Εξαφάνιση στον Αμαζόνιο| Εντοπίστηκαν τα πτώματα του δημοσιογράφου και του ειδικού ιθαγενών, δεμένα σε δέντρο

Share on:

Μετά από μια ολόκληρη εβδομάδα ερευνών, βρέθηκαν οι σοροί των ανδρών που αγνοούνταν στον Αμαζόνιο.

Πώς χάθηκαν

Ο Περέιρα και ο Φίλιπς χάθηκαν την Κυριακή(05/06), ενώ επέστρεφαν από ένα ταξίδι στην Κοιλάδα του ποταμού Γιαβαρί. Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Ντομ Φίλιπς πραγματοποιούσε έρευνα για ένα βιβλίο στην κοιλάδα του ποταμού Γιαβαρί, μαζί με τον Μπρούνο Αραούζο Περέιρα, έναν αναγνωρισμένο ειδικό στους αυτόχθονες. Ο Φίλιπς συνεργαζόταν τακτικά με την εφημερίδα The Guardian.

Οι δύο άνδρες ταξίδευαν με πλοιάριο στη λίμνη Ζαμπούρου, στην Πολιτεία Αμαζόνας και αναμενόταν να επιστρέψουν το βράδυ της Κυριακής, γύρω στις 21.00 τοπική ώρα (02.00 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας) στην πόλη Αταλάια ντου Νόρτε, όπως ανέφερε η Ένωση Οργανώσεων Ιθαγενών της Κοιλάδας Γιαβαρί (UNIVAJA) και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Απομονωμένων Αυτοχθόνων Λαών (OPI).

Ομάδες με δραστηριότητα στην περιοχή λένε ότι και οι δύο άνδρες είχαν δεχθεί απειλές για το έργο τους, με το οποίο υποστήριξαν τα δικαιώματα των ιθαγενών στην περιοχή.

«Τους είχαν απειλήσει την περασμένη εβδομάδα» πρόσθεσαν οι δύο οργανώσεις στην ανακοίνωσή τους.

Απειλές από υλοτόμους και εργαζόμενους σε παράνομα ορυχεία

Ο Μπρούνο Αραούζο Περέιρα, που γνωρίζει άριστα την περιοχή και έχει συνεργαστεί επί μακρόν με τη FUNAI, τον κυβερνητικό οργανισμό που είναι αρμόδιος για τους αυτόχθονες, δεχόταν συχνά απειλές από υλοτόμους και από εργαζόμενους σε παράνομα ορυχεία που συνορεύουν με τα εδάφη των ιθαγενών. Η FUNAI ανέφερε ότι συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές στις έρευνες για τον εντοπισμό τους.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση, η σύζυγος του Φίλιπς, Αλεσάντρα Σαμπάιο, εμφανώς ταραγμένη, ζήτησε από τις αρχές να εντείνουν τις έρευνες «επειδή υπάρχει ακόμη ελπίδα να τους βρούμε. Ακόμη και αν δεν βρω τον έρωτα της ζωής μου ζωντανό, πρέπει να βρεθούν, σας παρακαλώ», τόνισε.

Δεμένα σε ένα δέντρο βρέθηκαν τα δύο πτώματα στον Αμαζόνιο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ βραζιλιάνικων ΜΜΕ, τα πτώματα ανήκουν στους δύο αγνοούμενους, τον Βρετανό δημοσιογράφο Ντομ Φίλιπς και τον ειδικό σε θέματα που αφορούν τους αυτόχθονες της περιοχής, Μπρούνο Περέιρα. Ο πρέσβης της Βραζιλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο γνωστοποίησε την είδηση στην οικογένεια του Φίλιπς κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, νωρίς τη Δευτέρα.

Την Κυριακή εντοπίστηκαν αντικείμενα που ανήκαν στους δύο αγνοούμενους, κοντά σε ένα ποτάμι. Μεταξύ των αντικειμένων που βρέθηκαν ήταν μια κάρτα με το όνομα του Περέιρα, μια τσάντα με ρούχα που ανήκαν στον Φίλιπς, αλλά και μπότες των δύο ανδρών.

Police officers and rescue team conduct a search operation for British journalist Dom Phillips and indigenous expert Bruno Pereira, who went missing while reporting in a remote and lawless part of the Amazon rainforest near the border with Peru, in Atalaia do Norte, Amazonas state, Brazil, June 10, 2022. REUTERS/Bruno Kelly

«Είπε ότι ήθελε να μάθουμε ότι… είχαν βρει δύο πτώματα», ανέφερε ο Πολ Σέργουντ, ο κουνιάδος του Φίλιπς.

«Δεν περιέγραψε την τοποθεσία και απλώς είπε ότι ήταν στο τροπικό δάσος και ότι ήταν δεμένοι σε ένα δέντρο και δεν είχαν ακόμη αναγνωριστεί».

Το ρεπορτάζ των βραζιλιάνικων ΜΜΕ αναφέρει ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις Αρχές ότι πρόκειται για τα πτώματα των δύο αγνοούμενων.

ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE