Ελληνοτουρκικά | Χαμηλοί τόνοι από τις δύο πλευρές παρά τις προκλήσεις της Άγκυρας

Share on:

Σε συνέχεια των απαράδεκτων και ανυπόστατων αντιδράσεων της Τουρκίας για το θέμα των θαλασσίων πάρκων τις προηγούμενες μέρες, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας καταβλήθηκε προσπάθεια από τους ηγέτες Ελλάδας – Τουρκίας, και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, από τις Βρυξέλλες, αλλά και από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή, ώστε να διατηρηθεί το κλίμα και να φτάσουμε χωρίς σοβαρές αναταράξεις μέχρι την 13η Μαΐου που θα γίνει η συνάντησή τους στην Άγκυρα.

Χωρίς κανείς να παραγνωρίζει ή να αφήνει αναπάντητες τις αντιδράσεις, τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας.

Στόχος πλέον, όπως ανέφερε στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά ο διπλωματικός συντάκτης της του ΕΡΤNews Νίκος Μελέτης, να φτάσουμε σε αυτή τη συνάντηση, όπου οι δύο ηγέτες θα κάνουν μια ανασκόπηση της πορείας των διμερών σχέσεων και της υλοποίησης όσων έχουν συμφωνηθεί στις προηγούμενες συναντήσεις τους και συγχρόνως να δώσουν κατεύθυνση για το πού θα κινηθούμε από εδώ και στο εξής.

Και επίσης είναι σημαντικό ότι ταυτοχρόνως θα ξεκινάει και το θερινό μορατόριουμ, ώστε δίνεται η δυνατότητα να επεκταθεί περαιτέρω αυτή η περίοδος, η ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Στο μεταξύ, έγινε η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Οι πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο με την προηγούμενη συνάντηση. Δηλαδή, δεν θίγονται σκληρά στρατιωτικά ΜΟΕ, απλώς υπάρχει ένας προγραμματισμός για εντατικοποίηση μάλιστα επαφών, συναντήσεων, ανταλλαγής επισκέψεων μεταξύ και ανωτάτων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και διοργάνωσης αθλητικών εκδηλώσεων, ούτως ώστε να υπάρχει μια επικοινωνία, ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Η θετική ατζέντα παραμένει πάντοτε ψηλά στην ατζέντα των δύο ηγετών.

Η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ πάντως, δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ούτε στην Άγκυρα, ούτε στην Ουάσιγκτον και επομένως ίσως αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει βγει κάποια διάψευση του δημοσιεύματος από την τουρκική προεδρία.

Αλλά πάντως, αν κρίνει κανείς από τις επισκέψεις των τελευταίων ημερών Αμερικανών αξιωματούχων στην Τουρκία, πρόκειται για κινήσεις που δείχνουν προετοιμασία και όχι ματαίωση της επίσκεψης.

Με πληροφορίες της ert


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE