ΕΒΕΘ | Καινοτομία και Industry 5.0 στο σταντ του ΕΒΕΘ στην 87η ΔΕΘ

Share on:

Η καινοτομία και το Industry 5.0 αποτέλεσαν το αντικείμενο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου, στο σταντ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στην 87η ΔΕΘ.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης ο κ. Άγγελος Μαγκλής, ιδρυτής της ATLANTIS Consulting και υπεύθυνος του προγράμματος Ανοικτής Καινοτομίας-Επιτάχυνσης “Confluence Challenge”, παρουσίασε το πρόγραμμα, το οποίο συνδιοργανώνουν το κέντρο ικανοτήτων I4byDESIGN και η Ακαδημία Αλουμινίου.

Ο στόχος του Confluence Challenge είναι, μέσα από μία σειρά εκδηλώσεων, να δώσει τη δυνατότητα σε νεοφυείς επιχειρήσεις και ερευνητές να συνεργαστούν με μεγάλες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα με τις ALUMIL, ISOMAT και KLEEMANΝ, προκειμένου να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις, κάνοντας σχετικές προτάσεις σε εννέα βιομηχανικές προκλήσεις, που έχουν θέσει οι τρεις προαναφερθείσες μεγάλες επιχειρήσεις.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, που διοργανώθηκε με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, φιλοξενήθηκαν στο σταντ του ΕΒΕΘ μέλη της μαθητικής start-up “Isometricks” από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που πρόσφατα βραβεύτηκε ως η καλύτερη μαθητική start-up της Ευρώπης για το 2023. Η “Isometricks” έχει δημιουργήσει το «Wizzle», ένα συναρπαστικό και πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι διασκέδασης, σκέψης και δημιουργίας με κρυμμένα μαθηματικά.

Τα παριστάμενα μέλη της “Isometricks” βραβεύτηκαν από τον Πρόεδρο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Δρ. Παναγιώτη Κετικίδη, και από τον Ά Αντιπρόεδρο του ΕΒΕΘ, κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννη.

Ο Δρ. Κετικίδης, στη σύντομη τοποθέτηση του, επισήμανε ότι η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας προσπαθεί να ενώσει την ακαδημαϊκή-ερευνητική κοινότητα με τις επιχειρήσεις, ενώ τόνισε πως καινοτομία χωρίς συνέργειες δεν μπορεί να υπάρξει.

Στη συνέχεια οι ομιλητές κ. Δημήτριος Λακασάς, CEO της Olympia Electronics Α.Ε. & συγγραφέας του βιβλίου «Άνθρωπος 4.0» και κ. Κοσμάς Βάμβαλης, CEO της Atlantis Engineering & Chairman, EFNMS, αναφέρθηκαν στο Industry 5.0, που αντιπροσωπεύει μια εξελιγμένη φάση της βιομηχανικής επανάστασης, ενσωματώνοντας την ανθρώπινη ευφυΐα με την τεχνολογία.

Το Industry 5.0 επιδιώκει να βελτιώσει την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής, προωθώντας τη δημιουργικότητα, την ευεξία των εργαζομένων και την αειφόρο παραγωγή.

Οι ομιλητές εστίασαν στις προκλήσεις και προοπτικές, που παρουσιάζει το Industry 5.0 και ανέλυσαν το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ αυτοματισμού και ανθρώπινης παρέμβασης, η ασφάλεια των δεδομένων και των συστημάτων, καθώς και η εκπαίδευση για τις νέες δεξιότητες που απαιτούνται σε αυτό το περιβάλλον.

Ο κύκλος εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ (Περίπτερο 2), συνεχίζεται σήμερα 14/9 στις 19:00, με την εκδήλωση «Start-ups-Καινοτομία-Εξωστρέφεια», κατά την οποία θα παρουσιαστεί η πρωτοβουλία του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης να φέρει σε επαφή τα οικοσυστήματα καινοτομίας και τεχνολογίας της Ιταλίας και της Ελλάδας, με τη σύναψη συμφώνου συνεργασίας με το διεθνή ιταλικό οργανισμό “We Make Future”.

Αύριο 15/9 στις 18:00, στο stand του ΕΒΕΘ, θα φιλοξενηθεί εκδήλωση του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης, όπου θα παρουσιαστεί ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η διαμεσολάβηση στην επίλυση εμπορικών και αστικών διαφορών.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE