Ερυθρά Θάλασσα | Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο

Share on:

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις τη Δευτέρα κατά μήκος της ναυτιλιακής διαδρομής της Ερυθράς Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένου ενός ελληνικού εμπορικού σκάφους, σύμφωνα με βρετανική ναυτιλιακή υπηρεσία και τον αμερικανικό στρατό.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, ή CENTCOM, είπε ότι οι Χούθι είχαν βάλει στο στόχαστρο το MV Cyclades, ένα ελληνικό εμπορικό σκάφος που φέρει τη σημαία της Μάλτας, με τρεις βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων και τρεις επιθέσεις με drone.

«Οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί και το πλοίο συνέχισε την πορεία του», δημοσίευσε η CENTCOM στο X, πρώην Twitter.

Νωρίτερα, η υπηρεσία θαλάσσιας ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) ανέφερε εκρήξεις “σε κοντινή απόσταση” σε εμπορικό πλοίο που έπλεε στα ανοιχτά της Υεμένης βορειοδυτικά της Μόχα. «Το σκάφος και το πλήρωμα είναι ασφαλή», πρόσθεσε η υπηρεσία, που διευθύνεται από το Βασιλικό Ναυτικό.

Η εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey είπε ότι το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Μάλτας ήταν καθ’ οδόν από το Τζιμπουτί προς την Τζέντα και πιθανότατα στοχοποιήθηκε “λόγω του συνεχιζόμενου εμπορίου της εισηγμένης εταιρείας του με το Ισραήλ“.

Οι αντάρτες Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για τα πυρά κατά του MV Cyclades, του MSC Orion και δύο αμερικανικών πλοίων. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα, η οποία ελέγχει την πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά και μεγάλο μέρος της ακτής της Ερυθράς Θάλασσας της χώρας, έχει εξαπολύσει μια σειρά επιθέσεων εναντίον πλοίων από τον Νοέμβριο.

Η CENTCOM είπε επίσης ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα το πρωί της Δευτέρας, καθώς κατευθυνόταν σε τροχιά πτήσης «προς το USS Philippine Sea και το USS Laboon».

«Το UAV παρουσίαζε επικείμενη απειλή για τα αμερικανικά πλοία, τον συνασπισμό και τα εμπορικά πλοία στην περιοχή», έγραψε στο X, προσθέτοντας ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές από αμερικανικές δυνάμεις ή κοντινά εμπορικά πλοία.

Πηγή: AFP


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE