Ελλάδα – Γαλλία 2-2 | Θα σέβεστε | 3η αλλά όχι καταϊδρωμένη | Το Μάρτιο με Καζακστάν (vid)

Share on:

Με παιχνίδια σαν αυτό, η πρόκριση στην τελική φάση του Euro δεν χάνεται! Απέναντι στην φιναλίστ του περασμένου Μουντιάλ και Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης, Γαλλία του γαλαξία αστέρων, η Εθνική Ελλάδος έκανε το καλύτερο ματς της στα προκριματικά, σε αυτή την 8η και τελευταία αγωνιστική, στην κατάμεστη OPAP Arena. Το τελικό 2-2 με τις παγκόσμιες γκολάρες των Μπακασέτα και Ιωαννίδη -όπως και οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα αφού γνώριζε ήδη από το Σάββατο ότι δεν είχε άλλες πιθανότητες για να περάσει απευθείας- μένει ως ένας άτυπος τίτλος τιμής για αυτή την ομάδα, η οποία τερμάτισε 3η τον Β’ προκριματικό όμιλο, αποκλείστηκε από αυτή τη διαδικασία, ωστόσο ετοιμάζεται για την επόμενη, η οποία θα αποτελέσει και το τελικό τεστ πρόκρισης.

Η Γαλλία ουδέποτε… χαρίστηκε στην Ελλάδα παρά το ότι το ματς ήταν αδιάφορο και για τους δύο, όπως δεν χαρίζεται σε κανέναν εδώ και καιρό -κάτι που κατάλαβε το περασμένο Σάββατο και το δύσμοιρο Γιβραλτάρ. Οι «τρικολόρ» είχαν κίνητρο και διάθεση για τη νίκη η οποία θα τους χάριζε το απόλυτο 8/8 στον όμιλο, με το οποίο θα έκλειναν και ολόκληρο το 2023 μόνο με νίκες σε επίσημα ματς, κάτι που είχαν να κάνουν 20 ακριβώς χρόνια, από το 2003. Ωστόσο, η Ελλάδα με παιχνίδι βγαλμένο από… τελικά Euro, τους κράτησε για πρώτη φορά μακριά από τα «τρίποντα», με την Εθνική μας να κλείνει ιδανικά και αυτή τη χρονιά και πλέον να… ετοιμάζεται για τα τελικά του Euro στη Γερμανία, τον προσεχή Ιούνιο. Βεβαίως, ενδιάμεσα έχει και την… αγγαρεία των μπαράζ, ωστόσο φάνηκε ότι η ομάδας μας διαθέτει όλα όσα χρειάζεται για να μετατρέψει αυτή τη διαδικασία σε τυπική και να περάσει για 4η φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Τα ματς της δεκαετίας τον επόμενο Μάρτιο! 

Ποια θα είναι αυτή η διαδικασία; Φυσικά, το διπλό μπαράζ του Μαρτίου, ως δεύτερη ευκαιρία από την πρωτιά μας στην League C του Nations League. Το πρώτο από τα δύο ιστορικά ματς -ο ημιτελικός- είναι αυτό με το Καζακστάν στην Opap Arena, την Πέμπτη 21 Μαρτίου. Αν η Ελλάδα κάνει το χρέος της και νικήσει, το δεύτερο ματς -ο τελικός των τελικών πια- είναι προγραμματισμένος 5 μέρες μετά, απέναντι στον νικητή του Γεωργία – Λουξεμβούργο, με έδρα που θα προκύψει από κλήρωση. Δύο ματς, τα οποία η συγκεκριμένη Εθνική και μπορεί και πρέπει να τα κερδίσει, για να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια!

Καλά στημένη στην άμυνα η Ελλάδα

Όσον αφορά στην εικόνα και την εξέλιξη του αγώνα, από τα πρώτα δευτερόλεπτα η Γαλλία πήρε τη μπάλα στα πόδια της και με αυτό της το passing game πρακτικά κύλησε όλο το ματς. Για πολλή ώρα πάντως η ομάδα του Ντεσάν ήταν «φλύαρη» με το τέμπο να είναι ταυτόχρονα αρκετά αργό, πράγματα για τα οποία πάντως «ευθυνόταν» και η Εθνική μας. Η γαλανόλευκη ήταν καλά στημένη τακτικά χωρίς να αφήνει χώρους, με γρήγορες αλληλοκαλύψεις και καλά μαρκαρίσματα όταν χρειαζόταν. Παράλληλα, έβγαζε και σχετικά αποτελεσματικά τη μπάλα από την περιοχή της όταν πιεζόταν από τους «τρικολόρ», ενώ φυσικά πολύ υψηλή ήταν και η ένταση της ομάδας μας, με τους διεθνείς να πηγαίνουν με πάθος και δύναμη σε όλες τις προσωπικές μονομαχίες.

Για περίπου μισή ώρα αγώνα, η Γαλλία είχε ουσιαστικά μόλις δύο φάσεις, η πρώτη στο 12′ όταν ο Βλαχοδήμος μπλόκαρε σταθερά συρτό σουτ του Ντεμπελέ μετά από εκτέλεση κόρνερ και η δεύτερη στο 15′ όταν απέκρουσε εντυπωσιακά δυνατό σουτ του Γκριεζμάν εκτός περιοχής. Ενδιάμεσα, οι τρεις τελικές της Ελλάδας από Μασούρα (7′), Μπουχαλάκη (19′), Μαυροπάνο (25′) δεν απείλησαν τη γαλλική εστία, ενώ υπήρξαν και κάποιες ακόμη αξιόλογες αλλά ανολοκλήρωτες επιθετικές στιγμές της ομάδας μας. Στο 33′ οι Γάλλοι πάντως προειδοποίησαν, δείχνοντας ότι όσο έχουν τη μπάλα στα πόδια, η μία στιγμή αδράνειας στην άμυνα είναι αρκετή για να κάνουν τη ζημιά. Σε αυτή τη φάση, όταν Χατζηδιάκος και Βλαχοδήμος δεν συνεννοήθηκαν στο γέμισμα του Φοφανά προς τον Γκριεζμάν και ο Γάλλος με προβολή έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι, η Εθνική δεν το πλήρωσε. Δεν συνέβη το ίδιο λίγο αργότερα…

Μια στιγμή, τρεις επαφές και 0-1

Με εξαίρεση το δοκάρι του Γάλλου αρχηγού, όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά στο πρώτο ημίχρονο για την Ελλάδα. Η τρομερά ποιοτική Γαλλία ωστόσο, βρήκε το γκολ στο χειρότερο σημείο, στο φινάλε του 45λεπτου, εκμεταλλευόμενη ακριβώς αυτή την αστείρευτη ποιότητά της με ουσιαστικά τρεις άψογες επαφές με τη μπάλα, σε πολύ μικρό χώρο.

Ήταν το 42ο λεπτό, όταν ο Ζιρού υποδέχθηκε υπό πίεση μια κάθετη στα όρια της περιοχής και με μια υπέροχη no-look πάσα είδε την κίνηση του Κόλο Μουανί στην πλάτη της άμυνας για να του περάσει έτσι τη μπάλα. Αυτός με ένα άψογο κοντρόλ ουσιαστικά ξεμαρκαρίστηκε και βρέθηκε σε θέση βολής και με ένα τρομερό βολέ από πολύ κλειστή γωνία, εκτέλεσε τον Βλαχοδήμο για το 0-1. Μια άσχημη μεν, αλλά δίκαιη εξέλιξη του ματς, με τη Γαλλία να εκμεταλλεύεται τη μία από τις 3-4 φάσεις της απέναντι σε μια μαζική ελληνική άμυνα, για να πάρει το προβάδισμα στο σκορ,.

Ελληνικές γκολάρες και ανατροπή στο πεντάλεπτο!

Εάν στο πρώτο ημίχρονο η Ελλάδα δεν απείλησε, αυτό φάνηκε πως ήταν κυρίως δική της ευθύνη! Στο δεύτερο πια, οι διεθνείς μας βγήκαν με άλλη διάθεση στον αγωνιστικό χώρο και αυτές οι… διαθέσεις τους γρήγορα απέδωσαν καρπούς! Στο 52′ ο Ιωαννίδης προειδοποίησε με διαγώνιο σουτ άουτ μέσα από την περιοχή, ενώ είχε και καλύτερη επιλογή με γύρισμα στον Μασούρα που είχε κάνει κίνηση φορ. Στο 56′ όμως, ήρθε η γρήγορη ελληνική ισοφάριση. Η Εθνική μας στο διάστημα αυτό του πρώτου δεκαλέπτου της επανάληψης είχε ισορροπήσει το ματς, είχε πάρει μπάλα στα πόδια, είχε ανεβάσει αισθητά την έντασή της στο πρέσινγκ, είχε παράλληλα ανεβάσει και αρκετά μέτρα όλες τις γραμμές της και αυτά τα στοιχεία οδήγησαν αρχικά στο 1-1.

Ήταν το 56ο λεπτό όταν μετά από φάση διαρκείας, ο Μασούρας αρχικά πίεσε και έκλεψε τη μπάλα στην πτέρυγα. Ο Ιωαννίδης με μετά από έξοχη ντρίμπλα του επέστρεψε τη μπάλα στην περιοχή, ο επιθετικός του Ολυμπιακού σούταρε δυνατά, η μπάλα κόντραρε, νέο σουτ του Μπουχαλάκη στα σώματα, όμως το τρίτο σουτ ήταν και το… καλύτερο, αφού η μπάλα έφυγε από το… βρωμοπόδαρο του Έλληνα αρχηγού, Τάσου Μπακασέτα και κατέληξε στη δεξιά γωνία του Σαμπά για την ισοφάριση. Πριν καλά καλά οι Γάλλοι «χωνέψουν» το 1-1, ήρθε και η σούπερ ανατροπή μέσα στο πεντάλεπτο. Στο 61ο λεπτό, ο Μπουχαλάκης έβγαλε μια υπέροχη διαγώνια μπαλιά για τον Γιαννού, αυτός ντρίμπλερ τον Κουντέ, μπήκε στην περιοχή και έκανε το γύρισμα, με τον Ιωαννίδη να κάνει ένα πλασέ δείγμα της κλάσης του στην κίνηση, για να στείλει τη μπάλα στη γωνία για το 2-1.

Γαλλική πίεση και «οβίδα» του Φοφανά για το 2-2

Στα επόμενα λεπτά, οι Γάλλοι έκαναν αλλαγές, ο Ντεσάν έριξε στο ματς και τον Μπαπέ και όπως ήταν αναμενόμενο, οι φιλοξενούμενοι πίεσαν αμέσως για την ισοφάριση. Η Ελλάδα και πάλι αμυνόταν αποτελεσματικά, όμως μια ακόμη στιγμή γαλλικής ποιότητας, αυτή τη φορά στην εκτέλεση, έκανε τη διαφορά. Ο Φοφανά στο 74′ ήταν αυτός που βρήκε λίγο χώρο εκτός περιοχής και με ένα ξερό, δυνατό σουτ νίκησε τον Βλαχοδήμο που ακούμπησε λίγο μπάλα, αλλά δεν μπόρεσε να της αλλάξει πορεία.

Ως το φινάλε, η Γαλλία παρέμεινε σε θέση επίθεσης, δείχνοντας πόσο πολύ ήθελε να τερματίσει με νίκη τον όμιλο και το 2023. Με όλα της τα όπλα μέσα, με όλη την ομάδα σε θέση επίθεσης και απέναντι σε μια Ελλάδα που πλέον είχε υποχωρήσει στην περιοχή της, η δις παγκόσμια πρωταθλήτρια τα έπαιξε όλα για όλα. Είχε διπλό δοκάρι στο 90′ με το παραλίγο αυτογκόλ του Ζέκα, είχε νέο δοκάρι στο 95′ με τον Μπαπέ σε σουτ που ακούμπησε λίγο και ο Βλαχοδήμος, όμως το τελικό σφύριγμα βρήκε την Ελλάδα να αντέχει, να παίρνει αποτέλεσμα απέναντι σε ένα παγκόσμιο μεγαθήριο και να θυμίζει σε όλους -πρώτα απ’ όλα στον ίδιο της τον εαυτό- ότι έχει κερδίσει το δικαίωμα να ανήκει στην ελίτ και όχι στις… χαμηλές κατηγορίες του Nations League. Ένα δικαίωμα που τη φέρνει πια δύο 90λεπτα μακριά από τη μεγάλη επιστροφή!

Οι συνθέσεις των ομάδων:
Ελλάδα (Τζεράρντ Νους / 3-5-2): Βλαχοδήμος, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Ρέτσος, Γιαννούλης, Γαλανόπουλος (66′ Αλεξανδρόπουλος), Μπουχαλάκης, Μπακασέτας (86′ Κωνσταντέλιας), Ρότα (85′ Σάλιακας), Ιωαννίδης (77′ Ζέκα), Μασούρας (77′ Παυλίδης).
Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν / 4-2-3-1): Σαμπά, Τ. Ερναντές, Σαλιμπά, Κουντέ (64′ Κλάους), Λ. Ερναντές (85′ Ντισασί), Φοφανά, Ραμπιό, Κόλο Μουανί (64′ Μπαπέ), Γκριεζμάν, Ντεμπελέ (64′ Κομάν), Ζιρού (70′ Μ. Τουράμ).
Διαιτητής: Ντάνιελ Ζίμπερτ (Γερμανία)
Βοηθοί: Γιαν Ζάιντελ (Γερμανία), Ντόμινικ Σάαλ (Γερμανία)
Τέταρτος: Μάρτιν Πέτερσεν (Γερμανία)
VAR: Μάρκο Φριτς (Γερμανία)
AVAR: Κρίστιαν Ντίνγκερτ (Γερμανία)

Η τελική βαθμολογία του Β’ προκριματικού ομίλου:

Γαλλία 22 (29-3)
Ολλανδία 18 (17-7)
Ελλάδα 13 (14-8)
Ιρλανδία 6 (9-10)
Γιβραλτάρ 0 (0-41)

Το πρόγραμμα των πλέι-οφ:

Πέμπτη 23/11 (13:00) – Κλήρωση έδρας τελικού
Πέμπτη 21/3 (21:45) Ελλάδα – Καζακστάν
Πέμπτη 21/3 (21:45) Γεωργία – Λουξεμβούργο
Τρίτη 26/3 – Τελικός

* οι αγώνες θα μεταδοθούν τηλεοπτικά από τον Alpha

Το πρόγραμμα για το Euro:

Σάββατο 2/12 – Κλήρωση ομίλων *
Παρασκευή 14/6 – Πρεμιέρα διοργάνωσης

* σε περίπτωση πρόκρισης, η Ελλάδα θα είναι στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας

Λεφτά στην Τράπεζα: Φώτης Ιωαννίδης

Ο φορ του Παναθηναϊκού έχει κερδίσει με το σπαθί του φανέλα βασικού στη γαλανόλευκη, σε μια ήδη εξαιρετική για αυτόν χρονιά. Απέναντι στους ποιοτικότατους Γάλλους ήταν η πιο σταθερή πηγή κινδύνων, με εξαιρετικές επαφές με τη μπάλα, καλές επιλογές, με κομβική συμμετοχή στο 1-1 και δικό του δεύτερο γκολ, δείγμα της τεράστιας κλάσης του. Νικητής και στις περισσότερες προσωπικές μονομαχίες που έδωσε.

Γίνε Πρόεδρος: Τάσος Μπακασέτας

Πολλοί υποψήφιοι για την κατηγορία αυτή. Ο Βλαχοδήμος, ο Ρέτσος, Γιαννούλης, ο Ρότα, ο Μασούρας αφού πρακτικά όλη η ομάδα έκανε εξαιρετικό παιχνίδι. Ο αρχηγός ωστόσο και πάλι είναι ο άνθρωπος που κάνει τη διαφορά στη μεσαία γραμμή. Τελείωσε το ματς με 83% επιτυχημένες πάσες απέναντι στην… πυρηνική μεσαία γραμμή των Γάλλων, με πολλά χιλιόμετρα στο κοντέρ, με εξαιρετικές επιλογές και καλό κουμάντο της ομάδας, όπως επίσης και με μια γκολάρα-σήμα κατατεθέν, στο 1-1.

Lockdown: Μπρις Σαμπά

Ο γκολκίπερ της Λανς χρειάστηκε να «δουλέψει» σε ελάχιστες περιπτώσεις και δεν το έκανε. Με δύο σουτ στην εστία και δύο γκολ, προφανώς είναι από τους χειρότερους των Γάλλων. Κοντά του σε αρνητική απόδοση, Ντεμπελέ και Κουντέ, κυρίως λόγω της αδυναμίας τους στο μαρκάρισμα της πτέρυγας.

Τελετές «Το Κοράκι»

Ακριβοδίκαιη διαιτησία από τον Γερμανό διαιτητή και την ομάδα του, χωρίς να υπάρξει κάποιο σοβαρό λάθος.

Πόση αλήθεια αντέχεις; 

Η Ελλάδα -όπως και η Γαλλία- αντιμετώπισε το ματς σαν να κρίνονται τα πάντα, ενώ δεν κρινόταν το παραμικρό. Και όταν γνωρίζεις ότι απέναντι σε μια αντίπαλο όπως αυτή, έπαιξε το ματς στα ίσα και πήρες και το αποτέλεσμα, προφανώς σου ανοίγει η όρεξη για τα επόμενα. Δικαίως η βελτιωμένη και ανανεωμένη μέσα στο 2023 Εθνική Ελλάδας έχει την ευκαιρία να παίζει την πρόκρισή της στα τελικά του Euro σε δύο ματς και πλέον όλα είναι στα πόδια της, αφού ανάμεσα σε Καζακστάν, Γεωργία και Λουξεμβούργο, είναι προφανές πως το «πρέπει» της πρόκρισης είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE