Euro 2024 | Ιρλανδία – Ελλάδα 0-2 | Ελλάς μπορείς, μπορείς να προκριθείς | Τελικός με Ολλανδία

Share on:

Με γκολ από Μασούρα-Γιακουμάκη η Εθνική έκανε την δουλειά στο Δουβλίνο με την Ιρλανδία (0-2) και πάει σε «τελικό» πρόκρισης με την Ολλανδία!
Ήταν το προαπαιτούμενο. Το ματς – δήλωση που έπρεπε να γίνει από μία ομάδα που θέλει να πει ότι πάει να προκριθεί στην τελική φάση του Euro. Η Εθνική ομάδα είτε θα κέρδιζε στο Δουβλίνο, είτε θα κυνηγούσε μετά ένα μικρό θαύμα.

Απέναντι σε έναν σκληρό, τραχύ, ωμό αντίπαλο η γαλανόλευκη επιστράτευσε την εξυπνάδα, την μεθοδικότητα, την αποτελεσματικότητα.

Δύο γκολ από Γιακουμάκη και Μασούρα έβαλαν από νωρίς τις βάσεις, η ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ πήρε την νίκη επί της Ιρλανδίας (0-2) και περιμένει την Ολλανδία την Δευτέρα σε ένα ακόμα παιχνίδι do or die, που με νίκη μπορεί να την φέρει στο +6 από τους «οράνιε» και αγκαλιά σε επιστροφή στην τελική φάση Euro, μετά από 12 χρόνια!

Καρδιοχτύπι…
Και να φανταστεί κανείς ότι το βράδυ ξεκίνησε με άγχος, καρδιοχτύπια και ζόρια. Η Ιρλανδία μπήκε με φούρια και θα μπορούσε κάλλιστα να βρει γκολ από τα αποδυτήρια.

Είχαν περάσει μόλις τέσσερα λεπτά, όταν ο Ογκμπένε τράβηξε πάνω του δύο παίκτες, βρήκε στην τρύπα τον Σμολμπον, όμως ο Βλαχοδήμος με υπέροχο τρόπο έβγαλε το διαγώνιο σουτ (4’).

Ο κόσμος μπήκε άμεσα στην εξίσωση, οι γηπεδούχοι βρήκαν θάρρος και στην επόμενη φάση έφτασαν ακόμα πιο κοντά στο γκολ. Ο Φέργκιουσον βρήκε καθαρό φαλτσαριστό αριστερό σουτ από το ύψος της περιοχής (5’), όμως η μπάλα βρήκε την ρίζα της δοκού, σε μία ακόμα δύσκολη στιγμή που έφυγε με έναν βαθύ αναστεναγμό.

Οι δύο αυτές φάσεις ταρακούνησαν τους Έλληνες παίκτες που σταδιακά μπήκαν στο κλίμα κι άρχισαν να πατάνε καλύτερα στο γήπεδο. Με εξαίρεση όμως ένα περίτεχνο φαλτσαριστό σουτ του Μπακασέτα που έβγαλε δύσκολα ο Μπαζούνου (16’), στην περιοχή δεν είχαν καταφέρει να πατήσουν.

Μπαλωθιά νίκης!
Την πρώτη φορά που έγινε αυτό, ήρθε και το 0-1. Ο Τσιμίκας προσπέρασε τον προσωπικό του αντίπαλο, έκανε την τέλεια σέντρα στην καρδιά της περιοχής και ο Γιακουμάκης με κεφαλιά οβίδα στο απέναντι πλαϊνό δίχτυ έκανε το 0-1 (20’), στον ορισμό του… σεντερφορίσιου γκολ!

 

Η διαχείριση του γκολ ήταν ακόμα καλύτερη. Η Εθνική έσβησε τον ρυθμό, κάθισε για λίγο πίσω από την μπάλα και περίμενε να βρει τους χώρους για να ορμήσει και πάλι.

Με εξαίρεση ένα φτηνό λάθος του Ρέτσου (33’), το οποίο διόρθωσε ο ίδιος πριν βγει καθαρή ευκαιρία, οι γηπεδούχοι επιδόθηκαν σε καταδικασμένες σέντρες και πολύ άστοχα σουτ, την ώρα που άρχισαν να αφήνουν πολύ χώρο στα δικά τους μετόπισθεν.

Η τριάδα μπροστά έδειξε ότι βρίσκεται με κλειστά μάτια στην φάση του 37ου λεπτού, όπου θα μπορούσαν να τελειώσουν όλα. Ο Μασούρας κέρδισε τα μέτρα με το τρέξιμο του, ο Γιακουμάκης σε ρόλο πίβοτ έβγαλε τον Πέλκα τετ-α-τετ, όμως ο Μπαζούνου γλίτωσε τους Ιρλανδούς από το 0-2.

Game over με Μασούρα…
Ωστόσο, ο τερματοφύλακας της Σαουθάμπτον δεν μπορούσε να κάνει τίποτα στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, σε μία ονειρεμένη κόντρα. Ο Μάνταλος με εκπληκτική σαρντάρα μπαλιά βρήκε στον κενό χώρο τον Γιακουμάκη, εκείνος έκανε την παράλληλη σέντρα, ο Πέλκας έκοψε με την μία και ο Μασούρας με σκαστό τελείωμα έκανε το 0-2 (45’+3’) με το 5ο του γκολ με την γαλανόλευκη σε αυτή την προκριματική φάση του Euro 2024!

Με τα νέα από το Άμστερνταμ να είναι καλά (ασφαλές προβάδισμα της Γαλλίας) το δεύτερο ημίχρονο κύλησε σαν… νεράκι. Οι Ιρλανδοί εξακολούθησαν να παραμένουν ακίνδυνοι και ο Πογέτ έδειξε με τις αλλαγές του, ότι σκέφτεται τον «τελικό» της Δευτέρας με την Ολλανδία. Οι Έλληνες διεθνείς κατέβασαν ρυθμό, αν και υπήρξαν φάσεις που άγγιξαν το τρίτο γκολ, όπως στο 52ο λεπτό με διαγώνιο σουτ του Πέλκα, το οποίο έβγαλε με υπερένταση ο Μπαζούνου και μία ψηλοκρεμαστή κεφαλιά του Ιωαννίδη (74’) που πήγε στον ουρανό των διχτύων.

Το ματς κυλούσε ήρεμα, μέχρι που λίγο πριν το τέλος ήρθε η ιρλανδική αναλαμπή. Δύο συνεχόμενες κεφαλιές του Ντόχερτι (82’-83’) προκάλεσαν συναγερμό, αφού την πρώτη φορά ο Μασούρας απέκρουσε στην γραμμή, ενώ την δεύτερη ο Βλαχοδήμος έδιωξε με υπερένταση. Ο τελευταίος κίνδυνος ήρθε με ένα συρτό σουτ του Ρόμπινσον που έφυγε άουτ (84’), οι Ιρλανδοί κάπου εκεί κατάλαβαν πως δεν γινόταν πια να αλλάξουν την μοίρα τους.

Το 0-2 έμεινε ως το τέλος και πλέον τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Είτε κερδίζουμε την Ολλανδία την Δευτέρα και αγγίζουμε την πρόκριση, είτε δεν το κάνουμε και οι οράνιε κατά 99% παίρνουν την δεύτερη θέση, έχοντας και την μεταξύ μας ισοβαθμία.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ (Στίβεν Κένι) : Μπαζούνου, Ντόχερτι, Κόλινς (46’ Μάνινγκ), Ντάφι, Σκέιλς, Μπρόουν (70’ Ρόμπινσον), Κάλεν, Νάιτ, Σμολμπον (70’ Τζόνστον), Ογκμπένε (85’ Ίνταχ), Φέργκιουσον.

ΕΛΛΑΔΑ (Γκουστάβο Πογέτ): Βλαχοδήμος, Ρότα, Ρέτσος, Μαυροπάνος, Τσιμίκας, Κουρμπέλης (64’ Μπουχαλάκης), Μπακασέτας (87’ Σιώπης), Μάνταλος, Μασούρας (87’ Κουλιεράκης), Πέλκας (64’ Χατζηγιοβάνης), Γιακουμάκης (70’ Ιωαννίδης).


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE