Επιστημονικοί – επαγγελματικοί φορείς | Με την “ταμπέλα του φοροφυγά” διώκονται χιλιάδες επαγγελματίες

Share on:

Ρεπορτάζ Γεωργία Ζιαγάκη

Βίντεο -Φωτογραφίες Αλέξανδρος Μάρης

Για αντισυνταγματική φορολόγηση που επιθυμεί να χτυπήσει την μεσαία κεφαλαιοποίηση και τάξη, αλλά και να “τσουβαλιάσει” τους ελεύθερους επαγγελματίες έκανε λόγο η Συντονιστική Επιτροπή των Ελευθέρων Επαγγελματιών –Επιστημόνων –Επαγγελματοβιοτεχνών Εμπόρων.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών για τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, εκπρόσωποι από διαφόρους τομείς της επαγγελματικής και οικονομικής δραστηριότητας, ξεκαθάρισαν πως η συγκεκριμένη φορολογική μεταρρύθμιση δεν χτυπά την φοροδιαφυγή, αντιθέτως στοχοποιεί με την «ταμπέλα» του φοροφυγά χιλιάδες επαγγελματίες.

Τέλος, απεύθυναν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο την Τετάρτη 22 Νοέμβρη.

Βερβεσός | Αντισυνταγματική φορολόγηση το νέο νομοσχέδιο

« Μιλάμε για ένα φορολογικό νομοσχέδιο, με αντισυνταγματική φορολόγηση, που όχι μόνο δεν εξαιρούνται οι χρόνιοι επαγγελματίες, αντιθέτως πλήττονται περισσότερο από ποτέ. Σε καμία άλλη χώρα δεν υπάρχει παρόμοιο φορολογικό σύστημα. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιθυμεί να χτυπήσει την μεσαία κεφαλαιοποίηση και τάξη ».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κος Βερβεσός, η κυβέρνηση επιθυμεί να αντιγράψει τον νόμο Κατρούγκαλο.

Χατζηθεοδοσίου | Η φορολογική μεταρρύθμιση δεν χτυπά τη φοροδιαφυγή

« Μιλάμε για έναν νόμο με φοροεισπρακτικό χαρακτήρα που πλήττουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις που ήδη αφανίζονται. Εμείς είμαστε υπέρ του πλαστικού χρήματος. Η φορολογική μεταρρύθμιση δεν χτυπά τη φοροδιαφυγή. Στην Ελλάδα όμως οι χρεώσεις από τις κρατήσεις φθάνουν τα 0.10 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα άλλες χώρες είναι στα 0,02 ευρώ. Επίσης με την νέα γενιά καταδοτών που δημιουργεί η κυβέρνηση δίνονται κίνητρο στους πολίτες να αναφέρουν φαινόμενα φοροδιαφυγής, είναι μια νοοτροπία που δεν εφαρμόζεται πουθενά αλλού και είναι ενάντια στον πολιτισμό μας και την κουλτούρα μας.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να δει και τις δυο κατηγορίες: την ισονομία και την οικονομική δημοκρατία. Δεν είναι δυνατόν να φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο μικροί και μεγάλοι. Το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ οδηγεί το 50% των επιχειρήσεών στο κλείσιμο ».

Καββαθάς | Κινδυνεύει η οικονομική δημοκρατία από το ολιγοπώλιο της αγοράς

« Δεν είμαστε μισθωτοί, που κάθε τριετία έχουν αύξηση του εισοδήματος τους. Για πρώτη φορά στην παγκόσμια οικονομική ιστορία απαγορεύεται από το νόμο αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρές ατομικές επιχειρήσεις να μην έχουν ζημιές. Απαγορεύεται στην ουσία η ζημία. Ότι δηλαδή οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν μόνο κερδοφορία; Στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης έκλεισαν πάνω από 220.000 επιχειρήσεις, ενώ χάθηκαν 80.000 θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα χάνει το 8% των εταιρικών φόρων γιατί αυτοί φεύγουν σε φορολογικούς παραδείσους. Το πρόβλημα των ανατιμήσεων είναι σε αυτούς που έχον ολιγοπωλήσει την οικονομία της χώρας. Όπως κινδυνεύει η πολιτική δημοκρατία από μια δικτατορία, αντιστοίχως κινδυνεύει και η οικονομική δημοκρατία από το ολιγοπώλιο της αγοράς.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι όλοι μας έχουμε υποστεί τεράστια πίεση από το ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό, ενώ την ίδια ώρα έχουμε στην πλάτη μας χρέη που έρχονται από το παρελθόν ».

Καρανίκας | Ένα νομοσχέδιο που στοχοποιεί τα μικρά εισοδήματα

« Μονόπλευρα η πολιτεία και χωρίς να γίνει κάποιος διάλογος έβγαλε ένα νομοσχέδιο. Εμείς δεν συμφωνούμε με την γενικότερη φιλοσοφία του, που σαφέστατα παράγει αδικία. Λέμε ναι στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά με άλλον τρόπο. Βλέπουμε ένα νομοσχέδιο που στοχοποιεί τα μικρά εισοδήματα. Διπλασιάζει στην ουσία για αυτούς τους ανθρώπους το τέλος επιτηδεύματος. Το λιανεμπόριο ίσως αδικείται περισσότερο από όλους. Είμασταν οι πρώτοι που είπαμε ναι στην υποχρεωτική χρήση POS, ναι και στα ηλεκτρικά βιβλία και δελτία αποστολής. Δεν γίνεται να είμαστε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και να μην μπορούμε να ελέγξουμε ένα μαγαζί. Μας βάζει όλους σε ένα τσουβάλι και μας δείχνει με το δάχτυλο στην κοινωνία, ότι εμείς είμαστε φοροκλέπτες. Το βασικό πρόβλημα της επόμενης ημέρας είναι η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής ».

Δαμίγος | Η Ελλάδα χρειάζεται βιώσιμες και ισχυρές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Δαμίγος

« Ζητάμε μεταξύ άλλων θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού. Αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου η ύπαρξή ενός ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού θα εξυπηρετήσει όλες τις οικονομικές λειτουργίες των επιχειρήσεων με τεχνικές παραμετροποιήσεις που θα υπόκεινται σε κάποια κριτήρια όπως ο κύκλος εργασιών, το ύψος των οφελών κλπ.. Ζητάμε τον διαχωρισμού του ΑΦΜ και ειδικά για τις ατομικές επιχειρήσεις, οι μικροαπασχολούμενοι αυτοεπαγγελματίες ζουν εδώ και καιρό τον διαχωρισμό του ΑΦΜ της επιχειρηματικής οντότητας και εκείνο του φυσικού προσώπου. Θέσπιση ασφαλιστικών δικλίδων στην εφαρμογή απόδειξη χρειάζονται επαρκής απόδειξης και τεκμηριωμένες προκειμένου να προστατεύεται η επιχείρηση από κακόβουλες και αστήριχτες καταγγελίες. Η εφαρμογή των άλλων μέσων του φορολογικού νομοσχεδίου θα πρέπει να γίνει για τα εισοδήματα της επόμενης χρονιάς και όχι αυτής με τα εισοδήματα του 2023 που θα φορολογηθούν το 2024. Κλείνοντας θέλω να τονίσω πως για να διασφαλίσει όλους τους κλάδους ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια η Ελλάδα χρειάζεται βιώσιμες και ισχυρές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γνωρίζουμε όλοι πως η μικρομεσαία επιχείρηση πέρα από την επιχειρηματικότητα της προσφέρει και στην χώρα και ένα κοινωνικό έργο. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας στηρίζει την κινητοποίηση της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου, να είμαστε όλοι εκεί ».

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE