Euro 2024: Σήμερα η κλήρωση και το… φερμουάρ στο στόμα των παικτών

Share on:

Στο Αμβούργο στην σημερινή κλήρωση, θα συζητηθεί η θεσμοθέτηση της «πορτοκαλί κάρτας» στο ποδόσφαιρο, που θα τιμωρεί με δεκάλεπτη αποβολή τον παίκτη που θα διαμαρτυρηθεί στον διαιτητή

Σήμερα κληρώνει στο Αμβούργο. Θα γίνουν γνωστοί οι έξι όμιλοι των τελικών του Euro 2024, ακριβώς 20 χρόνια μετά το έπος της εθνικής μας ομάδας στην Πορτογαλία, όπου αναστάτως3ε την ποδοσφαιρική λογική του πλανήτη και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Παράλληλα, όμως, θα γίνουν κουβέντες από τα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου, της UEFA, για την θεσμοθέτηση της… «πορτοκαλί κάρτας» στο ποδόσφαιρο.

Είναι στην ουσία ένα μέτρο, που επιβάλλεται στους ποδοσφαιριστές και τους αφαιρεί κάθε σκέψη για μία απλή διαμαρτυρία στον διαιτητή. Όποιος το κάνει, θα τιμωρείται με την πορτοκαλί κάρτα και θα μένει εκτός αγώνα για δέκα λεπτά. Κάτι σαν κι αυτό που γίνεται στο πόλο. «Σκάστε και μην μιλάτε, παίρνετε τόσα χρήματα», τα λόγια του real politic του ποδοσφαίρου, πρώην προέδρου της FIFA, μακαρίτη Βραζιλιάνου Ζοάο Χαβελάνζε, στο Μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό. Αντιστάθηκε, τότε ο Ντιέγκο Μαραντόνα, αλλά η άρχουσα τάξη ξέρει και τιμωρεί. Στο επόμενο Μουντιάλ του 1990 η Αργεντινή αδικήθηκε κατάφωρα στον τελικό με την Γερμανία και έχασε από ανύπαρκτο πέναλτι και στο μεθεπόμενο, το 1994, ο Μαραντόνα ανακοινώθηκε ότι ήταν ντοπέ…

Όσο αφορά στην κλήρωση θα πάρουν μέρος 21 εθνικές ομάδες που έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση για το τουρνουά της Γερμανίας, καθώς επίσης επιπλέον 12, ως επιλαχούσες, που θα παίξουν στους αγώνες play-offs του προσεχούς Μαρτίου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι προερχόμενες από το Nations League, δηλαδή. Τρεις θα είναι αυτές, για να συμπληρωθεί ο αριθμός 24. Οι ομάδες έχουν ήδη χωριστεί σε 4 γκρουπ δυναμικότητας, βάσει των οποίων θα κληρωθούν στους ομίλους του EURO 2024. Οι νικήτριες των play-offs έχουν καταλάβει τις τρεις τελευταίες θέσεις του 4ου γκρουπ δυναμικότητας μαζί με την Ιταλία, την Σερβία και την Ελβετία.

Η Γερμανία, ως Αμφιτρύων, δεν θα κληρωθεί, αλλά θα καταλάβει τη θέση «1» του 1ου ομίλου και στη συνέχεια θα κληρωθούν στους υπόλοιπους ομίλους οι εθνικές ομάδες που ακολουθούν. Για να καθοριστεί η θέση μιας Εθνικής Ομάδας εντός του ομίλου στον οποίο θα κληρωθεί, θα διενεργείται μια δεύτερη κλήρωση για την αντιστοίχιση της θέσης της (από το 1 έως το 4).
Η διαδικασία της κλήρωσης θα αρχίσει από το 1ο γκρουπ δυναμικότητας και θα ακολουθήσουν, κατά σειρά, τα υπόλοιπα. Τα τελικά του Euro 2024 θα διεξαχθούν σε δέκα γερμανικές πόλεις από τις 14 Ιουνίου (Μόναχο) μέχρι τις 14 Ιουλίου στον τελικό του Βερολίνου. Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε δέκα πόλεις της Γερμανίας και ισάριθμα γήπεδα.

Τα γκρουπ δυναμικότητας:

1ο: Γερμανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Αγγλία
2ο: Ουγγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Δανία, Αλβανία, Αυστρία
3ο: Ολλανδία, Σκωτία, Κροατία, Σλοβενία, Σλοβακία, Τσεχία
4ο: Ιταλία, Σερβία, Ελβετία, Νικητής play-off A, Νικητής play-off B, Νικητής play-off C

Τα γήπεδα του Euro 2024

Βερολίνο: Olympiastadion Berlin (70.000)
Κολωνία: Cologne Stadium (47.000)
Ντόρτμουντ: BVB Stadion Dortmund (66.000)
Ντίσελντορφ: Düsseldorf Arena (47.000)
Φρανκφούρτη: Frankfurt Arena (48.000)
Γκελσενκίρχεν: Arena AufSchalke (50.000)
Αμβούργο: Volksparkstadion Hamburg (50.000)
Λειψία: Leipzig Stadium (42.000)
Μόναχο: Munich Football Arena (67.000)
Στουτγάρδη: Stuttgart Arena (54.000)

ΠΗΓΗ: political.gr

 

 


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE