Ευρωκοινοβούλιο | Αγωγή κατά της Κομισιόν για τα κονδύλια στην Ουγγαρία

Share on:

Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα έδωσε το πράσινο φως ώστε το Ευρωκοινοβούλιο να προχωρήσει στην αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποδέσμευση 10,2 δισ. ευρώ σε δεσμευμένα κεφάλαια προς την Ουγγαρία.

Οι ηγέτες των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμφώνησαν την Πέμπτη να καταθέσουν την αγωγή, μετά τη συνάντησή τους με την κ. Μέτσολα, η οποία και θα μπορούσε να περιπλέξει την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη δεύτερη θητεία της στην Κομισιόν.

Η φον ντερ Λάιεν απελευθέρωσε 10 δισ., δηλαδή το ένα τρίτο από τα περίπου 30 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την Ουγγαρία και ήταν παγωμένα, λίγες ημέρες πριν από μια σύνοδο κορυφής κατά την οποία ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν άσκησε βέτο σε ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία.

Η Μέτσολα δήλωσε ότι θα καταθέσει τη νομική αγωγή πριν από τις 25 Μαρτίου.

«Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι, όταν λαμβάνει μια τέτοια απόφαση, δεσμεύεται από τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα και προϋποθέσεις που ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία της Ένωσης», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για το κράτος δικαίου Κρίστιαν Βίγκαν, ερωτηθείς για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υποβάλει μήνυση.

Ο κ. Βίγκαν σημείωσε ότι «η Ουγγαρία είχε υποβάλει όλα τα στοιχεία που είχε ζητήσει η Επιτροπή για να αποδείξει την ανεξαρτησία του δικαστικού της σώματος. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή είχε νομική υποχρέωση να εκδώσει αυτήν την απόφαση». Τέλος, ανέφερε ότι η Επιτροπή θεωρεί ότι ενήργησε σε πλήρη συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ και θα υπερασπιστεί την απόφασή της ενώπιον των δικαστηρίων της ΕΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE