Εξοργισμένοι οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου | Ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση

Share on:

Ρεπορτάζ Γεωργία Ζιαγάκη

Με βασικό τους αίτημα να υπάρξουν άμεσα μέτρα αποστραγγισμού των πλημμυρισμένων χωραφιών αλλά και χωριών, εκατοντάδες αγρότες με τα τρακτέρ κατέβηκαν στους δρόμους στον Πλατύκαμπο Λάρισας.

Σε συνέντευξη του στη ValueNews.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας ξεκαθάρισε πως όσο η κυβέρνηση δεν λαμβάνει άμεσα μέτρα, τόσο πιο έντονες θα είναι οι αντιδράσεις των αγροτών.

Επόμενο βήμα εάν δεν δοθούν απαντήσεις στα αιτήματα τους, σύμφωνα με τον κ. Μαρούδα, η κάθοδος τους στην Αθήνα.

Ειδικότερα:

Τα τρακτέρ βγήκαν στον Πλατύκαμπο

Κινητοποίηση σήμερα το πρωί στον κυκλικό κόμβο Πλατυκάμπου-Αγιάς πηγή φωτ.: larissanet.gr

« Σήμερα έγινε η αρχή των κινητοποιήσεων μας, γιατί ένα μήνα μετά την καταστροφική πλημμύρα στη Θεσσαλία και μια εβδομάδα μετά την 2η καταστροφική πλημμύρα, το μόνο που έχουμε ακούσει από την μεριά της κυβέρνησης είναι υποσχέσεις. Υποσχέσεις για αποζημιώσεις, που μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δει καμία ενέργεια ή κάποια χειροπιαστή απόδειξη, όπως επίσης δεν έχουμε δει ένα χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις ή ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα φύγουν τα νερά.

Χρειάζονται άμεσα μέτρα και έργα για να υπάρξει αποστραγγισμός των χωραφιών αλλά και αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να καταφέρουμε να θωρακίσουμε την Θεσσαλία. Επίσης, να υπάρξει αποκατάσταση των ήδη υπάρχων αντιπλημμυρικών έργων που έχουν υποστεί ζημιές και βεβαίως, μια άμεση οικονομική ενίσχυση για να μπορούμε και για βιοποριστικούς λόγους να ζήσουμε αλλά και για να καλύψουμε τις ζημιές στα χωράφια μας, στον γεωργικό μας εξοπλισμό.

Κάναμε αυτό το συλλαλητήριο σαν Επιτροπή Πλημμυροπαθών και σαν Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας με βασικό στόχο να αναγκάσουμε τη κυβέρνηση να επιταχύνει και να δώσει απαντήσεις και λύσεις στα αιτήματα μας.

Θα πρέπει όλη η Θεσσαλία να συντονιστεί και όλοι μαζί να παλέψουμε. Μέσα στις σκέψεις μας είναι βεβαίως αν θα συνεχίσουμε να πιέζουμε με κάθε μορφή κινητοποίησης, αξιοποιώντας όλες τις μορφές, ακόμα και με τα τρακτέρ στους δρόμους. Ένα συλλαλητήριο στην Αθήνα είναι το επόμενο βήμα, εφόσον υπάρξει ο συντονισμός ».

Άμεσος αποστραγγισμός των χωραφιών πριν τα 2 χρόνια

« Κάνουμε λόγο για μια έκταση όπως αυτή της παλιάς λίμνης Κάρλα, περίπου 250 χιλ. στρέμματα και χωριά τα οποία είναι πλημμυρισμένα αυτή τη στιγμή. Το μόνο χρονοδιάγραμμα που υπάρχει ως τώρα είναι ότι τα νερά θα απομακρυνθούν σε 2 χρόνια. Επομένως, δεν μιλάμε μόνο για την φετινή χρονιά που είναι καμένη αλλά για πολλά χρόνια εάν παραμείνουν τα χωράφια κάτω από τα νερά.

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 250 χιλ. στρέμματα και 7-8 χωριά που βρίσκονται κάτω από το νερό, κι που με τα σημερινά δεδομένα θα φύγει σε 2 χρόνια. Πρέπει λοιπόν να υπάρξουν μέτρα άμεσου αποστραγγισμού, να υπάρξει ένα σχέδιο από τη μεριά της κυβέρνησης. Όχι μόνο να καθαρίσουν τα χωράφια αλλά επειδή εγκυμονούν και κίνδυνοι για την υγεία.

Επίσης, πολύ σημαντικό παραμένει να δούμε τι θα κάνουμε με τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους, να δρομολογηθεί δηλαδή μια απόφαση για το που θα μείνουν αυτοί οι άνθρωποι μέχρι να ξαναφτιαχθούν οι κατοικίες τους.

Ζητάμε μια άμεση οικονομική ενίσχυση, να υπάρξει μια προκαταβολή, για να μπορούμε να καλύψουμε και τις ανάγκες της οικογένειας μας αλλά και για να αρχίσουμε να φτιάχνουμε ότι μπορούμε ».

Δείτε όλη τη συνέντευξή εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE