Ελαιόλαδο | Διανύει μια από τις δυσκολότερες στιγμές στην ιστορία του – Ανάγκη για πρωτοβουλίες

Share on:

Προειδοποίηση για την ανάγκη μιας «εκ βαθέων μεταμόρφωσης» της βιομηχανίας παραγωγής ελαιολάδου απευθύνει η Deoleo, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο, επισημαίνοντας ότι ο κλάδος διάγει μια από τις δυσκολότερες στιγμές στην ιστορία του. Η ίδια χαρακτηρίζει ως «τέλεια καταιγίδα» τον συνδυασμό της κλιματικής αλλαγής, της εκτίναξης των τιμών και των υψηλών επιτοκίων, τα οποία έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους σε όλη την αλυσίδα της αξίας του ελαιολάδου τους τελευταίους μήνες.

Οι δύο συνεχόμενες χρονιές υψηλών θερμοκρασιών στην Ισπανία περιόρισαν τη συγκομιδή ελαιολάδου, με αποτέλεσμα ένα πρωτοφανές ράλι τιμών που άφησε άναυδους τόσο τους καταναλωτές όσο και τους βετεράνους του κλάδου.

Η Ισπανία αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, γεγονός που την καθιστά παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τις τιμές. Η Deoleo εμφανίζεται, πάντως, σίγουρη ότι η τρέχουσα κατάσταση θα κάνει τον κύκλο της και οι τιμές θα επανέλθουν σε ένα «πιο λογικό επίπεδο» όταν οι μελλοντικές ποσότητες συγκομιδής επιστρέψουν στο φυσιολογικό επίπεδο. Ωστόσο, αν και οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στην Ισπανία ήταν «αναμφίβολα θετικά νέα», η εταιρεία κρατά τις επιφυλάξεις της σχετικά με τις προοπτικές των τιμών του ελαιολάδου.

«Έχουμε ακόμη μήνες μπροστά μας μέχρι να μάθουμε τις πιθανές ποσότητες της συγκομιδής την περίοδο 2024-25 και μέχρι εκείνη τη στιγμή οι τιμές θα συνεχίσουν να είναι ευμετάβλητες», δήλωσε ο Miguel Angel Guzman, επικεφαλής πωλήσεων της Deoleo. «Εν τω μεταξύ, ο τομέας χρειάζεται μια βαθιά μεταμόρφωση. Αλλαγές που από την Deoleo αντιμετωπίζουμε με σταθερή δέσμευση στις βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά τη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την ποιότητα, με επίκεντρο τον καταναλωτή», προσθέτει.

Ο τομέας του ελαιολάδου πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες

Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς ελαιολάδου προέρχεται από τη Μεσόγειο, με τις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, να είναι μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών του πολύτιμου αυτού αγαθού.

Οι αναλυτές του κλάδου έχουν προειδοποιήσει ότι τα ελαιόδεντρα είναι «εξαιρετικά ευάλωτα» στην κλιματική κρίση. Αν και συνήθως επιβιώνουν στις υψηλές θερμοκρασίες και είναι αρκετά ανθεκτικά στην ξηρασία, οι πρόσφατες συνθήκες καθίστανται υπερβολικές.

Σύμφωνα με την Deoleo, οι ξηρασίες και οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τις κρίσιμες φάσεις ανάπτυξης του καρπού της ελιάς τα τελευταία χρόνια οδήγησαν σε σοβαρές ελλείψεις στις ισπανικές σοδειές, ενώ  ο ευρύτερος τομέας του ελαιολάδου είναι «από τη φύση του ένας κλάδος που επηρεάζεται από την υψηλή μεταβλητότητα των τιμών προέλευσης».

Η εταιρεία θεωρεί ότι οι τιμές προέλευσης αντιπροσωπεύουν έως και το 80% του συνολικού κόστους της, προσθέτοντας ότι αυτή είναι «μια κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ειδικά σε μια συγκυρία όπως η σημερινή».

Ερωτηθείς τι μπορεί να γίνει για την καλύτερη προστασία των ελαιόδεντρων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από το κλίμα, ο Guzman της Deoelo δήλωσε: «Ο κλάδος πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και όλοι οι φορείς που συμμετέχουν σε αυτόν πρέπει να μετασχηματιστούν αν θέλουμε να μειώσουμε τη μεταβλητότητα των τιμών και να γίνουν πιο προβλέψιμες». Και πρόσθεσε: «υτό θα είναι το κλειδί για να αποτραπεί το ενδεχόμενο εξωτερικοί παράγοντες, με μεγαλύτερο ή μικρότερο αντίκτυπο στην προσφορά και τη ζήτηση, να έχουν τόσο καθοριστικό αντίκτυπο στην τιμή του προϊόντος και, κατά συνέπεια, στις ενέργειες που αναγκάζονται να αναλάβουν οι εταιρείες, καθώς και στο μέλλον της κατηγορίας».

Με πληροφορίες από CNBC


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE