Επί ποδός οι υγειονομικές αρχές για Κοξάκι και μυστηριώδη πνευμονία

Share on:

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στην χώρα μας μετά τα αυξημένα κρούσματα Κοξάκι αλλά και πνευμονίας στον παιδικό πληθυσμό της Κίνας.

Μετά την παραδοχή από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ότι τα κρούσματα Κοξάκι σε όλη την επικράτεια αυξάνονται αλλά και οι φόβοι για πιθανό νέο επιδημικό κύμα εξαιτίας της μυστηριώδης πνευμονίας από την Κίνα, οι αρμόδιες αρχές έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό και παρακολουθούν στενά όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία αλλά και τις νεότερες ανακοινώσεις από τον ΠΟΥ.

Και αυτό γιατί νωπές είναι ακόμη οι μνήμες, όταν πριν από τέσσερα χρόνια μια άλλη άγνωστη πνευμονία εξαπλωνόταν στην Κίνα και κατέληξε στη γνωστή πανδημία του κορονοϊού.

Τα κρούσματα Κοξάκι εκτός από τη Λάρισα και τα Τρίκαλα με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ παρουσιάζουν ανοδική αύξηση σε όλη την Επικράτεια το τελευταίους δυο μήνες

«Σύμφωνα με τα δεδομένα της εργαστηριακής επιτήρησης σε δείγματα ασθενών με οξεία σοβαρή λοίμωξη αναπνευστικού, κατά την πρόσφατη περίοδο των τελευταίων δύο μηνών και συγκεκριμένα από τα μέσα Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, καταγράφεται αύξηση των λοιμώξεων από ρινοϊούς/εντεροϊούς σε όλη την επικράτεια. Η αύξηση αυτή αφορά και σε λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς Coxsackie», σημειώνει.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ, επισημαίνουν ότι σε σημαντικό ποσοστό, η λοίμωξη από τους ιούς αυτούς μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Στα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνονται πυρετός, εξάνθημα, συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό ή και το γαστρεντερικό σύστημα. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και η λοίμωξη στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αυτοϊώμενη.

Οι φόβοι και τα σενάρια για την μυστηριώδη πνευμονία στην Κίνα
Σύμφωνα με το China Daily, πριν από ένα μήνα οι Κινέζοι ειδικοί είχαν είχαν προειδοποιήσει τις υγειονομικές αρχές πως ενδέχεται να σημειωθεί έξαρση των λοιμώξεων από μυκοπλασματική πνευμονία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε μόλις χθες ότι μετά από τηλεδιάσκεψη οι κινεζικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι δεν έχει ανιχνευθεί κανένα νέο ή ασυνήθιστο παθογόνο, ούτε ασυνήθιστες κλινικές ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου και της Λιαονίνγκ, αλλά μόνο η γενική αύξηση του αριθμού κρουσμάτων αναπνευστικών ασθενειών που οφείλονται σε γνωστά παθογόνα»,

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε στον κινεζικό λαό να τηρεί τα «μέτρα που στοχεύουν στη μείωση του κινδύνου αναπνευστικής νόσου».

Τα μέτρα ασπίδα προστασίας

Τα κοινά μέτρα πρόληψης τόσο για τον Κοξάκι όσο και για τις αναπνευστικές λοιμώξεις περιλαμβάνουν σύμφωνα με τους ειδικούς περιλαμβάνουν:

-παραμονή στο σπίτι και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα

-η συστηματική εφαρμογή των κανόνων ατομικής υγιεινής από όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας και της οικογένειας (παιδιά και ενήλικες),

-τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, ιδίως πριν το φαγητό και μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα

–κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το βήχα και το φτάρνισμα. Χρήση χαρτομάντηλου και στη συνέχεια απόρριψη του και πλύσιμο των χεριών,

–πλύσιμο μολυσμένων ρούχων, κλινοσκεπασμάτων και πετσετών σε υψηλή θερμοκρασία,

–αποφυγή στενής επαφής και κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων (σκεύη φαγητού, ποτήρια, πετσέτες κλπ) για αρκετές εβδομάδες μετά τη λοίμωξη.

Επιπρόσθετα, συνιστάται ο καλός αερισμός όλων των χώρων, ο επιμελής και τουλάχιστον καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών ιδιαίτερα αυτών που αγγίζονται συχνά (πχ πόμολα), των αντικειμένων (πχ παιχνιδιών) και των τουαλετών (νιπτήρες, λεκάνες, επιφάνειες αλλαγής πάνας) με ιδιαίτερη προσοχή στην ορθή απόρριψη των πανών, χειροπετσετών κλπ και το πλύσιμο των χεριών αμέσως μετά.

Εκτός από την καθημερινή πρακτική, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα και για τον επιπρόσθετο καθαρισμό και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων, όταν υπάρχει έκθεση σε μολυσματικές εκκρίσεις.

Πηγή: healthreport.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE