Euro 2024 | Ελλάδα – Γιβραλτάρ 5-0 | Τον Οκτώβριο τα σπουδαία με Ιρλανδία και Ολλανδία

Share on:

Η Ελλάδα σκόρπισε το Γιβραλτάρ (5-0) πριν πάει στους μαζεμένους φθινοπωρινούς «τελικούς» με Ιρλανδία, Ολλανδία και Γαλλία.

Το μόνο που είχε σημασία ήταν η αντίδραση. Η όρεξη. Η αλλαγή στην διάθεση και το κλίμα. Μετά την βαριά ήττα από την Ολλανδία, το αδύναμο Γιβραλτάρ ήταν ό,τι έπρεπε για μία καλή προπόνηση ενόψει των σημαντικών, των δύσκολων, των καθοριστικών.

Το 5-0 ήρθε εύκολα, ο κόσμος που πήγε στο γήπεδο ευχαριστήθηκε ποδόσφαιρο και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα παίξει τα ρέστα του στα μέσα Οκτώβρη (13-16/10) απέναντι σε Ιρλανδία και Ολλανδία για να κρατήσει ως το τέλος την δεύτερη θέση που έχει σήμερα.

Μην φάμε πολλά…

Για να καταλάβουμε λίγο το μέγεθος του αντιπάλου, η έκταση του Γιβραλτάρ (6,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα) είναι περίπου ίση με ακατοίκητες ελληνικές βραχονησίδες όπως η Αντίμηλος, η Σύρνα και η Σκάντζουρα.

 

Η δεξαμενή από την οποία αντλεί στελέχη για την Εθνική του ομάδα (οριακά πάνω από 34.000) είναι περίπου όσος ο πληθυσμός της Σάμου ή της Κω.

Απέναντι σε μία ομάδα που ιστορικά μετρά μόνο ήττες σε προκριματική φάση Μουντιάλ / Euro το ζήτημα ήταν στα πόσα θα σταματήσει το κοντέρ. Κάπως έτσι, ο Πογέτ κατέβασε σούπερ επιθετικό σχήμα με δύο «δεκάρια» (Μπακασέτας, Πέλκας), δύο καθαρούς πλάγιους κυνηγούς (Μασούρας, Φούντας) κι έναν στράικερ (Παυλίδης), ενώ ακόμα και ο αμυντικός χαφ (Μπουχαλάκης) ήταν περισσότερο πλέι-μέικερ, παρά κόφτης.

Το πρώτο στοίχημα ήταν να ζεσταθεί ο (λίγος) κόσμος που βρέθηκε στην Opap Arena, αφού το κλίμα αρχικά ήταν παγωμένο, αμήχανο. Βοήθησε σε αυτό η διάθεση των Ελλήνων διεθνών που είχαν όρεξη να τρέξουν, να ιδρώσουν, να δημιουργήσουν.

Το σκηνικό στήθηκε μονίμως στο μισό γήπεδο, με το Γιβραλτάρ να έχει εντελώς παθητικό ρόλο, ψάχνοντας να περιορίσει το μέγεθος της πιθανής ζημιάς.

«Καθάρισε» από νωρίς

Ο Μαυροπάνος έδειξε από μία κεφαλιά στο 6ο λεπτό που απομακρύνθηκε πάνω στην γραμμή ότι θα είναι κυρίαρχος των αιθέρων, όμως το γκολ ήρθε λίγο αργότερα από… ξηράς.

Με υπέροχη διαγώνια μπαλιά, ο Μπουχαλάκης σημάδεψε στην αδύναμη πλευρά τον Γιαννούλη, εκείνος με την μία έκανε την παράλληλη σέντρα και ο Πέλκας, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε το ασταθές διώξιμο του αντίπαλου τερματοφύλακα, έκανε το 1-0 (8’).

Ο βασικός τρόπος ανάπτυξης ήταν οι μεγάλες διαγώνιες μπαλιές του Μπουχαλάκη, από ένα τέτοιο ο Χατζηδιάκος έπιασε ένα διαγώνιο βολέ (12’) που «ξύρισε» το απέναντι δοκάρι, σε μία ακόμα όμορφη σκέψη ανάπτυξης.

Φάσεις βγήκαν και από ατομικές ενέργειες, όπως ένα σλάλομ του Πέλκα, ο οποίος πέρασε τρεις παίκτες και συνέκλινε πριν σουτάρει από το ύψος της περιοχής, με την μπάλα να καταλήγει σαδιστικά άουτ (18’).

Μετά από το γκολ, όμως, είχε και ασίστ, όταν με κόρνερ στο δεύτερο δοκάρι σημάδεψε το κεφάλι του Μαυροπάνου, ο οποίος με καρφωτή κεφαλιά έβαλε όλη την αντίπαλη άμυνα στα δίχτυα για το 2-0 (22’).

Η κεφαλιά του Φούντα, μετά από ωραίο γύρισμα του Μασούρα (32’) πέρασε ελάχιστα άουτ, ενώ δύο λεπτά αργότερα με τεράστια διπλή απόκρουση, ο Κόλινγκ αρνήθηκε το 3-0 σε Μπακασέτα και Ρότα, με τον τελευταίο να τον σημαδεύει κυριολεκτικά εξ’ επαφής.

Η μπάλα μπήκε στα δίχτυα για τρίτη φορά λίγο αργότερα (38’), όμως η ωραιότερη φάση του ματς, τελικά ήταν ως μη γενόμενη. Με εκπληκτικό τακουνάκι ο Μασούρας, έβγαλε τετ-α-τετ τον Παυλίδη, που νικήθηκε από τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Ο Φούντας με θεαματικό βολ-πλανέ, έστειλε την μπάλα να καρφωθεί δοκάρι και μέσα, όμως το VAR έδειξε ότι στο ξεκίνημα της φάσης, ο Παυλίδης ήταν σε αντικανονική θέση, με αποτέλεσμα το γκολ να ακυρωθεί.

«Ξύπνησε» μετά τις αλλαγές

Το 2-0 του ημιχρόνου έμοιαζε μικρό με βάση την ποιότητα και την ποσότητα των ευκαιριών στο πρώτο μέρος, όμως με το Γιβραλτάρ εντελώς ακίνδυνο, το πόδι σηκώθηκε από το γκάζι στην επανάληψη.

Πολύ λιγότερη ένταση, λιγότερη φαντασία, λιγότερη δημιουργία, κάτι που απεικονίζεται και στην καταγραφή φάσεων. Ένα δοκάρι σε απευθείας κόρνερ του Πέλκα (51’), μερικά ακίνδυνα σουτ του Μπακασέτα και μία εικόνα ραθυμίας, στο πρώτο μισό της επανάληψης.

Ο Πογέτ ταρακούνησε λίγο τα πράγματα με τριπλή αλλαγή και στην επόμενη φάση, ο Μασούρας έφυγε στην πλάτη της άμυνας και με ωραίο διαγώνιο τελείωμα, έκανε το 3-0 (70’).

Οσο περνούσε η ώρα, οι ερασιτέχνες παίκτες του Γιβραλτάρ έδειχναν να μένουν από δυνάμεις κι αυτό φάνηκε στο φινάλε. Μία κεφαλιά του Μαυροπάνου (83’) και ακόμα ένα ωραίο τελείωμα του Μασούρα (91’) ανέβασε τον τελικό δείκτη του σκορ στο 5-0, σε ένα ευχάριστο βράδυ που είχε μόνο χαμόγελα και καλή διάθεση.

ΕΛΛΑΔΑ: Βλαχοδήμος, Ρότα (84’ Χατζηγιοβάνης), Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Γιαννούλης, Μπουχαλάκης (68’ Παπανικολάου), Μπακασέτας, Πέλκας (84’ Αλεξανδρόπουλος), Φούντας (68’ Ιωαννίδης), Μασούρας, Παυλίδης (68’ Γιακουμάκης).

ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ: Κόλινγκ, Χάρτμαν (84’ Μπαντρ), Μπρίτο, Τσιπολίνα, Μουελί, Τζόλεϊ, Πόσο, Σέρτζεντ, Ρόναν, Ντε Μπαρ, Γουόκερ.

 

 


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE