Επιτροπή Ανταγωνισμού στη ΔΕΘ | Διαδικτυακό σεμινάριο για πληθωρισμό και ανταγωνιστικότητα

Share on:

Διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνει την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 16:00 – 18:00 η Επιτροπή Ανταγωνισμού με θέμα «Πληθωρισμός, Πληθωρισμός Απληστίας και Δίκαιο του Ανταγωνισμού».

Το σεμινάριο θα είναι ανοιχτό στο κοινό μέσω ζωντανής μετάδοσης (Live Streaming) και προσβάσιμο μέσω του ιστοτόπου της Επιτροπής Ανταγωνισμού στη διεύθυνση www.epant.gr/inflation

Σε αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, στόχος είναι να αναλυθεί το θέμα του πληθωρισμού, του πληθωρισμού απληστίας και του δίκαιου του ανταγωνισμού, σχετικά με τι μπορούν να κάνουν οι αρχές ανταγωνισμού σε σχέση με αυτό το φαινόμενο, καθώς το δίκαιο του ανταγωνισμού πρέπει τελικά να λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών.

  • Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το περίπτερο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στην ανακοίνωση επιπλέον σημειώνονται τα εξής: «Σε όποια χώρα της Ευρώπης κι αν ζείτε, πιθανότατα αντιμετωπίζετε επί του παρόντος ορισμένους προβληματισμούς σχετικά με το κόστος διαβίωσης, που τροφοδοτούνται από τον πληθωρισμό.
Το ΔΝΤ αποκάλυψε ότι ο πληθωρισμός στην ΕΕ οφείλεται σε αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων κατά περίπου 45%, στις τιμές των εισαγωγών κατά 40% και σε μισθολογικές αυξήσεις κατά 25%. Η ιδέα της εκμετάλλευσης του πληθωρισμού για τη δημιουργία υπερκέρδους είναι πλέον γνωστή ως πληθωρισμός απληστίας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, επισήμανε ότι είναι σημαντικό οι Αρχές Ανταγωνισμού να εξετάζουν αυτές τις πρακτικές. ‘Αλλοι, όπως η Τράπεζα της Αγγλίας, αναφέρουν ότι «οι εταιρείες που αυξάνουν τις τιμές για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους δεν συμβάλλουν επί του παρόντος σημαντικά στον πληθωρισμό».

Το πρόγραμμα

To σεμινάριο θα διεξαχθεί κατά το πρώτο μέρος στα αγγλικά και κατά το δεύτερο μέρος στα ελληνικά. Το πρόγραμμα του διαδικτυακού σεμιναρίου διαμορφώνεται ως εξής:

Εισαγωγή 16:00 (15:00 CET): Ι. Λιανός, καθηγητής, πρόεδρος ΕΑ,

Πάνελ 1: «Πληθωρισμός (Απληστίας): Πρόβλημα και Λύση και από τις Επιτροπές Ανταγωνισμού».

Συντονιστής της συζήτησης ο κ. Λιανός και συμμετέχοντες οι: Λούις Σάουρι Ρομέρο, Acting Chief Economist στη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντάμιεν Γκέραρντ, γενικός διευθυντής στη Βελγική Αρχή Ανταγωνισμού, Ρικάρντ Γέρμστερν, γενικός διευθυντής στη Σουηδική Αρχή Ανταγωνισμού, Ογκουστίν Ρέϊνα, διευθυντής Νομικών και Οικονομικών Θεμάτων, BEUC (Ευρωπαϊκή Ένωση Καταναλωτών) και Τίμα Σορέϊντε, γενική διευθύντρια στη Νορβηγική Αρχή Ανταγωνισμού.

Πάνελ 2: 17:00 (16:00 CET): Συντονίστρια συζήτησης η αντιπρόεδρος της ΕΑ, Χ. Νικολοπούλου και συμμετέχοντες οι: Ε. Κεκελέκη, Γεν. Γραμματέας ΚΕ.Π.ΚΑ., αν. Μέλος της Ο.Κ.Ε., Α. Πετάλας, γενικός διευθυντής, Ένωσης Σούπερ Μαρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ), Ι. Στεφάτος, οικονομολόγος, τακτικό μέλος και εισηγητής της Ε.Α., Ι. Χριστοδουλάκη, προϊσταμένη στο τμήμα Χαρτογράφησης Αγορών και Έρευνας, ΕΑ.

www.ertnews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE