Ευλογιά των πιθήκων| Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ

Share on:

Μεγάλη ανησυχία κυριαρχεί για την ευλογία των πιθήκων καθώς οι χώρες η μια μετά την άλλη ανακοινώνουν τα πιθανά κρούσματα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συνεδριάζει εκτάκτως. Κρούσματα της σπάνιας νόσου ανακοίνωσε σήμερα και η Αυστραλία, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό και στις τέσσερις ηπείρους.

Συνολικά στην Ευρώπη, περισσότερα από 100 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, αναφέρθηκαν αυτή την εβδομάδα. Η ευλογιά των πιθήκων, η οποία είναι ενδημική στη δυτική Αφρική, έχει πλέον εμφανιστεί στη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά, την Γαλλία και τις ΗΠΑ, ενώ το πρώτο τους κρούσμα ανακοίνωσαν την Παρασκευή η Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

«Καμπανάκι» από τον καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιοκρίνη 

Ο καθηγητής αναφερόμενος στα μέχρι τώρα επιδημιολογικά στοιχεία, υπογραμμίζει πως πρώτη φορά βλέπουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο εκτιμά πως δεν υπάρχει άμεσα λόγος ανησυχίας αφού δεν πρόκειται – όπως λέει – για μία επιδημική έξαρση. Ο ίδιος σημειώνει ότι τα στοιχεία συγκλίνουν στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από μολυσμένα ζώα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί -μέχρι στιγμής- κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων. Ωστόσο, ο εντοπισμός κρούσματος στη γειτονική Ιταλία, έθεσε τον οργανισμό σε εγρήγορση με την αποστολή εγκυκλίου σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, με την οποία συστήνει στους γιατρούς να επαγρυπνούν για την εμφάνιση πιθανών περιστατικών.

Σήμερα η συνεδρίαση του ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 20 Μαίου, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

Η επιτροπή που πρόκειται να συνεδριάσει είναι η Στρατηγική και Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα για Μολυσματικούς Κινδύνους με Πιθανότητα Πανδημίας και Επιδημίας (STAG-IH), η οποία συμβουλεύει τον ΠΟΥ για κινδύνους μόλυνσης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την παγκόσμια υγεία.

Νωρίτερα σήμερα, ένας εκπρόσωπος του ΠΟΥ είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ότι ο Οργανισμός εργάζεται για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διοργάνωση τεχνικών συναντήσεων σχετικά με το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων υπάρχει μια περίοδο επώασης 7-14 ημερών. Τα αρχικά συμπτώματα είναι αυτά της γρίπης, όπως πυρετός, εξάντληση, πονοκέφαλος και μυϊκή αδυναμία, τα οποία ακολουθούνται από πρήξιμο στους λεμφαδένες, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να πολεμήσει την μόλυνση και την ασθένεια.

Το πρήξιμο των λεμφαδένων είναι άλλωστε το χαρακτηριστικό που διαχωρίζει την ευλογιά των πιθήκων με την κοινή ευλογιά.

Στη συνέχεια έρχεται η εξάπλωση εξανθημάτων στο πρόσωπο και το σώμα, ακόμη και μέσα στο στόμα, στις παλάμες των χεριών και στις πατούσες των ποδιών.

Τα επώδυνα αυτά σημάδια ευλογιάς είναι γεμάτα υγρό και συχνά περιβάλλονται από κόκκινους κύκλους. Εν τέλει, τα σημάδια ξεφλουδίζουν και υποχωρούν σε διάστημα δύο έως τριών εβδομάδων.

Καθησυχάζει ο Θόδωρος Βασιλακόπουλος

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Θοδωρής Βασιλακόπουλος για την ευλογιά των πιθήκων, την οποία και περιγράφει ως νόσο όμοια συνήθως με γρίπη, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι το παράξενο της υπόθεσης είναι η μετάδοση κι αν οφείλεται «σε ιδιαίτερες συνθήκες επαφής».

Παρόλα αυτά υπάρχει εμβόλιο γι’ αυτόν τον ιό που παρασκεύασε εταιρεία της Δανίας, σε συνεργασία με τις αμυντικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου και διατηρείται τεράστιο απόθεμα.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE