Ενδοοικογενειακή βία | “Καταιγίδα” από καταγγελίες – 850 σε 9 ηµέρες σε όλη τη χώρα

Share on:

«Tροµάζουν» τις Αρχές οι απανωτές καταγγελίες γυναικών και παιδιών πως έχουν πέσει θύµατα ενδοοικογενειακής βίας, µε τις κλήσεις στο «100» να διαδέχονται η µια την άλλη.

Κάθε µία ώρα 6 θύµατα καλούν τις Αρχές για να καταγγείλουν τον νταή σύντροφο ή σύζυγο ή πατέρα, αριθµός εξωπραγµατικός για τα ελληνικά δεδοµένα.

Η δολοφονία της άτυχης Κυριακής Γρίβα, αλλά και οι αλλαγές που ακολούθησαν τις αποκαλύψεις των λανθασµένων ενεργειών που έκαναν οι αστυνοµικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση της 28χρονης έδωσαν δύναµη στα θύµατα να καταγγείλουν τους κακοποιητές τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως µέσα σε µόλις 9 ηµέρες έγιναν 850 καταγγελίες σε ολόκληρη τη χώρα για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, µε αποτέλεσµα να συλληφθούν συνολικά 617 άτοµα. Αριθµοί ρεκόρ, που δεν έχουν κανένα προηγούµενο στα ελληνικά αστυνοµικά χρονικά.

Οι δικογραφίες που σχηµατίστηκαν το 2020 για το αδίκηµα της ενδοοικογενειακής βίας ήταν µόλις 5.400, ενώ το 2023 σχηµατίστηκαν 11.500. Φέτος, ο αριθµός αναµένεται να εκτιναχθεί.

Σύµφωνα µε τα ίδια στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., µέσα σε µόνο µία βάρδια το τηλεφωνικό κέντρο του «100» δέχεται έως και 10.000 κλήσεις για διάφορα περιστατικά, µε την Αµεση ∆ράση πάντως να… αιµορραγεί, αφού οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες και η ανταπόκριση στα περιστατικά δεν είναι αυτή που θα έπρεπε.

Συγκεκριµένα, 550 αστυνοµικοί της Αµεσης ∆ράσης είναι αποσπασµένοι: πρόκειται για µια µείωση κατά 40%. Ως προς τις καθηµερινές βάρδιες, αυτές είναι χωρισµένες σε πρωινές, απογευµατινές και βραδινές και κάθε µια θα έπρεπε βάσει σχεδίου να έχει στον δρόµο 50 περιπολικά. Αντ’ αυτού, η πρωινή βάρδια διαθέτει 26 περιπολικά, η απογευµατινή επίσης 26, ενώ η νυχτερινή βάρδια βγάζει έως και 30 περιπολικά στον δρόµο.

Αυστηρές εντολές Χρυσοχοΐδη

Από τις αρχές του έτους µέχρι σήµερα πέντε γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από συντρόφους ή συζύγους, όταν όλο το 2023 είχαν δολοφονηθεί 13. Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά, αφού αποδεικνύεται πως πολλοί συνάνθρωποι δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή και µε το παραµικρό σηκώνουν χέρι, τραβούν µαχαίρι ή πιστόλι και επιτίθενται στα θύµατά τους.

Οι περισσότερες καταγγελίες για κακοποιήσεις γίνονται στην Αττική, ενώ υψηλοί είναι οι δείκτες και σε νοµούς της ∆υτικής Ελλάδας.

Οι κατευθύνσεις που έδωσε, µετά το φονικό της Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνοµικό Τµήµα Αγίων Αναργύρων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα φανεί στο άµεσο µέλλον εάν θα έχουν αποτέλεσµα. Το ουσιώδες, σύµφωνα µε την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., είναι πως τα περιπολικά και σε ταξί θα µετατραπούν και κυρίως κανένα θύµα ενδοοικογενειακής βίας δεν πρόκειται να φεύγει από Αστυνοµικό Τµήµα εάν δεν έχει συλληφθεί ο δράστης. Ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος για το πώς θα πρέπει να ακολουθούνται τα υπάρχοντα πρωτόκολλα, ενώ ζήτησε από τους αρµόδιους αξιωµατικούς της ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσουν άµεσα σε ενηµερώσεις όλων των αστυνοµικών για το πώς θα συµπεριφέρονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ζήτησε διαρκή επιµόρφωση µε νέες µεθόδους επικοινωνίας και διαχείρισης και, το κυριότερο, έχει προχωρήσει στη δηµιουργία «ασφαλών σπιτιών», τα αποκαλούµενα «safe houses».

Πρόκειται για σπίτια όπου µεταφέρονται θύµατα ενδοοικογενειακής βίας έως ότου εντοπιστεί και συλληφθεί ο δράστης. Με αυτό τον τρόπο, τα θύµατα θα νιώθουν ασφάλεια, µια και κανείς δεν θα γνωρίζει πού βρίσκονται αυτά τα οικήµατα, παρά µόνο οι εµπλεκόµενοι αστυνοµικοί. Πρόκειται για µια τακτική που εφαρµόζεται εδώ και χρόνια από ξένες χώρες µε ιδιαίτερη επιτυχία, ενώ θα µπορούν να φιλοξενούν ενήλικους αλλά και παιδιά για όσο χρόνο χρειάζεται.

Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή της Κυριακής»


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE