Ένα παιδί στην Ελλάδα απειλεί καθημερινά ο καρκίνος | Τι λένε οι ειδικοί στη Valunews

Share on:

Ρεπορτάζ Γεωργία Ζιαγάκη

Τουλάχιστον ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο καθημερινά στην Ελλάδα, ενώ 350 νέα περιστατικά καταγράφονται ετησίως. Παρόλα αυτά, 4 στα 5 παιδιά καταφέρνουν να θεραπευτούν πλήρως. Το ποσοστό ίασης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη αγγίζει το 80%.

Στα πιθανά συμπτώματα, μεταξύ αυτών και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας Αντώνης Καττάμης, υπογραμμίζοντας την σημασία της σωστής ενημέρωσης των γονέων.

Όπως επισημαίνει ο Παιδοαιματολόγος – Παιδοογκολόγος Αθανάσιος Τραγιαννίδης, σε αντίθεση με αυτούς των ενηλίκων, οι παιδικοί καρκίνοι στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν μπορούν να αποδοθούν σε συγκεκριμένα αίτια. Σημειώνει δε πως σε περιπτώσεις όπως η οξεία λευχαιμία, σημαντικό ρόλο παίζει το γεννητικό υπόστρωμα και η γεννητική προδιάθεση, δηλαδή τα γονίδια.

Εξειδικευμένοι γιατροί σε συνεντεύξεις τους στη ValueNews.gr στέλνουν μήνυμα συμπαράστασης και αισιοδοξίας στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Ειδικότερα:

Αθανάσιος Τριαγιαννίδης Παιδοαιματολόγος – Παιδοογκολόγος

Τριαγιαννίδης | Καθημερινά και μια νέα διάγνωση παιδικού καρκίνου

« Τα δεδομένα στην Ελλάδα, συνοψίζονται πολύ απλά σε μια πρόταση: Καθημερινά και μια νέα διάγνωση. Έχουμε δηλαδή περίπου 350νέες περιπτώσεις παιδικού καρκίνου ετησίως. Γεγονός που σημαίνει ότι στα κέντρα που υπάρχουν ανά την Επικράτεια, κάθε μέρα θα έχουμε μια νέα διάγνωση. Επομένως, ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς.

Αυτά φυσικά έχουν και μια ετερογένεια διαγνώσεων, δηλαδή 1/3 αυτών θα έχει λευχαιμία, ακολουθούν οι όγκοι του κεντρικού νευρικού, όπου θα πρέπει να είναι και απόλυτα συνεργατική η θεραπευτική αντιμετώπιση. Στη συνέχεια, έχουμε κι άλλους μικρότερους ως προς την επίπτωση κακοήθης όγκους, όπως είναι τα λεμφώματα, οι όγκοι των οστών, τα νευροβλαστώματα κτλπ ».

Γιατί ένα παιδί να πάσχει από καρκίνο;

« Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νόσημα, το οποίο “χτυπάει” παιδιά, δηλαδή ανθρώπους όπου οι περιβαλλοντικοί τους παράγοντες, σε αντίθεση με τους ενήλικες, δεν έχουν επιδράσει. Είναι γνωστό πως στους ενήλικες το κάπνισμα θα συσχετιστεί με καρκίνο του πνεύμονα. Η ακτινοβολία επίσης είναι παράγοντας προδιάθεσης για τον καρκίνο. Σαφώς και τα πράγματα για τα παιδιά δεν είναι έτσι και εξ ου προκύπτει το ερώτημα γιατί ένα παιδί να πάσχει από καρκίνο. Σίγουρα αυτό που μελετάτε και έχει μελετηθεί, ακόμα όχι εκτενώς αλλά είμαστε σε ένα περιβάλλον που ολοένα και μεταβάλλεται και έχουμε ολοένα και περισσότερες γνώσεις, είναι ότι υπάρχει το γεννητικό υπόστρωμα. Δηλαδή για τα νοσήματα που προαναφέραμε, η οξεία λευχαιμία για παράδειγμα, που είναι ένα πρότυπο νόσημα που καταλαβαίνουμε πως υπάρχουν γεννητικές μεταλλάξεις που προδιαθέτουν την έκβαση. Κάποιες έχουν καλύτερη έκβαση και κάποιες σε έναν ασθενή χειρότερες. Άρα σίγουρα στα παιδιά, δεν μπορούμε καθόλου να κάνουμε λόγο για προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως στους ενήλικες. Επομένως, είναι γεννητικό υπόστρωμα και γεννητική προδιάθεση. Με το τελευταίο, εννοούμε τα γονίδια, τα οποία είναι είτε ογκοκατασταλτικά είτε οτιδήποτε άλλο, εμπλέκονται στην κατάσταση και σαφώς αυτό πυροδοτείτε από ένα δεύτερο ” χτύπημα”, ένα δεύτερο μοριακό γεγονός, μια δεύτερη μετάλλαξη, η οποία έχει τελικώς ως αποτέλεσμα την εξαλλαγή και την εκδήλωση της κακοήθειας ».

Συμπτώματα που θορυβούν και πρέπει να αναφερθούν στον παιδίατρο

« Δεν μπορούμε προφανώς να πούμε κάθε σύμπτωμα που θα μπορούσε να σχετίζεται ώστε να αφυπνίσει τους γονείς. Αλλά οπωσδήποτε η καλή συνεργασία με τον παιδίατρο της κάθε οικογένειας είναι πάρα πολύ σημαντική.

  • Ένα παιδί που αρχίζει να γίνεται χλωμό, να κουράζεται πολύ στο σχολείο, να έχει άρνησή να πάει να παίξει. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα απότοκο της αναιμίας, που μπορεί να είναι από μια λευχαιμία.
  • Ένα παιδί που έχει θέματα συμπεριφοράς, ενώ για παράδειγμα προηγουμένως συμπεριφερόταν καλύτερα. Μπορεί να αρχίσει να εγκαθιστάτε κάποιος όγκος εγκεφάλου σε αυτή την περίπτωση.
  • Γενικότερα, η κάθε μεταβολή στη διάθεση ή στη διατροφή, όπως είναι και η ξαφνική αλλαγή στο βάρος.
  • Οι νυχτερινοί ιδρώτες, ένας πυρετός που δεν είναι υψηλός, που όμως παρατείνεται και περνάει τη μια εβδομάδα.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν συμπτώματά που θορυβούν, θα πρέπει να αναφερθούν στον παιδίατρο».

Επαρκείς οι δομές στη χώρα – Ανάγκη για περισσότερο εξειδικευμένο προσωπικό

« Οι δομές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι 4 κέντρα στην Αθήνα, 2 στη Θεσσαλονίκη και 1 στην Κρήτη. Επίσης, υπάρχει και μια μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών στην Αθήνα, ενώ επίσης υποστηρικτικά λειτουργεί και η μονάδα μεταμόσχευσης στη Θεσσαλονίκη. Είναι δομές ως προς τον αριθμό επαρκούν.

Σαν ένας άνθρωπος που είμαι 20 χρόνια στον χώρο, βλέπω πως τα πράγματα τείνουν να βελτιωθούν σε πάρα πολλές παραμέτρους. Σίγουρα, οι σύλλογοι έχουν βοηθήσει πολύ, καθώς τα τμήματα οργανώνονται όπως ακριβώς και στο εξωτερικό. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να βοηθήσεις ώστε να παρέμβεις στην πρόσληψη γιατρών, υπάρχουν όμως γιατροί που στελεχώνουν αυτά τα τμήματα με την ιδιωτική πρωτοβουλία και συνεισφορά».

Ψυχολογική και οικονομική υποστήριξη από τους συλλόγους

« Υπάρχει μια πολύ καλή ομάδα ψυχολόγων, υπάρχουν σχολεία στα τμήματα αυτά. Υπάρχει ακόμη και η συνεργατική ομάδα γιατρών, δηλαδή κανένα από αυτά τα παιδιά δε θα του λείψει φροντίδα. Συνεχώς βελτιωνόμαστε, γενικότερα όμως έχουμε ακόμα πράγματα να κάνουμε για να φτάσουμε στα υψηλά στάνταρ που υπάρχουν στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Οι σύλλογοι έχουν βοηθήσει πάρα πολύ οικονομικά τα παιδιά και τις οικογένειες, υπάρχουν δηλαδή ακόμα και γιατροί που χρηματοδοτείτε η συνεισφορά τους από συλλόγους. Σε ό,τι αφορά το οικονομικό κομμάτι, υπάρχουν πολλές δωρεές που γίνονται προς τους συλλόγους και βοηθούν και εξυπηρετούν ότι πραγματικά χρειαζόμαστε στα τμήματα μας. Υπάρχουν επίσης κι άλλοι σύλλογοι που βοηθούν στην ψυχολογική αποθεραπεία αυτών των παιδιών. Όλα αυτά βοηθούν και πραγματικά πιστεύω ότι είμαστε σε μια χώρα όπου η ανθρωπιά όχι απλά δε λείπει, αλλά περισσεύει.

Ο παιδικός καρκίνος δεν είναι αήττητος, ειδικότερα όταν 4/5 παιδιά θεραπεύονται, υπάρχει η ίαση και αγωνιζόμαστε πάρα πολύ για το τελευταίο, το 1/5 παιδιά. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, σε όλα τα επίπεδα που προαναφέραμε, ώστε σε 20 χρόνια να φτάσουμε στο 95%, με την ίαση σήμερα να είναι πάνω από 80%, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Αντώνης Καττάμης Καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας

Καττάμης | Κάθε χρόνο 300 – 350 παιδιά διαγιγνώσκονται στην Ελλάδα

« Δυστυχώς, ο καρκίνος αποτελεί μια πραγματικότητα ακόμα και για τα παιδιά. Ευτυχώς, όμως είναι ένα σπάνιο γεγονός. Περίπου στην Ελλάδα υπολογίζουμε γύρω στα 300-350 νέα περιστατικά τον χρόνο. Δηλαδή η πιθανότητα να πάθει ένα παιδί καρκίνο είναι σχετικά μικρή. Το καλό με τα παιδιά μας είναι πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό καταφέρνει να τον ξεπεράσουν. Αυτή όμως η διαδρομή είναι δύσκολη. Οι θεραπείες πολλές φορές είναι μακροχρόνιες, μπορεί να κρατήσουν έως και 4 χρόνια. Ακόμα και όταν τα παιδιά φύγουν από την περίοδο της θεραπείας, πολύ συχνά αντιμετωπίζουν κάποια μακροχρόνια προβλήματα που είναι απότοκα, είτε της θεραπείας είτε του ίδιου του νοσήματος, το οποίο χρειάστηκε να αντιμετωπίσει. Ακολουθούμε τις ίδιες θεραπείες που εφαρμόζονται τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα παιδιά μας.

Η Ελληνική Παιδιατρική Ογκολογία αποτελεί ένα πρότυπο επιτυχής διαχείρισης ογκολογικών προβλημάτων. Θεωρούμε πως 3 στα 4 παιδιά θα γίνουν καλά. Παρόλα αυτά, όπως είναι επόμενο το 1 στα 4 δε θα τα καταφέρει. Υπάρχουν νοσήματα, στα οποία τα αποτελέσματα επιβίωσης και ιάσεις έχουν πλησιάσει το 80-100%, υπάρχουν όμως και τα άλλα νοσήματα που έχουν μείνει σε μονοψήφια νούμερα επιβίωσης, παγκοσμίως ».

Πιθανά συμπτώματα για την εγρήγορση των γονιών

« Ένας από τους βασικούς σκοπούς της 15ης Φεβρουάριου είναι η ενημέρωση για τον παιδικό καρκίνο. Είναι για να καταλάβουν και οι γονείς αλλά και το κοινό γενικότερα, ότι αυτό είναι μια πραγματικότητα και πως εάν υπάρχουν κάποια συμπτώματα τα οποία είναι ύποπτα, θα πρέπει να μην τα αμφισβητούμε και να καταφεύγουμε σε ιατρική φροντίδα νωρίς, ούτως ώστε ότι συμβεί να το πιάσουμε σε αρχικό στάδιο.

Κάποια από τα πιθανά σημάδια όπου μπορούν να παρακολουθούν οι γονείς είναι:

1. Μελανιές, πετέχιες στο σώμα. Εκδηλώσεις δηλαδή πως δε λειτουργεί σωστά η πήξη του αίματος.

2. Αν είναι όλη την ώρα πολύ κουρασμένο. Μπορεί να εκδηλώνει πυρετό για πολλές ημέρες

3. Αν ξυπνάει κάθε πρωί και κάνει εμετό. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι μπορεί να υπάρχει όγκος στο κεντρικό νευρικό σύστημα».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE