Ευλογιά των πιθήκων| Τι εξετάζεται για το εμβόλιο

Share on:

Στο επίκεντρο βρίσκεται και πάλι ένα λοιμώδες μεταδοτικό νόσημα, η ευλογιά των πιθήκων, που έχει προκαλέσει ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην χθεσινή εβδομαδιαία συνάντηση των μελών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού , συζητήθηκε το ενδεχόμενο του εμβολιασμού.

Ο μαζικός εμβολιασμός έχει αποκλειστεί

Μόλις εκτιμηθεί η σχέση κινδύνου-οφέλους από την χορήγηση του εμβολίου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο του εμβολιασμού κατά περίπτωση έναντι της νόσου. Πιο συγκεκριμένα, θα συζητηθεί ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν στις στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος.
Ο μαζικός εμβολιασμό έχει αποκλειστεί σε αυτή την φάση τουλάχιστον που δεν υπάρχει υψηλή μολυσματικότητα του ιού. Ωστόσο, θα υπάρξει αυστηρή απομόνωση όσων είναι στενές οι επαφές με κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων για 21 μέρες μετά την τελευταία έκθεση τους σε άτομο που έχει μολυνθεί.
Ένα νεότερο εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τη Bavarian Nordic για την πρόληψη της ευλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και τον Καναδά (με τις εμπορικές ονομασίες Imvanex, Jynneos και Imvamune), ενώ αντιιικά φάρμακα είναι επίσης υπό κλινική δοκιμή.
Τα εμβόλια της πρώτης γενιάς δεν είναι πλέον διαθέσιμα, καθώς η ευλογιά έχει εξαλειφθεί περισσότερα από 40 χρόνια, εκτιμάτε όμως ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός.

Η χθεσινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για την αξιολόγηση του κινδύνου από την ευλογιά των πιθήκων χαράσσει το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθούν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΕΟΧ. Συγκεκριμένα, καλούνται να επικεντρωθούν στον έγκαιρο εντοπισμό, τη διαχείριση και την αναφορά νέων κρουσμάτων αλλά και στον εντοπισμό των επαφών τους.

Επιρπόσθετα, οι χώρες θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης, τη διαγνωστική ικανότητα για τους ιούς orthopox και να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της ευλογιάς, αντιικών φαρμάκων και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για επαγγελματίες υγείας.

Εξάπλωση του ιού

Το σενάριο της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων στο γενικό πληθυσμό δεν συγκεντρώνει προς το παρόν πολλές πιθανότητες κατά τους ειδικούς του ECDC. «Οι περισσότερες από τις τρέχουσες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί με ήπια συμπτώματα και για τον ευρύτερο πληθυσμό η πιθανότητα εξάπλωσης είναι πολύ χαμηλή», δήλωσε η διευθύντρια του ECDC, Άντρεα Αμόν. «Ωστόσο, η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης του ιού μέσω της στενής επαφής, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια σεξουαλικών δραστηριοτήτων μεταξύ ατόμων με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, θεωρείται υψηλή», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, το ECDC διευκρίνισε πως ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά μικρής ηλικίας, οι έγκυες, και ανοσοκατασταλμένα άτομα.

Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης

Καθησυχαστικός φαίνεται να είναι ο καθηγητής Επιδημιολογίας καθώς μεταξύ άλλων αναφέρει πως δεν είναι φόβος για να δημιουργήσει μία κατάσταση πανδημίας.

Για τις πιθανότητες μετάδοσης, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε πως, «Είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταδοθεί εάν για παράδειγμα κάθεσαι δίπλα με κάποιον, μεταδίδεται στην πολύ στενή επαφή, αναφέρονται ως μολυσματικά τα μεγάλα σταγονίδια από το στόμα, αλλά και πάλι όχι όπως τα βλέπαμε στον covid. Ο ασθενής θα πρέπει να έχει εξανθήματα, και υπάρχει πιθανότητα να γίνει μετάδοση και κατά τη διάρκεια μίας σεξουαλικής επαφής γιατί μιλάμε για στενές επαφές. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει αυτός ο ιός».

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κρούσματα του ιού, είμαστε απλά σε εγρήγορση. Εμβόλια υπάρχουν σαν στρατηγικά αποθέματα μέσω της ΕΕ, δεν προβλέπεται εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. Αυτό που ενδεχομένως να προβλεφθεί είναι να προσφέρει ένα εμβόλιο στις στενές επαφές, και των γύρω επαφών, είναι το λεγόμενο ring vaccination, και αυτό εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο».



Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE