Έβρος | Αποζημιώνονται οι αγρότες που επλήγησαν από την φωτιά του περασμένου καλοκαιριού

Share on:

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων του Έβρου και της Ροδόπης τα ποσά που αφορούν το 50 % της προκαταβολής για τις ζημιές που υπέστησαν στις καλλιέργειες τους, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ελαιοπαραγωγοί αμπελουργοί καλλιεργητές αρωματικών φυτών, από τις πυρκαγιές της καλοκαιρινής περιόδου 2023.

Χθες υπογράφηκε η σχετική ΚΥΑ των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Κλιματικής Κρίσης σύμφωνα με την οποία μέσω του ΕΛΓΑ καταβάλλονται αποζημιώσεις σε 2.100 δικαιούχους .

Σε δηλώσεις στην ΕΡΤ Ορεστιάδας του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Κελέτση, τονίσθηκε ότι « η διαδικασία πληρωμής έτρεξε με πρωτοφανή ταχύτητα εξαιτίας της Κρατικής Αρωγής και ότι ο καλύτερος τρόπος αποζημίωσης κρίθηκε πως είναι ανά στρέμμα και όχι ανά δένδρο .

Ως εκ τούτου η τελική αποζημίωση για τους ελαιοπαραγωγούς που ως επι το πλεισθον επλήγησαν από την πυρκαγιά του καλοκαιριού θα είναι 2500 ευρώ /στρέμμα .

Αρχικά θα δοθεί το 50% δλδ 1225 ευρώ/στρέμμα και μετα από τον δεύτερο έλεγχο που ήδη ξεκίνησε να εκπονεί ο ΕΛΓΑ , θα γίνει η εκκαθάριση του ποσού αν και εφόσον υπάρχει ολική καταστροφή .

Εκτός από τις δενδρώδεις καλλιέργειες θα υπάρξει και αποζημίωση της τάξης των 700/στρέμμα για τους καλλιεργητές αρωματικών φυτών.

Για το νομό Έβρου το ποσό που θα διανεμηθεί είναι της τάξης των 7.383,468 ευρώ

Όπως διευκρίνισε ο κ Κελέτσης τα ποσά αυτά με ειδή ρύθμιση που έχει θεσπισθεί θα είναι ακατάσχετα , ανεκχώρητα και αφορολόγητα

Σταύρος Κελέτσης Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE