Ευλογιά των πιθήκων| Λάθος συναγερμός για το κρούσμα στην Ελλάδα

Share on:

Δεν ανιχνεύθηκε ιός ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο “ΑΤΤΙΚΟΝ”.

Το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της Ανεμοβλογιάς (varicella – chickenpox), σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Αναφοράς (Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) για ευλογιά και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ.

Ποιες είναι η διαφορές με την ανεμοβλογιά

Ο ιός της ανεμοβλογιάς παρότι περιλαμβάνει το συνθετικό -pox είναι διαφορετικός από τους ιούς που προκαλούν ευλογιά ή ευλογιά των πιθήκων, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Υπάρχει συνάφεια, προσθέτει, αναφορικά με τα συμπτώματα και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από την ανεμοβλογιά και την ευλογιά των πιθήκων.

Η ευλογιά έχει εκριζωθεί από τον ανθρώπινο πληθυσμό από το 1980, ενώ η ανεμοβλογιά αποτελεί μια συχνή νόσο που προκαλεί περίπου 4 εκατομμμύρια λοιμώξεις σε παιδιά. Για την ανεμοβλογιά υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και προκαλεί ηπιότερη νόσο από την ευλογιά.

Για τις διαφορές μεταξύ της ανεμοβλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων μίλησε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αφού όπως ανακοινώθηκε ο Άγγλος τουρίστας που θεωρούνταν ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα για την νόσο που εξαπλώνεται στον πλανήτη, τελικά είχε ανεμοβλογιά.

Ερωτηθείσα ποια είναι η διαφορά με την ανεμοβλογιά, υπογράμμισε ότι «στην ανεμοβλογιά υπάρχει κνησμός, ενώ στην ευλογιά των πιθήκων υπάρχει πόνος». Τόνισε ιδιαίτερα πως “δεν υπάρχει κίνδυνος πανδημίας”.

Ο κ. Πουρνάρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός καθώς όπως είπε η ευλογιά των πιθήκων δεν έχει την τάση μεγάλης εξάπλωσης, είναι ήπια νόσος ενώ υπάρχουν δύο εμβόλια που κυκλοφορούν και ένα σε προχωρημένο στάδιο έρευνας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πριν την έκθεση αλλά και λίγο μετά την έκθεση στον ιό. Στην συνέχεια εξήγησε ότι η κλινική εικόνα της ανεμοβλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων είναι παρόμοια, και μάλιστα τα εμβόλια για τις δύο νόσους είναι παρόμοια σε διαφορετικές εκδόσεις.

Επεσήμανε επίσης, ότι για πρώτη φορά υπάρχει η υπόθεση ότι μεταδίδεται και με τη σεξουαλική επαφή, κάτι που δεν υπήρχε έως τώρα στη βιβλιογραφία.

«Ας περιμένουμε όμως λίγο να ισορροπήσει. Ας μην είμαστε βιαστικοί. Ούτε να φοβόμαστε, ούτε να εφησυχάζουμε», τόνισε ο καθηγητής.

Πηγή: skaigr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE